0 Shares 708 Views

Fruitós Verneda i Figueras (1847-1928)

11 d'octubre de 2019
708 Views

Parlo d’una persona nascuda a Sant Fruitós de Bages a la casa coneguda com Cal Nasi Verneda (carrer Sant Benet 17/carrer Padró 18) i la importància que va tenir en l’estudi de les vinyes.
De família agrícola, farà que conegui molt bé el camp. La seva atracció per l’agricultura el portarà a fer estudis a l’Escola d’Enginyers de Barcelona i en molt poc temps els coneixements seran admirats.
Quan la filoxera va envaïr la Catalunya Central va ser ell qui va explicar als pagesos fer plantacions de nous ceps americans. Ell mateix tenia un tros de terra que destinava a experimentar amb diverses varietats, i degut a les seves coneixences amb viticultors francesos, va poder aconseguir crear l’Estació Vitícola del Pla de Bages.
D’aquesta manera experimentant i estudiant, sempre podria oferir les varietats més adequades a cada pagès o viticultor segons els tipus de terrenys i clima.
També destacà en el dibuix i el 15 de març de 1902 l’alcalde Maurici Fius i Palà li atorgà el títol de Catedràtic de l’Escola d’Arts i Oficis de Manresa, impartint clases de dibuix, geometria, física i química, mecànica i agricultura.
Aquests estudis van ser-li molt útils per poder modernitzar la maquinària agrícola i els experiments a la vinya.
És per aquest motiu que al nostre poble tenim un carrer amb el seu nom.
Tal com diuen en castellà “es de bien nacido ser agradecido”
Isart

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com