0 Shares 953 Views

Festa de l’Arròs / Sant Fruitós de Bages

16 de febrer de 2020
953 Views

ORÍGEN
La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages és una festa popular coneguda arreu de les comarques de la Catalunya central i va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya, el 14 de març de 1995.
Els seus orígens no es coneixen amb certesa ja que no existeixen fonts documentals de segles anteriors. No obstant això, segons l’historiador Jaume Plans es poden trobar referències a través de la premsa, els arxius parroquials i les fonts orals de la pròpia gent gran del poble.
Una de les versions la situa en els inicis de l’edat mitjana, quan la població no era res més que un petit nucli format per les primeres cases arrecerades al voltant de l’església, avui part antiga de Sant Fruitós de Bages.
Una vegada a l’any, en acomiadar el Carnaval, tothom es traslladava a les afores i ho celebraven menjant, ballant i bevent.
Una antiga consulta a l’arxiu parroquial del 1880, es llegeix “lo dimarts a la tarda després de donada la sopa als pobres -la qual acostuma beneir lo rector- se fa la funció a l’iglesia”. Fa referència als àpats previs al començament de la quaresma, on les famílies benestants col·laboraven oferint menjar als pobres de l’època. Per això, era popularment coneguda al segle passat com “La Sopa dels pobres”.
LA FESTA
Per a preparar la festa, l’Ajuntament, uns quants dies abans precedia la crida per la població. En un carro, Agutzils ajudats per alguns veïns feien la plega de queviures entre els botiguers i cases de pagesos del poble i el terme. Amb aquest recull de patates, cebes, mongetes, cansalada, xai i demés aliments, es preparava el dinar que a peu dret es consumia en alguna era pels habitants de la població junt amb els pobres que vinguts uns dies abans, deambulaven pels carrers i cases de pagès, esperant el moment de degustar la sopa o l’arròs. El primer escenari on va tenir lloc la festa va ser la Sagrera, a la plaça de l’església i es va continuar realitzant en diferents espais del poble fins que l’any 1934 es va passar a fer al parc del Bosquet. A la dècada dels 60 es va construir una pista de formigó i un cobert per cuinar-hi el menjar. Actualment, el Bosquet és el lloc on es continua celebrant la Festa de l’Arròs. Aquesta festa té els seus protagonistes i no podien faltar els cuiners, destacant el cognom Noguera, una saga que prové de finals del segle XIX, juntament amb la Dolors de l’Hostal. Ells, entre d’altres, eren els encarregats de començar els preparatius de l’arròs: foc de llenya de pi, sofregit poc viu tot remenant amb llargues escumadores, per acabar cuinant l’arròs a foc fort. També hi havia els encarregats de repartir el menjar i el vi que acostumaven a fer-ho joves parelles, convenientment vestits, que festejaven. El fet de donar l’arròs era una mena de presentació en societat de la seva relació i un futur matrimoni. També hi havia els que repartien el vi que era tasca reservada per homes adults que vetllaven perquè els comensals no beguessin més del compte.
LA TRADICIÓ CONTINUA
Actualment, aquesta festa s’ha obert a tothom i gent del municipi i de la contrada animats per les múltiples activitats vinculades a la cultura popular venen a celebrar-la amb nosaltres: botifarrada, la trobada de puntaires, la mostra d’entitats, la fira d’artesans, les passejades en cavall i poni pels nens, la trobada de colles geganteres, l’audició de sardanes, actuacions de cultura popular, etc. La festa també s’anima amb el concurs d’arrossos on es reparteixen premis a la millor proposta, la millor presentació i la proposta més original. Per altre banda, tenim el concurs de pintura ràpida on els participants cerquen el lloc més idoni per immortalitzar en les seves teles els diferents paisatges del poble. I des de ja fa anys, s’ha afegit el concurs de fotografia que li dona un altre valor afegit a la festa on les imatges capten moments realistes, simpàtics i inoblidables.
Us animem a tots a ser partícips de la FESTA DE L’ARRÒS!
Font: Fulletó informatiu de l’Ajuntament

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com