0 Shares 706 Views

Bombers de la Generalitat: 16 salvaments de muntanya durant el cap de setmana.

28 de juliol de 2020
706 Views

Per: Govern.cat – Bombers

Els Bombers de la Generalitat hem efectuat, des de les 00.00 h del dissabte 25 i les 18:00 h del diumenge 26 de juliol de 2020, un total de 16 salvaments de muntanya. 

Els rescats en el medi natural experimenten un constant augment en els darrers anys a causa de l’afició per gaudir de la natura. En la primera meitat de l’any en curs els Bombers de la Generalitat hem realitzat 342 salvaments de muntanya, la majoria efectuats pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) mitjançant recursos aeris. Aquest serveis, juntament amb la recerca de persones perdudes (143 en la primera meitat de l’any 2020), rescat en medi fluvial (28), rescat en medi marítim (18) i rescat en coves i pous (1), conformen el gruix de les actuacions d’aquest grup especialista dels Bombers de la Generalitat. En total, entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2020, els Bombers de la Generalitat han efectuat 532 serveis d’aquestes característiques. En el mateix període de l’any 2019 van ser 518.

El dissabte 25/07 hem efectuat 8 salvaments de muntanya:

La Vall d’en Bas (Garrotxa): una dona cau i pateix una lesió a una cama al Gorg dels Cristians (avís 12.28 h). La víctima passava el dia en aquesta coneguda zona de banys interior amb el marit i el fill. L’helicòpter dels GRAE l’extreu de l’indret de l’accident i la transporta fins on s’espera l’ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), que la duu a l’Hospital d’Olot.

Castellar del Riu (Berguedà): un menor pateix una caiguda des d’una alçada d’uns 3 metres i pica de cara contra les roques (avís 12.28 h). La seva família alerta que pateix pèrdua de consciencia i l’helicòpter del GRAE es mobilitza ràpidament, així com 2 dotacions terrestres. El menor és evacuat a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell mitjançant un helicòpter del SEM.

Palafrugell (Baix Empordà): un home s’estimba pels penya-segats de Cala Marquesa, a Tamariu (avís 12.49 h). Els GRAE accedeixen a ell fent ràpel. Es valora una evacuació per mar del ferit, que presenta una ferida a la cama, però l’abundància de petites embarcacions a la zona fa més viable l’extracció mitjançant un gruatge amb l’helicòpter.

Colomers, Naut Aran (Vall d’Aran): en col·laboració amb els Pompièrs d’Aran, es rescata una dona amb una lesió en un turmell que no li permetia seguir caminant (avís 13.32 h) i se la trasllada a l’hospital de Vielha.

Camarasa (Noguera): un escalador es lesiona un turmell en una caiguda a Lo Pont del Pastor (avís 15.01 h). L’indret és de fàcil accés i una dotació terrestre hi pot accedir. El SEM trasllada l’home al CAP de Balaguer.

Alt Àneu (Vall d’Aran): un home pateix esgotament mentre fa la ruta entre Sorpe i València d’Àneu (avís 16.08 h). Envia la seva localització mitjançant el mòbil i una dotació terrestre el recupera i el posa en mans dels serveis mèdics.

Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà): un participant d’un grup excursionista pateix una lesió a un turmell al Congost de Mont-rebei (avís 17.00 h). L’helicòpter dels GRAE el rescata i el trasllada directament a l’Hospital de Tremp.

Sant Quirze Safaja (Moianès): un ciclista pateix una forta caiguda a l’Ullar (avís 19.04 h) i es lesiona una cama. El seu acompanyant avisa els efectius d’emergències de que porta una alarma, que finalment serveix per poder-los localitzar ràpidament des de l’aire. L’helicòpter el trasllada fins Sant Miquel del Fai, on s’esperava l’ambulància del SEM.

El diumenge 26/07 se n’han efectuat 8 més:

Manresa (Bages): un home pateix una lesió a un genoll que li impedeix caminar al camí entre Montlleó i Els Comptals (avís 8.03 h). Una dotació terrestre accedeix fins a l’indret i trasllada el ferit fins a l’ambulància del SEM, que el porta a l’Hospital General de Manresa.

Castellar del Vallès (Vallès Occidental): una dona pateix una caiguda al Barranc dels Estrets (avís 11.59h) i és incapaç de sortir del riu. Els GRAE accedeixen fins ella en helicòpter, es fa un gruatge i se la transporta fins on espera una ambulància del SEM, que la trasllada a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

La Torre de Cabdella (Pallars Jussà): una excursionista es lesiona un turmell a prop de l’Estany Gento (avís 12.08 h). L’indret no és accessible per terra i l’helicòpter dels GRAE rescata la víctima fent un gruatge per traslladar-la on s’espera l’ambulància del SEM.

Alcover (Alt Camp): una dona pateix un desmai al camí del Niu de l’Àguila (avís 12.25 h). Una dotació terrestre la localitza i la trasllada a l’ermita del Remei, un indret accessible per a l’ambulància del SEM. Finalment el metge dels GRAE considera més adient traslladar-la en helicòpter fins Alcover. Allà, una ambulància del SEM la trasllada al CAP local.

La Febró (Baix Camp): un home pateix una caiguda en una gorga del riu Siurana (avís 13.16 h). Dues dotacions terrestres pentinen el terreny però a causa de l’afluència de gent i la mala cobertura telefònica és l’helicòpter dels GRAE qui acaba localitzant la víctima des de l’aire. Es fa el gruatge del ferit i se’l duu fins Prades, on una ambulància del SEM el trasllada a l’Hospital de Sant Joan de Reus.

Setcases (Ripollès): un excursionista es sent indisposat al Coll de la Marrana (avís 14.05 h). Un cop el GRAE el recull amb l’helicòpter es procedeix a dur-lo immediatament a Olot, on l’espera una ambulància medicalitzada del SEM que el trasllada a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Capolat (Berguedà): un ciclista pateix una caiguda i es fa un cop al cap al camí de la casa del Molinot (avís 14.19 h). L’indret és accessible per al tot terreny de la dotació terrestre de Bombers però no per l’ambulància, i per tant el rescat es fa amb l’helicòpter del GRAE, que el porta fins al parc de Bombers de Berga, on s’espera l’ambulància del SEM, que el trasllada a l’Hospital de Berga.

Palafrugell (Baix Empordà): un jove s’enfila a unes roques a la platja del Golfet i provoca uns despreniments que l’impedeixen baixar (avís 16.00 h). Intenten remuntar el noi amb cordes però finalment s’opta per usar de nou l’helicòpter dels GRAE i fer un gruatge.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Eleccions al parlament de Catalunya
98 views
98 views

Eleccions al parlament de Catalunya

Redacció - 17 de maig de 2024
Editorial 1689
1392 views
1392 views

Editorial 1689

Redacció - 17 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Sense miracle
1236 views
1236 views

Secció FC Fruitosenc: Sense miracle

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 16 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com