0 Shares 977 Views

Alfred Figueras és proclamat santfruitosenc il·lustre

19 de setembre de 2018
977 Views

Es va aprovar en el ple extraordinari convocat expressament ahir dijous 13 de setembre de 2018 coincidint amb el dia del 120è aniversari del seu naixement.
El pintor va morir l’any 1980 a Barcelona. Quan Alfred Figueras tenia catorze anys, la seva família es va traslladar de Sant Fruitós de Bages a la capital barcelonina.

Del 1917 al 1924 va estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja sota el mestratge de Francesc Labarta. Destinat a ser comerciant, va acabar esdevenint pintor. El 1917, gràcies a l’Exposició d’Art Francès celebrada a Barcelona, tant ell com molts companys d’estudis, descobriren l’impressionisme i el cezannisme com a alternatives a l’academicisme dominant.

A París, on anà a passar una llarga temporada, Figueras es va sentir totalment identificat amb l’obra de Paul Cézanne. Alhora, de Matisse i dels fauves n’aprengué el valor de la línia i la construcció, i dels cubistes, l’autonomia del color. En aquella època es va relacionar amb Picasso, Miró, Clarà i Pruna entre altres artistes catalans instal·lats a la capital francesa.

Anys més tard, com a conseqüència de la dictadura militar de Primo de Rivera, Alfred Figueras es va veure forçat a exiliar-se a Alger on va fundar, juntament amb Rafael Tona, l’Acadèmia Arts. Allà es relacionà amb diferents escriptors així com també amb l’arquitecte Le Corbusier, el qual va dissenyar la seva casa del Bosquet, al seu Sant Fruitós de Bages natal.

Amb la proclamació de la Segona República (1931), Alfred Figueras retornà a Catalunya alternant periòdicament estades a Mallorca, Eivissa, París, la Provença i Algèria.
Mai va deixar de pintar. Es poden trobar obres seves al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Montserrat, a l’Institut francès de Barcelona, a França, a Algèria, i a moltes cases de Sant Fruitós de Bages.

A Sant Fruitós, l’artista compta amb una placa commemorativa a la casa natal del pintor, al carrer Padró, núm. 87, i amb una plaça presidida pel seu bust que porta el nom de Plaça Alfred Figueras. A part, i des d’avui mateix fins al dia 11 de gener de 2019, es podrà visitar l’exposició que Sant Fruitós de Bages li dedica al pintor.

Cal recordar que aquest any 2018, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el dedica a l’obra i figura de l’artista, per celebrar el 120è aniversari del seu naixement.

Ajuntament

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1694
1775 views
1775 views

Editorial 1694

Redacció - 21 de juny de 2024
Jugant amb pòlvora
48 views
48 views

Jugant amb pòlvora

Miquel P. Cortina - 21 de juny de 2024
Jaume Casajoana i Roca
61 views
61 views

Jaume Casajoana i Roca

Redacció - 20 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com