El passat dilluns 25 de novembre es va celebrar el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquest fenomen forma part de l’anomenada violència de gènere i és una de les grans xacres de la societat actual. La violència contra les dones, a més, s’exerceix sovint en l’àmbit familiar i sol passar desapercebuda per a la resta de la societat. Per tot això, cal que els centres educatius que acollim joves i adolescents tractem obertament aquesta problemàtica i que organitzem accions tant per sensibilitzar com per conscienciar el nostre alumnat.
En aquest sentit, per tal d’expressar el rebuig de la comunitat educativa i condemnar qualsevol tipus de violència de gènere, a l’institut hem fet dues activitats que, a més, estan relacionades amb l’art, una d’esporàdica per al mateix dia 25 i una altra pensada per durar en el temps.
La primera va consistir en l’acte de lectura del manifest institucional redactat conjuntament per la Generalitat, les Diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, les associacions de Municipis. Enguany, aquest document remarca les violències sexuals i les seves causes. Com diu el manifest: “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l’estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”. Mentre les alumnes Luna Pujadas, Aida Vilches i Ruth Duarte llegien el manifest, la resta de l’alumnat de l’institut va realitzar una performance artística consistent en col·locar-se al pati de l’entrada formant el símbol femení, que només era visible des d’una certa alçada.
La segona activitat ha estat la pintada d’un mural sobre el tema ideat per l’artista Clara Oliveras, amb la col·laboració del Nexe Jove de l’Ajuntament de Sant Fruitós. La pintora hi està treballant ajudada per l’alumnat de l’aula oberta i per alumnes i exalumnes del col·lectiu feminista “Mai sense veu”. L’obra agafa com a metàfora un iceberg, que té una part “visible” i una altra “d’invisible” que serveix per mostrar les dues cares de la violència contra les dones. En la imatge es veu justament com aquesta violència “invisible”, formada per la pressió estètica, el maltractament psicològic o la diferència salarial, és la més gran i moltes persones l’accepten com a fets normalitzats. En el fons, però, no és més que la fonamentació de la violència visible, com són les violacions o les pallisses, que és l’única que es denuncia públicament. Felicitem a l’artista Clara Oliveras per la concepció i la realització del mural i agraïm la col·laboració del Nexe i dels alumnes i exalumnes que hi ha participat.
Una altra de les accions habituals contra la violència de gènere és el conjunt de debats que s’han fet aquestes darreres setmanes a les classes de tutoria, que formen part del Pla d’Acció Tutorial de l’institut. Els debats ordenats i respectuosos sempre són educatius i permeten l’intercanvi d’impressions i la discussió de punts de vista diferents que, en el fons, reflecteixen les idees de les diferents famílies dels alumnes.
Finalment, durant el mes de novembre ens ha arribat una subvenció del “Pacto de Estado contra la violencia de género” depenent del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad per a la compra de llibres que ajudin a trencar el silenci associat a la violència masclista mitjançant la sensibilització de la societat, especialment els adolescents, sobre el mal que produeix la desigualtat i les conductes violentes que s’hi associen. Aquesta compra de llibres ha permès que hores d’ara a tots els armariets de les biblioteques d’aula hi hagi llibres que permetin reflexionar sobre les causes i conseqüències d’aquest tipus de violència.
Com que sovint la família és l’escenari d’aquesta violència, els centres d’educació secundària tenim un paper molt important tant en la sensibilització com en la detecció d’aquest fenomen social que cal eradicar si volem arribar a una societat més justa.
A la foto, el nou mural de Clara Oliveras al pati de l’institut.
Institut Gerbert d’Aurillac