0 Shares 567 Views

El Consorci per a la Normalització Lingüística fa balanç del 2020 i valora satisfactòriament l’adaptació al context de pandèmia.

6 de juny de 2021
567 Views

Per Consorci per a la Normalització Lingüística / AMIC – Redacció –

Més de 50.000 alumnes s’inscriuen als cursos i s’expedeixen 8.000 certificats homologats malgrat la complexitat del context. També, l’organització dels cursos de català i l’activitat de dinamització es transforma integralment amb noves maneres de treballar i de prestar els serveis.

Més de 50.000 alumnes s’han inscrit als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’han ofert majoritàriament de manera virtualitzada per adaptar-los al context de pandèmia al llarg de 2020. També s’ha multiplicat per vuit el nombre de parelles lingüístiques virtuals i s’ha normalitzat la conversa a través d’ordinadors i dispositius mòbils. En total, s’han expedit 8.000 certificats homologats de català. Les dades reflecteixen la profunda transformació que ha fet el Consorci per la Normalització Lingüística en termes organitzatius i tecnològics per adaptar-se al nou context social per mantenir l’activitat de promoció del coneixement i l’ús del català entre la ciutadania.

Amb la voluntat de facilitar l’aprenentatge i el foment de l’ús de la llengua catalana entre la població adulta, sobretot per afavorir l’accés al món laboral a les persones més perjudicades per la crisi socioeconòmica del moment, el Consorci, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ha impulsat la transformació de la seva organització i activitat, per esdevenir més tecnificada, interconnectada i virtual. Una transformació general que li ha permès no només adaptar-se a les circumstàncies, sinó també enfortir encara més el seu paper de referència en l’àmbit de la llengua catalana.

Els canvis en la manera de funcionar i de relacionar-se han afectat a més de 700 professionals, distribuïts entre els 146 punts d’atenció dels 22 centres de normalització lingüística que el CPNL té per tot Catalunya. El teletreball i les eines telemàtiques de connexió han permès a l’organització treballar en la virtualitat, de manera transversal i aprofitant encara més la diversitat i la pluralitat dels treballadors d’arreu del país, un valor essencial per al Consorci. El nou enfocament ha fet possible reorientar i adaptar l’activitat dels cursos de català i l’activitat de promoció de l’ús de la llengua, i passar d’un format sobretot presencial a una virtualitat progressiva.

Una transformació que no hauria estat possible sense la notable implicació dels departaments interns de l’organització, fonamentals per a la prevenció de riscos laborals en pandèmia, la reorientació formativa, l’adaptació tecnològica, la implementació de noves fórmules transversals de comunicació interna o el nou enfocament integral de l’atenció ciutadana, especialment rellevant en els processos extraordinaris de les inscripcions als cursos de català durant les restriccions sanitàries.

Cursos de català: dades en temps de pandèmia

En el balanç de les dades d’ensenyament de català per a adults, es valora satisfactòriament el total de 53.230 inscripcions durant el 2020. Un resultat que, en conjunt, és prop del 40% inferior al del curs anterior, però que posa de manifest l’esforç sobretot humà, però també material i tecnològic, que suposa adaptar-se a la realitat, no només amb un format renovat d’aprenentatge, sinó també a través d’un nou sistema d’inscripció en línia, que s’implanta del tot a partir del mes de setembre.

Del format d’aprenentatge en línia dels cursos anteriors, que atenia al voltant d’un 7% de les inscripcions mitjançant la plataforma Parla.cat, en pocs mesos el Consorci es veu obligat a implementar un nou sistema d’aprenentatge, a través de l’entorn d’Office 365 i amb la plataforma Moodle per donar resposta immediata a les necessitats derivades de la pandèmia, amb 16.791 inscripcions als cursos en línia (un 31,5% del total).

Pel que fa a la procedència de l’alumnat, un 77,5% del total d’inscripcions són persones nascudes a l’estranger, percentatge lleugerament superior al del 2019, en què aquest col·lectiu representava un 77,1% del total. De la resta d’inscripcions, un 11,6% són persones nascudes a Catalunya, i un 10,9%, a la resta de l’Estat espanyol.

El 94,3% de les persones nascudes a l’estranger han fet cursos de nivell inicial o bàsic durant el 2020. Com en els anys anteriors, predomina el 60% de persones procedents l’Amèrica central i del Sud, i el 15,9%, del Nord de l’Àfrica, seguits en menor percentatge de l’Àsia (un 8,2%), la Unió Europea (un 7,5%), la resta d’Àfrica (un 3,9%) i l’Europa extracomunitària (un 3,9%).

Durant el 2020, el Consorci ha expedit un total de 8.223 certificats homologats, un 38,1% dels quals són de nivell bàsic (A2); un 13,8%, de nivell elemental (B1); un 13,7%, de nivell intermedi (B2); un 19,1%, de nivell de suficiència (C1), i un 15,3% de nivell superior (C2).

Vocació de servei públic

En referència als nivells més sol·licitats, es consolida la tendència general dels darrers anys, amb un 69,7% del total d’inscripcions als cursos de nivells inicials i bàsics, una aposta clara del CPNL per atendre de manera prioritària les persones amb més dificultats comunicatives en català. Un fet que esdevé especialment rellevant en plena crisi econòmica, en la mesura que l’aprenentatge de la llengua catalana pot suposar un element facilitador per a l’accés al món laboral.

És justament aquesta voluntat incondicional de servei públic el que justifica el fet que, durant el 2020, i en plena pandèmia, el Consorci intenti mantenir encara l’oferta de 541 cursos presencials adreçats sobretot als alumnes que presenten més dificultats tecnològiques i que cursen nivells inicials, bàsics i elementals de català. Això no obstant, malgrat l’acompliment estricte de les normes sanitàries, finalment cal reconvertir aquests cursos també en virtuals, a causa de l’enduriment de les restriccions del moment.

Col·laboració amb departaments de la Generalitat

En aquesta mateixa línia de servei públic, el 2020 s’han continuat les accions emmarcades en l’acord amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, i el CPNL ha atès un total de 1.423 alumnes de nivell inicial i bàsic: 590 en línia i 833, en format presencial. També conjuntament amb el Departament de Salut, el 2020 s’ha fet formació a 238 inscrits als cursos de català per a personal sanitari resident, acabats d’arribar a Catalunya, en què aprenen a mantenir converses breus en el seu àmbit professional i a tenir una actitud lingüística oberta per millorar l’atenció als pacients.

El català al comerç i a l’empresa

En la promoció de l’ús de la llengua catalana en el sector socioeconòmic, el Consorci ha continuat desenvolupant Plans Ofercat durant la pandèmia del 2020. Els Plans Ofercat, impulsats conjuntament pel CPNL i la Direcció General de Política Lingüística, permeten concretar anualment una sèrie d’actuacions per promoure l’ús de la llengua en els comerços i facilitar el coneixement de la legislació lingüística.

Amb un format adaptat a les circumstàncies, 20 centres de normalització lingüística han desenvolupat Plans Ofercat en 28 poblacions catalanes, amb línies de treball específiques amb els comerços, activitats virtuals de foment de l’ús de la llengua en el sector i presentacions virtuals dels plans en diversos municipis.

Aquestes dades suposen un increment important respecte a les dades de l’any anterior, en què es van desenvolupar Plans Ofercat en 18 poblacions de 15 CNL.

Les noves dinàmiques del 2020 han permès, també, la posada en marxa de l’aplicació telemàtica dels PLAU per fomentar l’autonomia lingüística dels usuaris i l’impuls del Servei d’Assessorament Lingüístic en el sector econòmic.

En el marc de la reflexió sobre la importància d’utilitzar la llengua catalana en entorns de proximitat i contextos de primera necessitat, destaquen les 37 sessions de sensibilització lingüística realitzades als equips docents d’escoles i instituts, que han comptat amb la participació de 318 professionals del sector educatiu.

Voluntariat per la llengua

L’adaptació de l’activitat a causa de les restriccions per la pandèmia ha afectat de ple el Voluntariat per la llengua (VxL), programa per practicar català a través de la conversa, de la Direcció General de Política Lingüística i gestionat pel Consorci.

A partir de l’1 d’abril del 2020, el VxL reorienta la metodologia i impulsa el programa amb trobades únicament virtuals. Així, de les 7.341 parelles lingüístiques del 2020, n’hi ha 3.282 en format virtual (un 40,7% del total), la qual cosa suposa un increment molt considerable respecte a les parelles virtuals del 2019, que van ser 409, per bé que el conjunt de parelles del 2019 havia arribat al màxim històric del programa, amb una participació d’11.425 parelles lingüístiques.

L’especialització del VxL en format virtual situa aquest programa com a referent en aquest àmbit. A més, les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia no aturen la creativitat del programa, que a través de la campanya “Quan parles fas màgia” ha viscut un impuls important durant el 2020, amb una exposició protagonitzada per participants reals del VxL, que compta, també, amb una versió virtualitzada. El 2020 l’exposició s’ha pogut visitar en cinc municipis de Catalunya, amb les adaptacions corresponents per les restriccions sanitàries: Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Cunit, Castellar del Vallès i Valls.

El 2020, el programa de VxL disposa de 4.586 establiments col·laboradors, que faciliten les pràctiques lingüístiques dels aprenents de VxL, i treballa en xarxa amb 316 entitats col·laboradores de tot el país.

El català a l’oci i a les commemoracions

En el context de l’oci, el CPNL impulsa el programa “I tu, jugues en català?” per donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar l’ús de la llengua a través d’activitats lúdiques.

Amb l’activitat presencial aturada a causa de la pandèmia, el 2020 permet modernitzar i renovar les iniciatives del programa, que incorpora al seu catàleg l’oferta de jocs en català de les botigues adherides i crea un canal propi a YouTube, on publica una sèrie de vídeos amb informacions i curiositats sobre jocs tradicionals, per commemorar el Dia Internacional del Joc.

El 2020, el programa disposa d’un catàleg amb 1.083 referències de jocs i de joguines i compta amb el suport de 267 establiments i 22 empreses del sector.

A banda d’incentivar el cinema en català, de la mà de cicles propis del CPNL o coorganitzats amb la Direcció General de Política Lingüística, amb 3.374 espectadors durant el 2020, el Consorci organitza actes específics al territori relacionats amb el foment de la lectura i la difusió de la cultura catalana, sobretot amb relació a diades i commemoracions rellevants.

Aquestes activitats, que es fan dins i fora de les aules, tenen com a objectiu reforçar l’aprenentatge del català; afavorir i donar a conèixer entorns d’ús de la llengua, i impulsar el coneixement de la cultura catalana. Per garantir els vincles amb l’entorn, s’organitzen en xarxa amb institucions, organismes i entitats del territori. Els destinataris d’aquestes iniciatives són principalment l’alumnat dels cursos, els participants en el Voluntariat per la llengua i la ciutadania de l’àmbit territorial de cada centre. A partir de març de 2020 aquestes actuacions s’han adaptat al format virtual a causa de la situació de pandèmia. Malgrat això, s’han pogut dur a terme 1.628 activitats, que han comptat amb un total de 33.746 participants.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
187 views
187 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
59 views
59 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com