0 Shares 532 Views

Inauguració del nou Museu. Paraules del President del Col.lectiu de Recerca Històrica

5 de juliol de 2020
532 Views

En el decurs de l’acte de inauguració del nou Museu municipal, es van poder escoltar els diferents parlaments de les autoritats assistents, reproduïm el de Josep Sinca, president del Col.lectiu de Recerca Històrica:

Il.lustríssima Alcaldessa Sra. Àdria Mazcuñán, regidors, membres del C.R.H., convidats, amigues i amics tots. Benvinguts a aquest acte que és més que una inauguració; és la culminació d’un gran desig ja d’anys de tenir un Museu amb més perspectives de com va néixer a la R.V. i per afrontar la nova etapa que per pròpia evolució se’ns plantejava. La Rectoria Vella, continuarà com una exposició permanent i com a origen de la nova continuïtat del que ara inaugurem. Allà hi han exposats altres aspectes mostrant el poble d’abans, d’una època passada però que ens cal no oblidar. En general el museu té catalogades més de 3000 referències.

C.R.H. inicià les actuacions i aquest projecte el 1992, i fruit de les accions de recollida d’objectes representatius de la vida del poble, va començar l´activitat museística amb molts esforços l´any 2006. Força després i per donar-li seguretat i futur va signar un conveni de cessió dels bens del museu a l´ASFB, era a mitjans del 2017, va ser una cessió per crear el Museu Municipal a fi de donar aquesta continuïtat material amb el compromís per part del propi C.R.H. de col.laborar amb el nou ens municipal en els àmbits de difusió,  coneixements, organització d´exposicions, promoció, en fi contribuir al bon desenvolupament del nou Museu.

Això d´avui, com deia abans és molt més que una inauguració, jo diria que és un  homenatge als que varen iniciar, -ja fa anys-, una recol.lecció de la història del poble; és un homenatge els que hi van treballar i als que avui encara hi col.laboren. És també un especial agraïment a l´Ajuntament que va ser sensible, -molt sensible-, a poder estar al dia en tot i en tant. Els Museus queden, la gent, passem. Va ser  una iniciativa que ha servit per ser allà on som avui i per poder lluir unes col.leccions que formen part de la nostre història.

El reflexa quedarà en aquest nou museu, en aquesta planta, la primera. La segona fase serà una realitat d´aquí un temps. Serà una altre aspecte  diferent de la semblança  d´una altre època ja passada.

Ara i aquí s´ha donat preferència exposar el camp, la vinya, al vi, i als primers en fabricar productes derivats. Totes les famílies que van cedir, que han continuat cedint material, poden sentir-se orgulloses d´allà on som ara, també n´està orgullós el C.R.H.  El museu parla del poble, de la seva gent, i dels que ja no hi són, aquesta exposició vol ser un sincer i entusiasta homenatge a tots ells, sense la seva visió i el seu treball, aquest museu no hauria pogut néixer.

Pensem, col.laborar amb l´Ajuntament i conjuntament amb els criteris signats, a renovar l’exposició, per anar ensenyant tot el que tenim, ara no cabria tot aquí. Pensem fer intercanvis rotatius amb altres museus,   també això és un altre missió de la museística, mostrar; museu vol dir, veure, ensenyar i donar a conèixer i especialment preservar, aspectes que l´Ajuntament té perfectament assolits.

El nou lloc que s´ha escollit també porta el seu simbolisme, el d´una casa pairal i d´una família clàssica del poble, que no ha deixat mai de ser-hi, també per la família Casajoana, el nostre agraïment.

Un altre agraïment pels que han sabut transformar una idea, un concepte, unes peces i unes eines, en això que estem veient. Aquí personal tècnic  de l´Ajuntament, de l´empresa que ha realitzat els treballs d’instal.lació i d´un equip de restauració, -jo diria de la casa-, que ha transformat coses velles i entranyables, -part de la vida de molta gent-, en objectes d´exposició dignes d´admiració que fan pensar en el que va representar per la vida de molta gent. S´ha sabut combinar tot això amb la darrera tecnologia audiovisual. Caldrà donar a conèixer aquest Museu; a escoles, gent gran, gent del poble, i que sigui un renovat al.licient per enriquir més la nostre història i poder-la mostrar; també això és fer Museu; contribuir a crear cultura. Aquest nou espai, podria ser, en el seu moment, un nou fil conductor d´un Centre de Restauració, un Centre d´Estudi Comarcal dedicat a Història de l´Art, penso en les Pintures Rupestres, recentment descobertes… en fi són idees positives a l´entorn del nou espai i de cara al futur. Enhorabona a tots!

Moltes gràcies per la seva atenció i presència.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Ara que ja s’acaba batxillerat…
60 views
60 views

Ara que ja s’acaba batxillerat…

Institut Gerbert d’Aurillac - 22 de maig de 2024
L’atenció personal, una espècie en vies d’extinció?
46 views
46 views
DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH
96 views
96 views

DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH

Redacció - 20 de maig de 2024
“Albiol encerta”
73 views
73 views

“Albiol encerta”

Narcís Lupón - 20 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com