0 Shares 791 Views

El retaule major de Sant Benet de Bages (I)

27 d'octubre de 2021
791 Views
Per: Xavier Sitjes i Molins – Estudiós de l’art

Per commemorar el centenari del naixement d’en Xavier Sitjes presentem un article sobre el retaule major de Sant Benet de Bages, avui desaparegut, o millor dit, trossejat i “reaprofitat” una part per fer mobles i una altre com a elements decoratius; la resta no se sap on és.
Aquest article es va publicar en el número 68 de la revista Dovella a l’estiu del 2000. Agraïm al Centre d’Estudis del Bages, i en particular al seu Director, Francesc Comas, l’autorització per poder publicar-lo al Montpeità.
Si es pogués, amb les noves tecnologies, seria interessant de poder veure en el lloc de l’església on estava instal·lat, i a mida real, aquest retaule a partir de l’única fotografia que es coneix.
El retaule
Al Monestir de Sant Benet de Bages, al segle XVI, presidint l’església, hi havia un retaule fet per Benito Sánchez Galindo l’any 1563, retaule que va desaparèixer setanta anys més tarden un incendi a l’interior del temple. A causa d’això, els monjos, necessitant-ne un altre, el van encarregar als escultors amb taller a Manresa, Joan Grau i Josep Generes.
El contracte per a l’obra és del 22 de gener de 1643 i el seu esborrany és el protocol del notari Benet Font, a l’Arxiu Històric Comarcal de Manresa. S’hi diu que ambdós escultors, en un termini que s’havia d’acabar el 13 de febrer de l’any sobre (vigília de la festa de Sant Valentí, copatró del cenobi), havien de fer i col·locar a l’església un retaule de fusta d’àlber, obrat segons la traça o projecte firmat per l’abat i que quedava en poder dels escultors, per a poder-lo realitzar, encara que amb poques variants: una, que a dalt, en lloc de quatre “termes” que figuraven a la traça, hi havien de fer quatre columnes, que estarien al costat del Crist, però que en cap columna hi havia de posar serafins “al coll”, perquè el canó o fust fos “desenfadat”; una altra, que havien d’afegir quatre àngels a dalt, damunt la pastera o fornícula de Sant Benet, això és, sobre la cornisa, entre balustre i balustre, i que no n’havien de fer a les grades; que el retaule havia de ser de la grandària de l’embocadura de l’absis; i que si els retaulistes no tenien acabada l’obra a la data convinguda, rebien una penalització de cinquanta lliures. El preu estipulat fou de set-centes lliures, de les quals dues-centes s’havien de pagar a la firma del contracte; altres dues-centes quan fos posat el sagrari i la primera andana o pis; dues-centes més, quan ho fos la segona andana; i les cent últimes, quan espigués acabat i “posat amb tota perfecció”. Ho havien de treballar al mateix Monestir, excepte el sagrari i les columnes, que les podien fer a Manresa. Una vegada acabat, l’havien de judicar dos pèrits “oficials de l’ofici”, els quals havien de dictaminar sobre si estava fet en tota perfecció, però si els dos no es posaven d’acord, l’abat en podria nominar un tercer, dirimint. Si l’abat no complia els compromisos convinguts –els pagaments- incorreria també en una pena de cinquanta lliures. Foren fiadors de les obligacions dels escultors, Pau Alenyà, daurador, i Joan Generes, escultor i germà de Josep. Seguidament, segons consta en el mateix protocol, Grau i Generes feren apoca per les dues-centes lliures que havien de rebre al comptat.
Aquest retaule, com els altres del cenobi, fou desmuntat a principis del segle XX, que el propietari del Monestir, Ramon Casas, volia procedir a la restauració del temple romànic i deixar-lo amb l’aspecte del seu temps primitiu, per a la qual cosa els retaules barrocs li feien nosa, però la restauració quedà interrompuda i els elements que formaven part dels retaules foren dispersats per les residències particulars que tenen allà els amos de l’edifici, on encara són guardats bona part dels referits components.
Del retaule major, de quan era al seu lloc, n’ha quedat una fotografia feta pel canonge Barraquer a finals del segle XIX, la qual permet veure com era l’obra i la situació de les peces que en formaven part.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Per fi !!!, una bona regada
71 views
71 views

Per fi !!!, una bona regada

Jaume Grandia - 18 de març de 2024
Exposició de l’escola Monsenyor Gibert a la Biblioteca
79 views
79 views

Exposició de l’escola Monsenyor Gibert a la Biblioteca

Escola Monsenyor Gibert - 17 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com