Per Social.cat / AMIC – Redacció –
L’ens reitera que fer les eleccions el 14-F és un “risc”, mentre el Govern dona llum verda a fer tests als membres electorals.
Més de 300 membres de mesa s’organitzen a través d’un grup de Telegram per denunciar la vulneració del dret a la salut al Síndic de Greuges. Consideren que es posa en risc la ciutadania si se celebren les eleccions el 14-F, en ple pic de la tercera onada de la pandèmia de la Covid-19, tal com assenyalen experts i epidemiòlegs i ha reconegut el mateix Síndic, i li reclamen a l’ens empara. “Hem acatat totes les recomanacions sanitàries des del mes de març per al control de la Covid-19, hem respectat i seguit el confinament, la distància social, hem fet teletreball tant com hem pogut… i ara ens veiem obligats per la mateixa administració a incomplir totes aquestes directrius, amb el risc que comporta”, assenyalen en un comunicat.
Esgrimeixen els articles 15, 43 i 51.5 de la Constitució, que garanteixen el dret a la integritat personal, el dret a la vida i a la integritat física i moral, el dret a la protecció de la salut i el dret a defensar i protegir els consumidors i usuaris amb procediments eficaços per garantir la seguretat i la salut. “Amb la pandèmia, se’ns presenta una situació d’alt risc per a la nostra salut i la de tota la nostra família sense cap tipus de defensa, donat que la no presentació a la mesa suposa delicte amb multes bastant elevades o penes de presó”, es lamenten, i alerten que estaran en contacte amb milers de persones el mateix dia, una situació que no es pot comparar, per exemple, a treballar en un supermercat.
De fet, alerten que la Instrucció 6/2011 que planteja quina mena de supòsits poden dur a al·legació exclou les persones que el mateix Departament de Salut considera persones de risc per la pandèmia si no són majors de 65 anys o no tenen reconeguda una discapacitat o malaltia limitant, i tampoc reconeix aquelles persones que no tenen una reducció de jornada legal per fer de cuidadores, però conviuen amb una persona dependent o de risc. A més, consideren que les al·legacions són una resposta merament personal que depèn de la bona voluntat dels membres de la Junta Electoral de Zona, però no una resposta conjunta.
Consideren, així mateix, que no tenen la formació adequada per manipular els equips EPI en la franja de 19 h a 20 h en què les persones contagiades amb Covid-19 poden anar a votar. Alhora, alerten que no s’obliga a complir amb les franges horàries per cada col·lectiu, sinó que només es fa una recomanació i que, per tant, no es es pot assegurar als membres de les meses que no estan en contacte amb persones contagiades. Les franges horàries que ha establert el govern català són: de 9 h a 12 h: persones de risc; de 12 h a 19 h: conjunt de la població; i de 19 h a 20 h: contagiats i contactes estrets.
Per al Síndic de Greuges, la decisió del TSJC de mantenir la data del 14 de febrer i la previsió del Govern que les persones contagiades i els contactes estrets puguin votar presencialment en determinades franges horàries suposa un “risc greu” per a la salut pública, segons assenyalen els experts. L’ens alerta, a més, que els riscos per a la salut pública no es limiten a la jornada electoral, sinó també al voltant de les activitats pròpies de la campanya.
Així mateix, els membres de mesa que s’han organitzat alerten que si alguna de les taules electorals no s’arriba a constituir abans de les 10 h, la llei contempla que es formi la taula amb la ciutadania que sigui en aquell moment al col·legi, en una franja horària destinada a les persones més vulnerables, motiu pel qual es podrien veure en situació de risc per la pandèmia si acaben formant part de la mesa.
El Síndic alerta que és “improbable” garantir el dret a vot
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recordat també aquest dilluns el perill per a la salut pública que pot ocasionar celebrar les eleccions el 14-F, segons les conclusions d’una comissió d’experts formada per sanitaris i juristes per garantir el dret de vot. En un comunicat, insisteix que celebrar-les sense garantir el vot no presencial de les persones contagiades i contactes pot significar un “greu perill per a la salut pública”. Atesa “la manca de mecanismes suficients de garantia de seguretat”, considera improbable garantir l’exercici del dret de vot per tothom.
Tot i que la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) no preveu cap supòsit de suspensió o ajornament de processos electorals ja convocats, sí que fa esment de la suspensió de determinats actes concrets del procés electoral per causes de força major. Per tant, segons el Síndic, cal valorar si una situació d’afectació a la salut pública, com és la mobilització pel cap baix de més de 100.000 persones que haurien d’estar confinades, entre contagiades i contactes estrets, no suposa un fet prou important per suspendre o ajornar aquest procés com a circumstància de força major. També cal considerar que hi pot haver entre 2.000 i 3.000 persones hospitalitzades per aquesta causa i entre 600 i 800 a les UCI.
Llum verda a l’estratègia de fer tests previs
Sigui quina sigui la data en què finalment se celebrin les eleccions, el Govern està fent tot el possible per garantir les mesures de seguretat. Per això, fa mesos que treballa en el protocol a seguir i es repartiran manuals amb les recomanacions a tots els presidents de les meses electorals. Alguns ja les han rebut i d’altres no, perquè alguns municpis han considerat adient fer-ho després d’haver resolt les al·legacions.
Així, s’ha establert que es voti en pavellons o altres espais amplis similars, no en escoles tancades; que la mascareta serà obligatòria; que caldrà posar-se gel hidroalcohòlic en accedir al local i abans d’agafar una papereta; que si es vota presencialment, es recomana dur de casa la papereta dins del sobre i, per això, l’elector rebrà una única tramesa amb totes les butlletes; que els membres de la mesa evitaran tocar el DNI; que només podrà accedir al col·legi el votant i només es permetrà l’acompanyant quan es necessiti per assistència; que estarà prohibit saltar-se la cua i les distàncies; i que es recomanarà el vot per correu, el qual es pot demanar fins al 4 de febrer i enviar-lo fins al dia 12.
Alhora, aquest dilluns el Govern ha donat llum verda a l’estratègia de fer tests previs als membres de les meses electorals el 14-F. El Departament d’Acció Exterior –encarregat dels processos electorals– i el de Salut estan acabant de treballar els detalls, segons ha explicat a les xarxes socials Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals. Queda per determinar si serà un Test d’Antígens o una PCR. També s’ha confirmat que hi haurà una EPI integral per als membres de les meses durant l’última franja, la corresponent a la votació de positius i confinats. I no es descarta, encara, la vacunació dels membres de la mesa, tot i que el calendari i els endarreriments en el repartiment de les vacunes per part de les farmacèutiques dificulten fer-ho a temps.