0 Shares 750 Views

Els ocells nidificants de Sant Fruitós.

4 d'octubre de 2020
750 Views

Per: Sergi Fernández Soto-Som Natura Pla de Bages.

Des que tinc consciència que m’han agradat els ocells. El detonant segurament va ser l’afició que compartia amb el meu germà en la recerca de nius. El joc era simple. A la primavera -època de nidificació de la majoria dels ocells europeus- anàvem als boscos del municipi per tal de trobar les espècies residents que vèiem cada dia o les aus migradores que acabaven d’arribar de l’Àfrica.

Cada espècie té un comportament diferent, una manera de fer el niu única. N’hi ha que el fan a terra, com la cogullada o l’enganyapastors. D’altres el fan en arbustos baixos amb quatre branquetes justes per aguantar els ous, com els tallarols. I d’altres utilitzen tot el seu enginy per construir autèntiques meravelles naturals com el cargolet o l’oriol.

A poc a poc, any rere any, esperava l’arribada de la primavera com un nen que espera el Pare Noel o els Reis Mags.

Però segurament va ser la trobada del primer niu de corriol petit -un ocell limícola de mida petita que fa el niu a terra- que va fer-me canviar de visió. Un maig del 2010, vam trobar quatre preciosos ous al terra. Els pares, en apropar-nos-hi, obriren una ala fent-se els ferits per intentar distreure’ns. Els anàvem a veure quasi a diari. Un dia vàrem trobar els ous esclafats per una persona. Es distingien les marques de les botes…Aquell dia vaig aprendre que era molest per als ocells alterar el seu comportament i envair el seu espai, el seu territori.

Conèixer per arribar a estimar. En comptes de perseguir nius a la primavera, gaudia observant-los durant tot l’any. Així és com vaig esdevenir un ornitòleg, i com va créixer la meva passió naturalista. Des d’aleshores han passat més de 10 anys, i sortir a mirar ocells per la comarca del Bages, sobretot als voltants de Sant Fruitós, continua sent el meu màxim plaer.

Sergi Fernández Soto

Som Natura Pla de Bages

 

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

“Alcarràs” a Sant Fruitós
38 views
38 views

“Alcarràs” a Sant Fruitós

Redacció - 25 de novembre de 2022
Horaris ASFE del cap de setmana
34 views
34 views

Horaris ASFE del cap de setmana

ASFE - 25 de novembre de 2022
Secció FC Fruitosenc
64 views
64 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 25 de novembre de 2022
Editorial 1619
31 views
31 views

Editorial 1619

Brogit Difonem Cultura - 25 de novembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com