0 Shares 358 Views

Fira Mediterrània dedica els Rizomes a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

21 de setembre de 2022
358 Views
Durant els quatre dies de Fira es podrà dinar tot cantant
a l’Hostal Càntut
La programació d’activitats paral·leles també inclou l’inici de la gira de l’exposició oficial de l’Any, dues conferències i un taller per a escoles
L’oferta relacionada amb l’Obra es complementa amb els espectacles Les eines i Solc, dues propostes incloses a la programació oficial

Aprofitant que enguany es commemora el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Fira Mediterrània de Manresa se suma a la celebració dedicant totes les activitats dels Rizomes, les activitats paral·leles a la programació oficial, a l’immens recull de cançons populars catalanes i el seu llegat. Formaran part d’aquestes activitats l’Hostal Càntut a la Fira, un espai per cantar tot gaudint d’un àpat; una exposició, dues conferències i un taller per a escoles. Aquestes activitats se sumen a dues propostes de la programació oficial de la Fira que també guarden relació amb l’Obra del Cançoner: Les eines i Solc.

L’Hostal Càntut a la Fira tindrà lloc del 6 al 9 d’octubre al pati del Restaurant Glaç a les 14h, i consistirà en recrear les vetllades que antigament es repetien a hostals i tavernes, en que de forma espontània, els comensals cantaven cançons tradicionals al voltant del vi o d’un bon àpat. L’Hostal Càntut a la Fira estarà conduït per components del grup de música tradicional Germà Negre i membres del Càntut i cada dia comptarà amb la participació de diferents músics. Així, hi passaran Quedem en Paus, Carles Belda, Betzuca i Julivert. L’Hostal Càntut a la Fira és una producció del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, que es dedica a recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent gran de les comarques gironines. L’activitat en el marc de la Fira es duu a terme per la voluntat de les dues entitats d’establir complicitats amb projectes propers. Les entrades per participar-hi es poden comprar al web de Fira Mediterrània (www.firamediterrania.cat).

Dins els Rizomes de la Fira també s’estrenarà l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular, que es podrà visitar a La Casa Lluvià des del 30 de setembre i fins al 29 d’octubre, amb un recorregut per les diferents etapes de la història de l’Obra. La mostra està produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat i està comissariada per Jaume Ayats.

Precisament el comissari de l’exposició, que també comissaria la commemoració de l’Any de l’Obra del Cançoner, oferirà una de les dues conferències previstes per parlar del que sabem actualment d’aquest gran projecte i de quins objectius té la celebració del centenari. Aquesta activitat tindrà lloc el 7 d’octubre a les 18.30h, a Casa Lluvià. L’altra conferència es farà al mateix lloc però una setmana abans, tot inaugurant a Manresa l’exposició. Anirà càrrec de la musicòloga manresana Glòria Ballús i se centrarà en la relació de la comarca del Bages amb l’Obra.

Tanca l’oferta dels Rizomes dedicada al centenari un taller per a escoles a càrrec del Cor Amics de la Unió de Granollers. Durant aquesta activitat, a partir de l’audició de cançons vinculades a l’Obra i la comparació amb l’actualitat, es plantejaran reptes de futur.

A banda de les activitats dels Rizomes, la programació artística també inclou dos projectes de l’Obrador d’arrel que basen el seu repertori en l’Obra del Cançoner Popular. És el cas de Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió de Granollers, un testimoni de les melodies que sonaven durant les jornades de treball al camp a principis del segle XX, amb arranjaments i acompanyament musical en directe de David Soler i Marcel Bagés. I de Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, sota la direcció escènica de Roberto Olivan, que se centra en les figures dels missioners i missioneres que es van encarregar de fer el treball de recerca de l’Obra.

El rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d’emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així, a partir d’un nus, una proposta artística de la programació de la Fira, el públic pot descobrir persones o fets de la cultura popular mitjançant brots i arrels en forma d’activitats paral·leles com exposicions, conferències i/o col·loquis.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
70 views
70 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
795 views
795 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
52 views
52 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
314 views
314 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com