0 Shares 598 Views

El jardí de papallones: Què és i com gaudir-ne

10 d'abril de 2023
598 Views

El diumenge 26 de març es va inaugurar el Jardí de Papallones, un dels projectes elegits en el concurs de pressupostos participatius de l’any 2021. És un projecte realitzat amb dos propòsits: conscienciar sobre la necessitat de conservar hàbitats i biodiversitat i potenciar l’educació ambiental. El Jardí de Papallones ara mateix disposa de dos parterres irrigats amb un sistema soterrat que millora l’arrelament de les plantes plantades, amb un plafó informatiu i uns faristols amb codis QR amb informació addicional sobre hàbitats i pol·linitzadors, així com sobre les plantes que hi conté i les papallones que s’hi poden trobar.

En què consisteix el Jardí de Papallones?

Un jardí de papallones no és una instal·lació on s’exhibeixen papallones tropicals, és un espai urbà naturalitzat pensat per atraure papallones i altres insectes pol·linitzadors autòctons. El Jardí de Papallones de Sant Fruitós conté tres tipus de vegetació del Pla de Bages que haurien de ser molt comuns però que malauradament són destruïts sistemàticament. Són el marge herbaci (vegetació de camins i marges de camps), el marge arbustiu (un estadi de consolidació del marge herbaci) i prat mediterrani (vegetació de zones mediterrànies àrides on les pertorbacions naturals impedeixen la formació de matollars, garrigues i boscos). Cada tipus de vegetació ocupa un espai del jardí amb una selecció de plantes pròpies del Pla de Bages les flors de les quals produeixen nèctar i pol·len que atrauen papallones, abelles i altres insectes pol·linitzadors. Als parterres també es permetrà el creixement espontani de plantes silvestres que també siguin atractives per als pol·linitzadors, com ara la ravenissa o la camamilla borda.

Com i quan és més fàcil observar papallones?

La majoria d’espècies de papallones adultes volen només unes poques setmanes, de manera que no totes les espècies coincideixen en el temps. Al Pla de Bages n’hi ha una cinquantena d’espècies però al Jardí de Papallones se’n podran veure aproximadament la meitat. Les papallones diürnes, com ara les llimoneres, les blavetes, els bufaforats i les reines zebrades, són animals actius durant les hores més caloroses de la primavera i l’estiu, justament quan la majoria de plantes produeixen més nèctar, precisament per atraure els pol·linitzadors.

Com puc saber quina papallona estic veient?

Amb paciència i una càmera amb un bon zoom, les papallones es poden fotografiar i després identificar en una guia. Per començar podeu mirar si és alguna de les espècies que apareixen al plafó principal o als continguts QR, on es mostren les papallones més comunes (i fàcils de reconèixer) a Sant Fruitós. Però si la papallona que fotografieu no hi és i voleu identificar-la, podreu fer servir alguna de les guies de camp que es venen a qualsevol llibreria o es presten a les biblioteques públiques. Les més recomanables són les “Papallones diürnes de Catalunya que cal conèixer” o la “Guia de les papallones diürnes de Catalunya”.

Podeu compartir les vostres fotos per instagram amb el hashtag #jardidepapallonesSFB. A més, les vostres observacions es poden compartir en portals de ciència ciutadana com ara ornitho.cat,  inaturalist, Biodiversitat Virtual i Natusfera.

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
37 views
37 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
31 views
31 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
40 views
40 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
46 views
46 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com