0 Shares 821 Views 2 Comments

CONXITA FENOY, directora de la Biblioteca de Sant Fruitós

26 d'octubre de 2020
821 Views 2

Per: Jaume-Josep.-

L’any 1989 es posava en funcionament la Biblioteca municipal de Sant Fruitós, sota la direcció de Conxita Fenoy, en un edifici del carrer de J. Verdaguer.  L’espai bibliotecari es va fer petit, i fa sis anys un nou equipament obria portes al carrer de Carles Buigas. La Conxita i les seves auxiliars eren les encarregades de dur a terme els diferents serveis vers els usuaris.

Quan portava 31 anys venint cada dia laborable a treballar a Sant Fruitós, va veure interrompuda la seva labor per culpa de la pandèmia del Covid19, havent de quedar-se a casa, per ser persona de risc.

Quan temps ha estat fent teletreball?

Sis mesos.

Com ho ha portat?

Podem dir que es passa per fases. Al principi penses que serà qüestió de dues setmanes i t’adaptes al teu treball, i et dediques a la feina de gestió, ordenació de correus electrònics, documentació que tens a l’ordinador del despatx… A partir d’aquests quinze dies, entres en una etapa que trobes a faltar molt la relació amb els usuaris. La meva raó d’esser durant 40 anys que sóc a Biblioteques, ha estat sempre el tracte amb els usuaris. Això ho trobava a faltar moltíssim.

Que és el millor del treball a casa?

El millor és que no hi ha interrupcions. Durant l’estona que tu et planteges, podràs dedicar-te plenament a la tasca escollida. La feina de gestió es pot fer seguida sense aturades

I el pitjor?

La Biblioteca de Sant Fruitós és un equipament que en el moment del tancament, tenia tres exposicions de persones del poble, les visites escolars, els clubs de lectura, etc. Ho teníem tot programat fins l’estiu, perquè treballes la gestió, però veus el producte obtingut que és com l’usuari ha respost. S’han fet algunes activitats virtuals, com la presentació del llibre dels gegants, el concurs de contes Montpetit, dues hores del conte… No és que no m’agradi fer-les així, però sempre és millor presencial.

Les activitats on-line també han tingut bona resposta, oi?

Sí, hem treballat molt a les xarxes socials de la biblioteca: facebook, instagram i bloc fent recomanacions i propostes. Però per exemple a “L’hora del conte”, tot i que hem pogut tenir molta gent connectada i ha estat molt bé, li falta l’objectiu que perseguim a la biblioteca, a l’hora del conte presencial a més a més de l’activitat en sí, inclou que quan els infants surten de la sala, se’ls hi comenta que hi ha una secció infantil on  trobaran molts llibres de contes i si els interessa es podran fer  el carnet, i realitzar préstecs… Aquest és l’èxit que per mi  dóna l’hora del conte.

Que més ha fet on-line?

Moltes reunions amb directors d’altres biblioteques, per acompanyar la realització d’exposicions virtuals que hem fet. També per projectar aquest retorn per tornar a treballar normalment. No ens hem plantejat que tot el moviment d’exposicions virtuals,

tinguin una continuïtat absoluta. Podria ser que algun Club virtual es mantingués perquè tant els usuaris com nosaltres ens anirem adaptant a aquesta virtualitat.

Les relacions amb les escoles?

També s’han vist afectades. L’any passat 149 visites amb uns 2.000 escolars, i ara tot aquest temps sense poder fer cap visita.

Les noves restriccions com els afecta?

A nosaltres, que realitzem activitats de tipus cultural, com els museus, no ens afecta. Només hem de seguir amb la restricció del 50% de  l’aforament, les mesures d’hidrogel i mascaretes i la distància social.  A la sala polivalent de la biblioteca de Sant Fruitós hi caben unes 100 persones, i nosaltres l’hem limitat a les hores del conte, només en 20 infants, acompanyats cadascú d’un adult. Mentre que els tallers solament es fan amb 10 nens/nenes.

L’accés a les prestatgeries?

L’usuari està dirigit o orientat pel personal de la biblioteca. Les sales estan obertes amb la meitat de l’aforament.

El servei dels ordinadors?

Estan separats per mantenir la distancia social. Els dos de la sala infantil, ja estaven molt separats. Els dels adults que n’hi ha 4, ara estan en funcionament 3. Cada dia es desinfecta la biblioteca.

No és exagerat posar en quarantena els llibres?

Primer quan ens van donar l’ordre, semblava molt catorze dies, però des de fa algunes setmanes ho van passar a només 2 dies.

Ha afectat molt la pandèmia , el servei de préstec de llibres?

Sí, molt. Abans teníem uns 3.000 préstecs mensuals. Vàrem baixar fins als 600, i ara el setembre ja ens comencem a recuperar, hem arribat als 800. Quan varem haver de tancar la Biblioteca, hi havien uns 2.800 documents en poder dels usuaris.

Per acabar, una qüestió molt personal, té pensat jubilar-se anticipadament?

En principi no, actualment l’edat reglamentària és de 65 anys. Fa 40 anys que estic en el servei de biblioteques, i continuo treballant amb il·lusió. Avui mateix, he pogut solucionar un petit problema amb uns joves estudiants. Després de parlar-hi, hem aconseguit arribar a un acord i hem acabat parlant sobre llibres i lectura. Per a mi el tracte amb els usuaris és una satisfacció que em dóna força per seguir endavant.

 

 

 

2 Comentaris

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
73 views
73 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
796 views
796 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
55 views
55 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
314 views
314 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com