0 Shares 799 Views

Calorada primaveral.

6 de maig de 2021
799 Views

Per Francesc Mauri | TV3 / AMIC – Redacció –

Escric aquest article i són les 19 hores del dimarts dia 4 de maig. Una massa d’aire procedent del Marroc, comença a arribar de forma clara a tota la península Ibèrica però també a l’arxipèlag balear.

Els mapes que ens orienten per valorar les previsions de temperatura són els de 1.500 metres, on la influència dels accidents geogràfics és baixa o molt baixa. Tot i això, en aquesta època, com en moltes de l’any, la massa d’aigua del Mediterrani esdevé decisiva en el comportament termomètric en algunes comarques i sobretot cap a les Illes Balears.

Aquests mapes, anomenats de la topografia de 850 hPa, o 1.500 metres ens donaven una evolució diumenge dia 2 provinent dels 4 graus positius en aquesta cota fins a una evolució de 18 graus! Entre dissabte i diumenge. Vaja, una barbaritat pràcticament de principis de juliol. Quan repasso a aquesta hora del vespre els valors, ja apunten maneres. En el cas de Catalunya, la Franja de Ponent i l’interior del País Valencià s’han superat localment els 25 graus. A les costes de la Catalunya del Nord, Catalunya, les Illes o les comarques costaneres entre Alacant, València i Castelló s’han superat amb comoditat els 20 graus. La rampa ascendent començava a ser contundent.

En aquesta època no podem parlar evidentment de temperatures nocturnes per no dormir o màximes asfixiants de juliol o agost però Déu n’hi do. El motiu de no tenir valors d’aquesta mena és que la inèrcia tèrmica que serveix de trampolí al juliol i agost com un reservori de calor que és el mar, el terreny o les estructures i materials dels edificis no han acumulat encara les radiacions solars i calorades dels mesos d’estiu.

Per tant, molta calor, sí, sorprenent en alguns punts també, però sempre, a prop del mar, amb un fre marítim implacable. Fins i tot, amb la possibilitat quan arriben aquestes bombolles càlides en altura, de boires que es formen enganxades a la superfície marina i que, de vegades, banyen alguns metres de les costes. Aquesta presència fa que les temperatures quedin molt i molt frenades comparades amb les àrees interiors.

A veure com va aquesta massa càlida que tocarà sostre entre el divendres dia 7 i diumenge 9 (abans d’escriure aquest article) i, potser acabarem enregistrant alguns valors en els observatoris meteorològics ben sorprenents.

Per últim dir-vos que, l’experiència de l’any passat amb la Covid i la temperatura alta ens fa ser molt optimistes aquesta segona quinzena de maig que arriba ja. Calor+població vacunada pot ser una bona combinació que deixi estabornit aquest maleït virus. Però atenció, no pas mort.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc
38 views
38 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 3 de desembre de 2022
Horaris i partits del cap de setmana
44 views
44 views

Horaris i partits del cap de setmana

ASFE - 2 de desembre de 2022
Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca
52 views
52 views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages - 2 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com