0 Shares 497 Views

El debat

26 de maig de 2023
497 Views

Aquest passat dijous 25 de maig, es va celebrar al casal cultural, el debat d’alcaldables del nostre poble, organitzar per l’Associació Cultural SF Media conjuntament també amb Ràdio Sant Fruitós.

Tot plegat va aixecar molta expectació, de fet les entrades es varen exhaurir uns dies abans i el Casal Cultural presentava una imatge pràcticament plena.

La coordinació del debat va anar a càrrec dels periodistes Joan Barbé i Anna Hernández que de mutu acord previ amb els candidats i els partits, van explicar l’organització, així com l’ordre dels torns de paraula, preguntes, entre d’altres. L’ordre d’inici dels torns, és el mateix que trobareu en aquesta crònica dels diferents temes.

Pel que fa als candidats, cap sorpresa, varen participar tots els cinc que es presenten a les eleccions:
Joan Carles Batanes (GFP)
Adria Mazcunyan (ERC)
Felip Echarri (JUNTS)
Albert Bosch (PSC)
Txus Domene (SOM/Ara Pacte Local)

El debat va distribuir-se en quatre temàtiques:
• Polítiques Socials.
• Cultura i Esports
• Urbanisme, empresa i habitatge.
• Hisenda.

En el primer bloc, el de Polítiques Socials, va obrir el torn de paraules Adria Mazcunyan, que va parlar d’ampliar el servei de Cal Clic i fer-lo més obert, així com la de reconduir la gestió de la residència, vetllant pels drets dels usuaris.

Txus Domene, va destacar que donarien suport a l’equip bàsic d’atenció social i crearien una xarxa integral educativa.

Joan Carles Batanes, va comentar que la seva prioritat era crear una plataforma de serveis a domicili, en especial per la gent gran i una ampliació de l’esplai d’avis.

Albert Bosch, va explicar que mantindrien les ajudes actuals i les ampliarien a famílies monoparentals, així com ampliar l’espai de la gent gran.

Felip Echarri, va parlar de donar ajudes per adaptar els domicilis a les necessitats de les persones grans o vulnerables, així com la creació d’un Pla d’Igualtat.

Referent al CAP, tots els partits varen coincidir en la importància de construir-ne un de nou, així com de demanar més places públiques per la residència, un fet que es va anar repetint contínuament. Pel que fa als Joves, també i va haver-hi una coincidència entre tots els candidats en què cal ajudar-los i crear polítiques específiques.

Pel que fa a Cultura i Esports, aquesta vegada començava a parlar Txus Domene, explicant que reformularien els usos de la piscina, així com crear un organitzador d’entitats.

Joan Carles Batanes, va parlar d’iniciar un “Hub” de les arts escèniques en un complex ampli i polivalent, així com el de fer un espai permanent anomenat “Benet Games 365”.

Albert Bosch, va exposar que mantindria i reforçaria l’agenda cultural com també el fet de projectar un nou complex esportiu municipal.

Felip Echarri, va comentar que augmentaria les subvencions a totes les entitats per cobrir totes les seves necessitats, i en esports, acabar la renovació i obres del camp de futbol.

Adria Mazcunyan, va destacar que volien convertir la terrassa de Can Figueres en un espai de cultura cultural, per fet concerts, així com la d’ampliar l’horari de piscines.

En aquest apartat, i concretament en l’esportiu, tots els partits polítics varen tenir un punt en comú, que és el de construir un nou pavelló municipal i gimnàs del Pla del Puig.

El tercer bloc, Urbanisme, Empresa i Habitatge, obria el torn de paraules, Joan Carles Batanes, parlant de recuperar l’oficina d’activitats econòmiques, crear una borsa de lloguer i recepcionar els polígons industrials.

Albert Bosch va explicar que cal promoció d’habitatge social i de lloguer per joves, així com la de fer pisos tutelats per la gent gran.

Felip Echarri, va dir de calia continuar amb la feina de recepcionar tots els polígons, crear un coworking i ampliar la borsa d’habitatges per a joves.

Adria Mazcunyan, va proposar fer realitat el projecte de la façana nord del nucli, en un urbanisme amable i incrementat els pisos públics municipals.

Txus Domene, va explicar que calia
créixer però no desorbitadament, fent comunitats energètiques i fer complir normativa sobre els purins.

El POUM va ser també un punt de coincidència i tots els partits polítics van estar d’acord que cal fer-lo d’una forma equilibrada i en consens.

I en últim bloc, Hisenda, en aquest punt sectorial, el primer a obrir va anar càrrec d’Albert Bosch, que va dir que no apujaria els impostos així com aprofitaria totes les subvencions.

Felip Echarri, va dir que calia treballar més encara els plans d’inversions, així com impulsar la creació d’un pla de seguretat integral que englobi: ciutadania, emergències, esports, espectacles i mobilitat.

Adriá Mazcunyan, comentava que cal treballar intensament les subvencions, que augmentaria els pressupostos participatius i que establiria una taxa de residus adaptada al grau de generació d’aquests.

Txus Domene, va demanar fer pressupostos ajustats, que revisararia les ordenances municipals i els llocs de treball a l’ajuntament.

Joan Carles Batanes, va proposar Incrementar els treballadors públics allà a on calgui com ara la policia local, afegit així al control de la despesa invertint en energia més verda.

L’última pregunta inesperada pels candidats, i que no estava prevista, era referent els pactes postelectorals. Val a dir, que tots i varen passar de puntetes i van fer allò del “políticament correcte”, argumentant que estaven disposats a seure, però que calia veure els resultats del 28M.

En resum, hem intentat captar les principals propostes dels partits, entenen que és impossible encabir-hi tots els projectes que es varen explicar, ja que l’espai que tenim és limitat, per tant, o hem comprimit i fet equitativament.

El debat va transcórrer en una aparent tranquil·litat i “fair play” entre els candidats que varen explicar les seves propostes i programa electoral, només en algun moment, i va haver-hi punts de discrepàncies, repliques i contrarèpliques, sobretot en temes com la residencia, la recepció dels polígons i la neteja dels espais públics, així i tot, sense traspassar en cap cas, el límit del mal gust.

Pel que fa als partits polítics que actualment governen (ERC, JUNTS i PSC), varen explicar a part del seu projecte de futur, tot allò que havien anat fent durant aquests tres anys de legislatura. Per contra, GFP que ha fet d’oposició durant aquest temps, va posar en dubte algunes actuacions i va reivindicar com a propis, alguns projectes elaborats pel govern.

Val a dir que normalment en els debats, cada partit porta la seva “claca” que aplaudeix els seus i fa silenci davant els adversaris. Si tinguéssim un “aplausimetre” podríem mesurar el que a estat més ovacionat pel públic assistent, però vaja, tots han sigut aplaudits en algun moment d’espontaneïtat benintencionada. De fet, per decibels de més a menys, podríem establir el següent rànquing: GFP, JUNTS, ERC, SOM i PSC.

En definitiva creiem que és democràticament saludable fer aquest tipus de debat i que els veïns i veïnes coneguin de primera mà, que pensen i quins són els projectes dels candidats de les diferents candidatures.

Esperem, que la legislatura comenci amb la imatge com va acabar el debat, en un ambient, respectuós, assertiu i positiu.

Redacció

Foto: Dani Casas

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com