0 Shares 495 Views

Althaia té un nou grup de recerca centrat en l’estudi del pacient crític

13 de maig de 2022
495 Views

La institució ha aprovat el reconeixement d’aquest grup, pas previ perquè pugui ser acreditat per la Generalitat de Catalunya.

Està format per disset professionals de Medicina Intensiva, Rehabilitació, Urgències, Salut Mental i Infermèria.

La Fundació Althaia compta amb un nou grup de recerca que té com a objecte d’estudi el pacient crític. La institució ha aprovat recentment el reconeixement d’aquest grup, que està format per un equip multidisciplinari de professionals vinculats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Sant Joan de Déu. En concret, l’integren disset investigadors de Medicina Intensiva, Rehabilitació, Urgències, Salut Mental i Infermeria, dels quals cinc tenen el doctorat i dos són residents.

El nou Grup de Recerca Clínica al Malalt Crític té com a línies d’investigació principals la ventilació mecànica –procediment de respiració artificial que s’utilitza a l’UCI–, i la seguretat clínica del malalt ingressat a una unitat de crítics. L’objectiu és avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments per millorar la pràctica assistencial que, en conseqüència, revertiran de forma directa en els pacients.

El grup està coordinat pel Dr. Rafael Fernández, que ha estat cap del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia i que continua vinculat a la institució com a investigador i assessor científic.

El reconeixement utilitza els mateixos criteris d’avaluació de la Generalitat per acreditar oficialment tots els grups de recerca de Catalunya. En aquest sentit, aquest abril Althaia ha presentat el grup en la convocatòria que ha obert l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat per aconseguir l’acreditació oficial. També ha presentat la candidatura del Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group, un altre grup de recerca propi centrat en la recerca i innovació en l’àmbit de l’oncologia gastrointestinal i l’endoscòpia.

Reconeixement a una trajectòria consolidada

L’aprovació del nou grup de recerca sobre el pacient crític ha tingut molt en compte la sòlida trajectòria de la recerca duta a terme a l’UCI de la Fundació Althaia, que es va iniciar fa més de 10 anys i que ha aportat, com a resultats més significatius en els últims tres anys, la publicació de 34 articles en revistes indexades, l’obtenció d’una beca del Fondo de Investigaciones Sanitarias (FIS) i d’un ajut de la Marató de TV3 per realitzar un estudi sobre les seqüeles dels pacients covid que requereixen ventilació mecànica.

A banda, investigadors del nou grup han obtingut diferents premis i reconeixements. És el cas del Dr. Carles Subirà, que l’any 2020 va rebre el premi Dr. Font de la Fundación Mutual Médica per un article publicat a la prestigiosa revista científica JAMA –The Journal of the American Medical Association– en què s’exposaven els resultats d’un estudi multicèntric liderat per la institució sobre la retirada de la ventilació mecànica en pacients ingressats a UCI.

Aposta per la recerca

Des de l’any 2018, la Fundació Althaia compta amb els grups de recerca en Salut Mental i Innovació Social, i Cronicitat de la Catalunya Central, acreditats per l’AGAUR com a Grups de Recerca Emergents (GRE), una condició que s’atorga a equips d’investigació de recent creació, però amb un gran potencial. Els dos grups estan integrats per investigadors de diferents institucions assistencials i universitàries del territori.

El 2019 Althaia va aprovar el primer grup de recerca propi, el GOES research group, al qual ara s’hi afegeix el Grup de Recerca Clínica al malalt crític. Aquests dos grups que s’han acreditat de forma interna compleixen els criteris que té establerts la Generalitat per als grups de recerca.

A més, hi ha diversos professionals de la institució que recentment s’han integrat en altres grups de recerca del territori.

El fet que Althaia coordini i participi en diversos grups de recerca estables és una mostra del compromís de la institució per la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut. A més, el fet d’aportar dades sobre població del nostre territori és molt valuós ja que contribueix a corroborar de forma local els resultats de la recerca internacional i, alhora, permet acostar i fer més aplicables a la nostra població els resultats globals.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
193 views
193 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
60 views
60 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
49 views
49 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1082 views
1082 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com