0 Shares 866 Views

Acte inaugural de l’any Lluís Espinal 2020

23 de desembre de 2019
866 Views

El divendres passat, 13 de desembre, es van fer dos actes de presentació de l’Any Lluís Espinal. Aquest Any, 2020, es commemora el quaranté aniversari de l’assassinat d’en lluís Espinal

El primer acte, l’institucional, es va fer a la sala de Plens de l’Ajuntament, plena de gom a gom, va contar amb la presència de la Sra. Miriam Evelin Agreda, ex Cònsul de Bolívia, Francesc Xavier Victori nebot de Lluis Espinal i promotor de l’Associació Lluís Espinal, el pare Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes de Catalunya, Francesc Montserrat, director de programació Casa Amèrica de Catalunya, Lluis Cerarols, delegat de Cultura a la Catalunya Central de la Generalitat i Joan Carles Batanés, Alcalde de Sant Fruitós.

Cada un d’ells va fer una glosa d’en Lluís Espinal des de totes les seves vessants, defensor dels drets humans, periodista, cineasta, jesuita, escultor. La cònsol de Bolívia va obsequiar Sant Fruitós amb una whipala, la bandera indígena.

Al finalitzar l’acte es va fer entrega als participants i a Eduard Vendrell, director de Justícia i Pau i Albert Tulleuda, gerent de la fundació de Turisme i les Fires de Manresa en representació del Regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa que estava en un acte contra la violència de gènere a Manresa.

Seguidament, a la Biblioteca, va haver-hi l’acte inaugural amb el debat “Memòria a viva veu”. L’acte va ser presentat per Maria Ortiz i Anna Masllorens, periodistes que l’any 2005, van realitzar el documental de “30 minuts” de TV3 “Lluis Espinal: Un màrtir incòmode”.

Després de la presentació de l’Any Lluís Espinal a càrrec de l’Alcalde Joan Carles Batanés, l’ex Cònsul Sra. Miriam Evelyn, el nebot d’en Lluís, Francesc Xavier Victori i el regidor de cultura i patrimoni, Xavier Racero Esquius, es va donar pas a un breu documental per contextualitzar la vida de Lluís Espinal.

A continuació es va fer el debat on van participar-hi familiars d’en Lluís -dues cosines germanes, Rosa Franquesa i Maria Lourdes Sans, i dos nebots, Montserrat Espinal i Francesc Xavier Victori- i Domènec Cucurella, jesuïta que va fer el noviciat a Veruela (Zaragoza) junt amb en Lluís Espinal i va ser destinat al Paraguay. Els records, emocionants, no paraven de sortir, des de la visita a la Torre del Batlles durant la guerra fins a l’assassinat d’en Lluís: la Cova, el noviciat, els estudis, les relacions amb la familia, la seva participació en diaris, mitjans audovisuals, la seva lluita a favor dels desfavorits, dels indígenes, dels treballadors, dels miners.

Acabat el debat es va visualitzar la salutació de Alfonso Gamucio, cineasta i amic de Lluis Espinal i de Gloria Andraya, activista social de Bolívia que va lluitar contra les injustícies amb Lluís Espinal.
Va finalitzar l’acte amb la veu d’en Lluís i una cançó dedicada a ell.

Jordi Julià
Col·lectiu de Recerca Històrica de Sant Fruitós
Comissió Any Lluís Espinal

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com