0 Shares 566 Views

Els clubs de gener.

12 de gener de 2021
566 Views
Per: Biblioteca de Sant Fruitós de Bages.

CINEMA, dijous 14 de gener a les 19:30 h.

Blade Runner, director: Ridley Scott (1937).

 

El director i productor de cinema anglès Ridley Scott va començar professionalment treballant en televisió i publicitat. L’any 1977 dirigeix la seva primera pel·lícula, Los duelistas, i després fa dues pel·lícules de ciència-ficció que són emblemàtiques en el seu gènere: Alien, el octavo pasajero (1979) i Blade Runner (1982). A partir d’aquí i al llarg de la seva carrera, amb més de vint títols, ha demostrat una gran capacitat per realitzar pel·lícules de les més diverses temàtiques i gèneres i entre elles destaquen: Thelma y Louise, Gladiator, Black Hawk derribado, Robin Hood, Marte…

 

Blade Runner està ambientada a Los Àngeles l’any 2019. L’empresa Tyrell Corporation crea els androides Nexus 6, d’aspecte humà però més forts i àgils, aquests robots treballen a les colònies exteriors de la Terra i són anomenats “replicants”. Rick Deckard forma part dels “blade runner”, uns policies especialitzats en localitzar “replicants” i rep l’encàrrec de “retirar” quatre dels androides que s’han escapat, han vingut a la Terra i han assassinat algunes persones.

La pel·lícula és una adaptació de la novel·la de l’escriptor nord-americà Philip K. Dick Els androides somien xais elèctrics?. En la seva estrena no va ser un èxit, però amb els anys s’ha convertit en una pel·lícula essencial en el seu gènere. Tracta sobre qüestions que han acabat sent rellevants: la enginyeria genètica, la superpoblació, el canvi climàtic, la relació de l’home i la tecnologia, la superpoblació… Els efectes especials, l’ambientació de grans gratacels i llums de neó o la música de Vangelis són també aspectes a destacar.

L’any 2017 es va realitzar la seqüela Blade Runner 2049, en aquest cas dirigida per Denis Villeneuve.

NOVEL·LA, dijous 28 de gener a les 19:30 h.

El talent de Ripley, de Patricia Highsmith (1921-1995).

 

L’escriptora nord-americana Patricia Highsmith va estudiar composició anglesa, conte i teatre a la Universitat Barnard, en aquest temps va treballar fent guions de còmic per a editorials i als 24 anys va publicar el seu primer conte. Va viure a Estats Units i Mèxic i, davant l’èxit dels seus llibres a Europa, l’any 1963 es va traslladar a viure a Anglaterra, a França i finalment a Suïssa.

Va publicar l’any 1950 la seva primera novel·la: Estranys en un tren, i amb ella ja va aconseguir la fama quan un any després Alfred Hitchcock va fer la seva adaptació al cinema. Va publicar més de quaranta llibres i és autora de relats, assaigs, guions per a cinema i televisió i novel·les, destacant sobretot com a autora de novel·la negra. Té una forma d’escriure que atrapa el lector, amb un suspens de caràcter psicològic, uns personatges inquietants i una trama complexa molt ben elaborada. En l’obra de l’escriptora té gran influència el llibre La ment humana de Karl Menninger i trasllada als seus personatges molts dels seus propis trets personals: la complicada relació amor/odi amb la seva mare, el seu caràcter solitari, les seves addiccions…

 

El personatge més conegut de Patricia Highsmith és Tom Ripley, estafador, amant de la bona vida i amb una sexualitat i moralitat ambigües. Ell és el protagonista d’una saga de novel·les que comença amb El talent de Mr. Ripley (1955) i a partir d’aquí les seqüeles: La màscara de Ripley (1970), El joc de Ripley (1974), El noi que va seguir a Ripley (1980)… El 1960 es va rodar la primera pel·lícula basada en aquesta novel·la, amb el títol A pleno sol, dirigida pel francès René Clément i protagonitzada per Alain Delon.

 

El talent de Ripley explica com el jove Tom Ripley veu com una oportunitat acceptar l’encàrrec que li fa el milionari Herbert Greenleaf, creu que d’aquesta manera podrà aplicar el seu talent, i de passada marxar de Nova York i eludir problemes policials. Així Ripley marxa a Itàlia per convèncer a Dickie, el fill de l’empresari, que deixi la vida bohèmia que porta amb la seva amiga Marge i torni per treballar a l’empresa familiar. Entre tots tres, Tom, Dickie i Marge, s’estableix una complexa i ambigua relació i Ripley sent com va creixent la seva ambició per gaudir de l’alt nivell de vida que està descobrint.

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

El ball
210 views
210 views

El ball

Redacció - 14 de setembre de 2021
Crims a Sant Fruitós. Capítol 2 .
72 views
72 views

Crims a Sant Fruitós. Capítol 2 .

Redacció - 14 de setembre de 2021
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com