0 Shares 740 Views

Cop de calor.

14 d'agost de 2021
740 Views

Per: CanalSalut – GenCat / Redacció –

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.

Causes

La termoregulació o capacitat de mantenir la temperatura corporal dins d’uns límits és una de les funcions corporals imprescindibles per a la vida. La temperatura interna del cos considerada normal oscil·la entre els 36,1º i els 37,2º. Per mantenir constant aquesta temperatura, l’organisme disposa d’alguns mecanismes per equilibrar els guanys de calor, principalment originats per l’activitat muscular, i les pèrdues, com ara l’evaporació de la suor, la respiració o la circulació de la sang.

Ara bé, en condicions de calor extrema o davant la realització d’activitats físiques intenses en ambients calorosos, aquest equilibri es pot trencar: els guanys superen a les pèrdues, de manera que la calor s’acumula en l’organisme i la temperatura tendeix a elevar-se de forma contínua.

Factors de risc personal.

 • Gent gran: persones més grans de 75 anys.
 • Infants menors de 4 anys.
 • Persones amb malalties cròniques, com ara hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d’Alzheimer o obesitat.
 • Persones amb determinades circumstàncies socials (viure soles, pobresa, etc.).
 • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
 • Persones que prenen medicaments que actuen sobre el sistema nerviós central (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops) o diürètics.
 • Persones amb problemes mentals i de conducta a causa del consum de substàncies psicoactives o d’alcohol.
 • Persones que realitzen un activitat física intensa.
 • Persones que treballen en ambients calorosos, ja sigui a l’aire lliure, com en el cas de la construcció, l’agricultura, la ramaderia, o la pesca, o en llocs tancats amb focus radiants de calor (mineria, forns, cuines, hivernacles…).

Factors de risc ambiental.

 • Absència de climatització o habitatges o entorns difícils de refrigerar
 • Contaminació ambiental
 • Ambient molt urbanitzat

Símptomes.

Els símptomes més freqüents d’un cop de calor inclouen, entre d’altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40oC, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.

Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències (112).

Altres trastorns derivats de la calor excessiva són:

 • Pot incloure sudoració excessiva, respiració ràpida, i pols accelerat i dèbil.
 • Deshidratació. Es produeix quan l’organisme no pot reposar els líquids i les sals minerals (clor, potassi, sodi, entre d’altres), necessaris per a l’organisme, que perd quan la suor s’evapora. Es pot manifestar amb símptomes com ara mal de cap, sequedat de boca, cansament, dificultat de concentració, intolerància a la calor, augment de la temperatura corporal, cremors d’estómac i taquicàrdia.
 • L’activitat física intensa i les altes temperatures poden provocar dolors i espasmes musculars.
 • Erupcions cutànies. Apareixen com a conseqüència de la irritació de la pell per excés de sudoració.

Prevenció del cop de calor.

A l’estiu, protegiu-vos de la calor.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Can Ferrer
23 views
23 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Can Ferrer

Galdric Sala - 1 de febrer de 2023
UN PRESSUPOST MÉS ALT NO ÉS SENYAL DE FER MÉS COSES
38 views
38 views

UN PRESSUPOST MÉS ALT NO ÉS SENYAL DE FER MÉS COSES

Comunicació Grup Municipal Gent fent Poble - 31 de gener de 2023
Frase de la setmana. Lao Tse
3988 views
3988 views

Frase de la setmana. Lao Tse

Redacció - 30 de gener de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com