0 Shares 408 Views

Caramelles de Sant Fruitós de Bages – Pasqua 2023

14 d'abril de 2023
408 Views

Pasqua Florida, emoció, cançons entranyables, música i gatzara, records d’infantesa renovats any rere any, tan eterns i sempre nous. Aquestes són les nostres tradicionals Caramelles que de bell nou omplen els carrers del nostre poble i porten l’alegria a xics i a grans.

Tot i que no es conserva documentació escrita, hi ha qui assegura que el costum de celebrar amb cants la Pasqua Florida té més de quatre-cents anys i es va iniciar entre els pastors de les valls fondes de l’interior de Catalunya. El nom podria procedir del fet que les cançons s’acompanyen de la tradicional caramella o flabiol de pastor.

La tradició de les Caramelles ha arribat així fins els nostres dies, en bona part gràcies a l’esforç de tants i tants compositors i músics catalans. Fins i tot, les Caramelles han esdevingut un dels símbols de la cultura catalana.

Disposats, un any més, a continuar sent fidels a la tradició, comencem de bon matí el diumenge 9 d’abril, diada de Pasqua Florida, agafant forces amb un esmorzar de forquilla. I anem cap a “Cal Seré”, on cantem una havanera, la sardana i el vals; ells, contents, ens ho agraeixen amb coca i cava.

Seguim en un carro guarnit de flors i cintes voltant per tot el poble. A l’Església hi fem una cantada completa, amb tot el repertori. A la cançó final, L’Encís de Pasqua, se’ns afegeix el Cor Parroquial, cantant de meravella i amb molta emoció.

Tot seguit cap al Nexe, a cantar  a cappella Sol i ginesta, i continuar cap a la Plaça de la Vila, a interpretar altra vegada tot el repertori, acompanyats al teclat i a l’acordió per Ferran Barrios, el nostre fidel amic i fantàstic músic. Les notes voleiant a l’aire, a ritme de vals, amb les veus dels caramellaires plenes de força i emoció. L’Ajuntament ens obsequia amb unes flors, símbol del dia i de l’encant de la música.

Acabem al Celler, amb dues cantades més i un suculent aperitiu que ens ofereix l’Ajuntament, abans d’acomiadar-nos. Estem cansats i emocionats, però contents i agraïts, perquè, un any més, hem cantat per Sant Fruitós i el públic ens ha acompanyat amb la seva presència i els seus aplaudiments.

Agraeixo de tot cor als cantaires el seu l’esforç, la seva disponibilitat i el seu interès en els assajos, posant-hi sempre temps i ganes. Al Ferran Barrios, sempre al nostre costat. A les cases que ens han rebut i ens han ofert la seva hospitalitat a canvi de les nostres cançons i de la nostra música. A l’Ajuntament, per poder comptar sempre amb el seu suport. I agraeixo també que, després de temps tan complicats, s’hagi pogut reprendre la tradició amb normalitat i alegria.

Gràcies a tothom i a començar el compte enrere per les Caramelles de 2024.

BONA PASQUA!!!

Foto: Marina Aguilera

La Junta

Anna M. Riera

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
188 views
188 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
60 views
60 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com