0 Shares 326 Views

Aquesta Setmana Santa gaudeix del medi natural amb seguretat i respecte

6 d'abril de 2023
326 Views
 1. Amb l’augment de la mobilitat i de les activitats al medi natural augmenten també els serveis dels Bombers de la Generalitat en rescats i recerques de persones
 2. És per això que es recorda la importància de tenir presents els consells de seguretat
 3. En cas de patir una emergència és imprescindible trucar al més aviat possible al 112
 4. Per la seva part, els Agents Rurals recorden que cal seguir els principis de respecte a l’entorn natural i tenir en compte les prohibicions
• El pla Alfa està activat en nivell 2 a 7 comarques per perill alt d’incendi forestal

Amb l’arribada dels dies festius de Setmana Santa augmenta la mobilitat i la realització d’activitats al medi natural i, en conseqüència, també s’incrementen els serveis dels Bombers de la Generalitat per atendre rescats i recerques de persones a l’entorn natural. En aquest sentit, en tan sols els dos primers dies, 1 i 2 de d’abril, ja s’han registrat 20 actuacions (13 rescats de muntanya, 6 recerques i un rescat al medi marítim). Per això, des del Departament d’Interior es fa una crida a la població per gaudir del medi natural amb seguretat i civisme durant les vacances de Setmana Santa.

Es demana extremar les mesures de seguretat en la pràctica d’activitats, especialment a la muntanya, durant aquests propers dies. Accions que poden semblar tan senzilles com consultar la previsió meteorològica, planificar l’activitat que volem realitzar (tenint en compte els horaris previstos, el recorregut que volem fer, així com també el nostre condicionament físic i tècnic), prenen una especial importància i poden ajudar a disminuir els riscos i evitar accidents a la muntanya. Cal seguir sempre cinc premisses bàsiques (Pensa, Planifica, Forma’t, Equipa’t i Minimitza Riscos), En cas de patir un accident, una ràpida trucada al telèfon d’emergències 112 ens ajudarà a disminuir-ne les seves conseqüències.

Consells de seguretat dels Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat han detectat, en els darrers anys, que la tendència dels serveis de rescat i de recerques es manté a l’alça. Cal destacar l’augment important dels serveis durant la Setmana Santa 2021, coincidint en les primeres vacances de Setmana Santa posterior al confinament per la pandèmia.

L’any passat, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, els efectius responsables de coordinar els rescats, van efectuar, entre el 9 i el 18 d’abril de 2022, 69 serveis, dels quals 45 van ser rescats de muntanya i 19 recerques de persones perdudes al medi natural.

Si bé la majoria dels accidents que els Bombers de la Generalitat atenen a la muntanya corresponen a passejants o excursionistes que s’han fet mal i no poden continuar la marxa, també cal destacar els serveis de recerca de persones desorientades o perdudes. En aquest sentit, i sovint en èpoques vacacionals, també són recurrents les recerques de grups que es veuen sorpresos pel mal temps. Així, aquest cap de setmana, els Bombers de la Generalitat han treballat en la recerca i el suport a diversos grups que durant una ruta o una estada al medi natural van requerir dels serveis d’emergència a causa de la meteorologia: a Queralbs, Sant Aniol de Finestres, Ribes de Freser i la Fatarella. És per això que és molt important, abans d’iniciar una ruta, informar-se de la previsió meteorològica, durant la ruta, fer seguiment de la seva evolució, ja que a muntanya el temps pot ser canviant i de vegades, impredictible, i sobretot, anar preparat i ben equipat.

Consells per gaudir de la muntanya amb seguretat

Abans de sortir:

 1. No us desplaceu a les zones afectades per una alerta de Protecció Civil de la Generalitat per vent, neu, allaus, inundacions o risc d’incendi forestal i tingueu en compte les possibles restriccions d’accés al medi natural derivades de l’activació d’un pla de Protecció Civil
 2. Consulteu al Mapa de Protecció Civil de la Generalitat les zones inundables i de risc d’allaus
 3. Si us heu de desplaçar a un lloc on ha nevat o pot nevar, preveieu dur cadenes al vehicle, a més d’una manta, aigua i el mòbil carregat.
 4. El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos.
 5. Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l’activitat si les previsions són dolentes. A la primavera el temps és molt canviant i podeu trobar molt contrast tèrmic entre el punt de sortida i on anem a fer la ruta.
 6. Planifiqueu l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants. Porteu sempre en GPS i un mapa de paper.
 7. Aneu-hi sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat prevista i llocs pels quals preveieu passar.
 8. Utilitzeu material i equip adequats per a l’activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si es gira pluja, vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.
 9. Comproveu si la zona on teniu previst passar disposa de cobertura telefònica per poder trucar al 112 o bé hi ha pals senyalitzadors de cobertura en la vostra ruta en l’enllaç.

Durant la marxa:

 1. Respecteu les senyalitzacions de perill.
 2. Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.
 3. Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
 4. Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
 5. Si teniu fred, no deixeu de caminar.
 6. En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
 7. En rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
 8. Si plou o ha plogut recentment, allunyeu-vos de rius, rieres i torrents i de les zones inundables.
 9. No travesseu amb el vehicle ni a peu guals, rierols o punts inundats.
 10. En cas d’accident, truqueu al 112.

Cuidar l’entorn

Per la seva part, els Agents Rurals demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions.

Recordar que està activat el nivell 2 del Pla Alfa a 7 comarques de Catalunya per perill alt d’incendi forestal. Cal extremar les precaucions i evitar riscos. En aquest sentit, fins al 15 d’octubre està totalment prohibit fer foc a menys de 500 metres de terrenys forestals. Es poden demanar autoritzacions excepcionals per fer activitats amb risc d’incendi. Però a les comarques en nivell 2, queden suspeses.

D’altra banda, no és permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat.

La policia mediambiental posa de relleu que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Per això, demana que es mantingui una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos. També cal respectar i no fer sorolls prop de les zones de nidificació. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 93 561 70 00.

Finalment, el cos operatiu recorda que sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.

Altres enllaços d’interès

Vídeos de consells de seguretat a la muntanya

https://youtu.be/v0_sDBfRjdU

https://youtu.be/VNIFy8BqsnQ

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
37 views
37 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
31 views
31 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
40 views
40 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
46 views
46 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com