0 Shares 407 Views

Els Bombers de la Generalitat van fer dos rescats al Pedraforca, un d’ells amb una víctima mortal

16 de juny de 2020
407 Views

Els Bombers de la Generalitat van rebre ahir migdia dos avisos d’emergència per fer rescats de muntanya al Pedraforca, tots dos al municipi de Gósol (Berguedà).

En primer lloc, a les 14.13 hores es va rebre l’avís d’un jove que va patir un atac d’angoixa i no podia continuar l’activitat. El noi, de 29 anys i veí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), vas ser atès i rescatat pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, que es van desplaçat fins al lloc amb helicòpter amb la col·laboració de l’ERI (Equip de Rescat i Intervenció) del SEM. Després de tranquil·litzar l’excursionista, el van evacuar fins al pàrquing, on ell hi tenia el seu vehicle particular i no va ser necessari traslladar-lo a cap centre sanitari.

Una hora justa després, a les 15.13 hores, un altre avís d’emergència va alertar de la possibilitat d’una víctima mortal al mateix massís del Pedraforca. Concretament, la trucada d’un particular donava l’avís d’un cos amb signes incompatibles amb la vida que es trobava a la zona del segon pic gran, al denominat Pollegó inferior.

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat es va desplaçar fins al paratge, on efectius del Cos van comprovar que efectivament es tractava d’un èxitus. Posteriorment el van evacuar, un cop rebuda l’ordre d’aixecament del cos. Es tracta d’un home de 67 anys veí de Calders. Segons Mossos d’Esquadra, tot apunta a que es tracta d’una mort accidental a la muntanya. En aquest servei també hi van treballar efectius del servei de Muntanya i patrulles de l’ABP Berga dels Mossos d’Esquadra.

Recordatori dels consells de seguretat: molta prudència si sortiu a fer activitats al medi natural.

Ens trobem davant d’una situació de canvi en les fases de confinament amb la desescalada conseqüent de les activitats que realitzem.

És per això que apel·lem a la prudència per poder gaudir del medi natural, amb seguretat, tenint en compte els consells bàsics de seguretat a la muntanya i recordant la importància de mantenir les mesures sanitàries de seguretat per evitar contagis: Mans, Distància i Mascareta!

Així mateix, recordeu respectar les indicacions de desplaçament i mobilitat al vostre municipi i a la vostra regió sanitària.

D’altra banda, recordar els consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya:

Per tal d’evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d’un bon equipament i d’una condició física i psíquica adequada al nivell de l’activitat.

– PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

– PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

– EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.

– FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.

– MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la marxa

– Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

– Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

– Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.

– Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web meteomuntanya.cat i a meteo.cat

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com