0 Shares 90 Views

Parlem amb Lídia Rossell. Una vida de Ioga.

28 de juliol de 2022
90 Views

La Lídia Rossell ha sigut una de les pioneres al Bages en fer conéixer el Ioga. Fundadora d’Aura Ioga a Manresa i des de fa uns anys també a Sant Fruitós de Bages, a Les Oliveras, on hi viu des de fa uns vint-i-cinc anys. Fa poc ha publicat el llibre “Llibertat Conscient”.

Fa 50 anys que fas Ioga, com vas entrar-hi?

Vaig tenir la meva filla i per fer exercici físic vaig conèixer el Ioga i a partir d’aquí va venir tot, vaig trobar el què buscava. M’era complementari. No només és psicologia o espiritualitat o part física, o alimentació o exercici o comunicació, ho és tot. Els hindús són molt inteligents. Fa més de 4000 anys del Ioga i encara estan fent coses noves. Si tothom fessim Ioga, el món aniria millor.

Perquè és interessant el Ioga?

Tenim 5 cossos o aures, des del físic a l’espiritual. L’aura energètica cada un la té més o menys ampla, aquestes aures són les que ens potegeixen. Quan s’estripen, la part espiritual, la perceptiva, fa que baixi l’energia, no respirem bé i ens posem malalts. Quan estem molt baixos, l’anem perdent i llavors els pensaments ja no són tan bons, la respiració no és tan bona, ni la manera de fer. És aleshores quan emmalaltim. Per curar-nos hem de regenerar tots els 5 cossos. Per això el Ioga és tan interessant ja que hi ha els canals energètics que passen per la columna vertebral i s’han de desbloquejar. És important que estiguin nets, sinó l’energia queda aturada. Al desbloquejar-los la persona se sent més lliure, més feliç, més oberta. El Ioga hi ajuda.

El Ioga treballa la respiració. Canviant la respiració es canvia la vida. Quan respirem d’una manera som d’una manera i quan respirem d’una altra manera som d’una altre. Saber relaxar-se, saber trobar el temps del no-fer, d’estar amb tu, de trobar-te dintre. És una de les coses que no ha aconseguit l’Esglèsia ja que la gent estem una mica escamats. Tenim la necessitat de trobar-nos a dintre, la necessitat d’unir la part física amb l’espiritual.

Vas fundar Aura Ioga, com va ser?

Vaig llegir un llibre de l’Antoni Blay, vaig veure que explicava el Ioga d’una manera tan planera i fabulosa que vaig buscar algú que hagués sigut alumne seu. Per sort vaig trobar una senyora que ho havia sigut, feia classes a Barcelona, hi vaig anar amb dues amigues i al cap d’uns anys em va dir si voliem montar un Centre a Manresa, al començament jo tenia molts dubtes, però al final vaig acceptar-ho i vaig fundar Aura Ioga, fa 45 anys. Des del començament ens va anar bé, però als inicis molta gent ens veien d’una manera extranya, “Aquests fan Ioga?, quina cosa més rara”.

Quin tipus de Ioga feu.

Fem el Ioga Integral, ho integrem tot. Hi ha el mental, el Hata Ioga que és físic, Tantra Ioga, el Kundalini, …, el de la devoció. Però tots els Iogas, comencis per quin comencis arribes al Tot. Un hi arriba per la devoció, un altre perquè vol fer exercici físic, però quan ho vas fent es va integrant tot. El Ioga Integral es fa quan és fa tot.

El Ioga és un estil de vida, com el definiries?

És fer les coses correctament. Amb el Ioga saps que no pots agredir ni agredir-te, ni mentir ni mentir-te. Molta gent diu que no és violenta, però entrant-hi podem adonar-nos de que som molt violents amb nosaltres mateixos. El Ioga t’ajuda a adonar-te del què és dir una mentida, del què és dir una veritat, la netedat de les coses, no només la física sino també en la manera d’actuar, de ser. Aquesta netedat et dona l’energia. El Ioga equilibra. Quan fem la formació de Professors aquí a Les Oliveres, tot aixó es treballa. No s’ha de fer per ser  professor, sino per a un mateix. Dura quatre anys, dos dissabtes al més. Treballem la part física, la part mental, l’alimentació, la respiració, ho treballem tot.

“S’hauria de començar des de l’escola?”.

Sí. Per exemple, la meva filla, la Màrcia, en fa classes. Fa el Lotus per escoles de Manresa i Comarca. Ensenya la manera de sortir-se d’una situació. Quan s’enfaden, què tenen de fer, anar a un racó?, cridar?, què tenen de fer?. El Lotus explica com superar les emocions perquè els nens es queden amb moltes coses tancades, que és energia tancada, i si això no es desvetlla, quan són grans surten els complexes, els problemes, no saben sortir-s’en de la vida, com tirar endavant, coses que se’ls hi ha quedat tancades. Amb això el nen pot tenir eines per poder sortir de les situacions habituals. Les escoles ho accepten molt bé, no totes, n’hi ha que no els interessa. Tenen 2000 alumnes. Van començar fa uns tres anys, de cara a l’Any Ignasià, l’Ajuntament de Manresa també s’hi va posar. Actualment també fem Casals amb l’esperit del Ioga.

Deixem de ser canalla, som adolescents.

L’adolescència és el periode més complicat, no saben on van i és quan es desperta tot. És una època difícil i n’hi ha pocs que facin Ioga.

Som més grans, la Consciència la tenim tapada per capes i capes d’emocions negatives. Com podem fer-ho per netejar-la?

Això ho podem fer amb el Kriya Ioga, amb un mantra. Un mantra és una vibració, com pot ser “Om” o “Amen”, entre d’altres. Coneixes la persona, fem una iniciació amb els elements, terra, foc, aire i aigua, i busquem el mantra que li anirà bé i que el netejarà, és la seva vibració. S’ha de fer cada dia al dematí i al vespre, un quart d’hora. És com anar picant sobre la consciència i les capes es van diluint.

Passem al llibre “Llibertat Conscient”, l’has gestat tot aquí a Sant Fruitós, a Les Oliveras. Com va ser l’idea d’escriure’l?

Van ser les meves alumnes, em deien, “Això que dius és tan maco, ho hauries de posar en un llibre”, jo no en sé d’escriure i em venia molt gran, però bé, anaven insistint, sobretot una que no em deixava viure, però estic molt agraïda amb ella. Aquí a Les Oliveres va anar molt bé, és un lloc tranquil, tot acompanya, el silenci, l’espai,… Les Oliveres ha ajudat molt a poder escriure el llibre. Explico com a través del Ioga podem conèixer el nostre cos, la ment i l’esperit i que aquestes parts siguin una unitat i això farà que trobem l’equilibri que ens portarà a la felicitat.

Alguna cosa que no t’hem preguntat i creguis interessant comentar?

El que pretén el Ioga és la Supraconsciència, obrir-nos a una Consciència més àmplia. La part mental és molt important, la de captació, la de sentir és molt important i la d’apertura en el Tot. L’obertura en la part espiritual és el que ens nodreix. Si estem tancats en nosaltres no ens en podem sortir. El Ioga ens dona obertura, espai. Sents que estàs connectat, que ets un microcosmos d’aquest macrocosmos, ets una part completa, una Unitat. Tu ho portes tot d’aquest macrocosmos. El ser humà és perfecte, tenim la potència de poder-ho fer tot. És una potència còsmica, estem oberts a aquesta potència i ens servirà per poder fer qualsevol cosa. Això es troba quan la persona connecta amb la part espiritual.

Moltes gràcies Lídia, ha sigut un goig parlar amb tu.

Gràcies a vosaltres.

Redacció

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com