0 Shares 1116 Views

Els clubs de abril.

6 d'abril de 2021
1116 Views
Texi i fotos: Biblioteca de Sant Fruitós de Bages.

TEATRE, dijous 8 d’abril a les 19:30 h.

Revolta de bruixes, de Josep Maria Benet i Jornet (1940 – 2020).

El dramaturg i guionista català Benet i Jornet és reconegut com un referent del teatre català. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i també va cursar estudis d’Art Dramàtic a l’Escola Adrià Gual.

El seu teatre principalment és realista i té com a temàtica principal les dificultats quotidianes, al llarg del seu itinerari de més de quaranta anys de producció teatral i amb una trentena d’obres, trobem diferents etapes: teatre èpic, amb la trilogia Drudània; teatre fantàstic infantil, amb obres com La desaparició de Wendy o El somni de Bagdad; i teatre en què trobem que es reforça l’intimisme en els personatges, amb Revolta de bruixes o Això, a un fill, no se li fa.

Benet i Jornet també va realitzar un gran treball com a autor de guions per a sèries de televisió i fent adaptacions per al cinema sobre textos teatrals. La telenovel·la Poblenou, estrenada l’any 1992 va tenir 190 capítols; després vindran: El cor de la ciutat, Ventdelplà, Nissaga de poder, Amar en tiempos revueltos

Revolta de bruixes estrenada l’any 1981 és una de les seves obres teatrals més representativa. És una obra en un sol acte i en la què la durada de l’acció i de la representació són les mateixes. Tot succeeix durant una estona dins la jornada laboral de sis dones, que fan la neteja d’unes oficines, i un vigilant, a partir de la reivindicació de millora de les condicions laborals d’elles es van revelant les seves diferents situacions personals. En l’obra es mostra el conflicte entre la raó i la imaginació com a formes contrastades d’entendre el món i resoldre els problemes.

 

CINEMA, dijous 15 d’abril a les 19:30 h.

El chico / Luces de la ciudad, director: Charles Chaplin (1889 – 1977).

El britànic Charles Spencer Chaplin és conegut com a Charles Chaplin o Charlot (nom del personatge icònic creat per ell) i és reconegut com un dels grans genis de la història del cinema.

Chaplin va començar com a actor des de ben jove fent gires per Europa i Estats Units, l’any 1913 va arribar a Hollywood i va realitzar un seguit de 35 films breus en què interpreta oficis diferents. El personatge de rodamón ingenu de Charlot sorgeix en aquestes primeres obres i va evolucionant de manera que a l’humor inicial s’afegeixen trets romàntics i melancòlics, els guions es van fent més complexes i també es va conformant el seu característic vestuari que finalment, l’any 1915, amb la pel·lícula El vagabundo (The Tramp) va ser el definitiu.

Més enllà del contingut còmic, Chaplin sempre transmet en les seves creacions la crítica a la desigualtat social, el totalitarisme i la deshumanització del món modern. Al llarg dels 50 anys de carrera Chaplin va realitzar 79 pel·lícules en les quals va intervenir com a: actor, humorista, compositor, director, guionista… L’any 1972 li van atorgar un Oscar honorífic.

A la tertúlia d’aquest mes comentarem dues pel·lícules:

El chico.- Estrenada l’any 1921, explica la història d’un nen abandonat i adoptat per Charlot. És el seu primer llargmetratge.

Luces de la ciudad.- Escrita, dirigida i protagonitzada per Chaplin l’any 1931, explica la història d’un rodamón que coneix una florista cega i s’enamora d’ella.

 

NOVEL·LA, dijous 29 d’abril a les 20:00 h.

Les formes del verb anar, de Jenny Erpenbeck (1967).

L’autora alemanya Jenny Erpenbeck va publicar l’any 1999 la seva primera novel·la Historia de una niña vieja, aconseguint un gran reconeixement a Alemanya. Al llarg de la seva trajectòria ha escrit una trentena d’obres, entre teatre, assaigs, relats i novel·les: Yo voy, tú vas, él va; El fin de los días; Una casa en Brandenburgo… A partir de les traduccions que s’han fet dels seus llibres ha esdevingut una escriptora coneguda internacionalment i ha obtingut diversos premis: Hans Fallada, Tomas Mann, Strega European Prize…

Publicada l’any 2015 Gehen, ging, gegangen, va ser traduïda al català l’any 2018 amb el títol Les formes del verb anar i va ser la novel·la que va obtenir el Premi Llibreter l’any 2019.

L’eix central de la novel·la és la crisi europea dels refugiats, però també ens planteja altres temes com: la vellesa, la comunicació, el respecte…. El protagonista és Richard, un professor universitari acabat de jubilar que porta una vida d’allò més normal amb amics i familiars. Quan se li fan visibles un grup de refugiats acampats a Oranienplatz, davant de l’ajuntament de Berlin, Richard comença a interessar-se per ells i a reflexionar i fer-se preguntes. Les històries i experiències vitals dels personatges, fan que ell connecti amb el seu propi passat, quan va fugir de Polònia durant la Segona Guerra Mundial, i que s’impliqui en el destí d’unes persones que, un cop salvades de morir a la Mediterrània, es troben amb un sistema burocràtic incapaç de gestionar la seva acollida, amb una societat europea poc solidària i amb el creixement d’actituds d’intolerància i incomprensió.

Hi ha moltes maneres d’anar per la vida i segur que anirem millor després de la lectura d’aquesta novel·la.

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com