0 Shares 655 Views

El plogging

29 de març de 2021
655 Views
Text: Rosa Camprubí  Foto: Istock

Arrel de l’article del Montpeità núm. 1539 subscrit per Martí Santmartí de Som Natura Pla de Bages vaig aprendre una paraula nova:  Plogging.

Malgrat no haver sentit mai aquesta expressió anglesa, que en català podríem taduïr com: córrer i netejar, a casa nostra, sense saber-ho, ja fa temps que en fem de plogging; bé, no ben bé, nosaltres no correm, el que fem és caminar i netejar.

Normalment aprofitem quan sortim a passejar amb el gos i, amb unes pinces i una bossa, recollim tot allò que el vent, un descuit o bé l’incivisme ha portat fins el camí i la veritat és que ara tenim els voltants de casa que fan força goig.

A les ampolles, llaunes, embolcalls, plàstics i altres tipus de restes, des de fa un any s’hi ha afegit un altre actor a l’escenari. Les mascaretes.

El dia que vam caminar pel circuit esportiu de Sant Fruitós en vam comptar fins a 9 als marges i vores del camí.

En aquell moment no anàvem preparades per a recollir deixalles i menys les mascaretes, però m’agradaria pensar que algú, en algun moment, haurà fet com nosaltres fem i les haurà plegat essent conscient que fa plogging o simplement un acte de civisme.

I és que el problema va molt més enllà del sol fet d’embrutar els camins, si anem multiplicant o extrapolant aquestes 9 mascaretes a tot el poble, a Catalunya, a Europa, etc… resulta que el tema és alarmant, i juntament amb el guants ja representen un greu perill per al medi ambient, doncs cada vegada és més freqüent veure’n surant als nostres mars perjudicant  la seva fauna i flora, i afectant també la composició del sòl i per tant l’agricultura.

És un efecte col.lateral de la Covid-19 i de moment els governs no han impulsat cap mesura efectiva per impedir-ho com ara incentivar la fabricació de mascaretes biodegradables i promoure la utilització de les de roba.

I no és només la porqueria que embruta el terra i l’aigua el que preocupa als defensors del medi ambient, també el ressorgiment dels  plàstics d’un sol ús sobretot en el món sanitari, doncs pot representar un pas enrere en la conscienciació ciutadana de fer servir productes reutilitzables.

Òbviament s’ha prioritzat la salut humana respecte de l’ambiental, i si bé és el calia fer, això és molt perillós, doncs una mascareta pot trigar 400 anys a descompondre’s.

El plogging està molt bé, però el que realment s’hauria d’impulsar és el civisme i la responsabilitat pel que fa a la gestió dels nostres residus.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com