0 Shares 578 Views

Opinió dels lectors | Una pista de Gel: Cada cosa al seu lloc i a cada lloc el què li toca

15 de desembre de 2022
578 Views

Pobles i ciutats idèntiques, les mateixes festes i  costums… és el que comporta la globalització.  Només cal fixar-nos en en aquests últims mesos de l’any: Halloween, Black Friday, Pare Nadal, Mercats de Nadal… Tots ells van substituint a les castanyeres, Fires de Santa Llúcia i al nostre estimat tió, entre altres. Quina llàstima! Ja sabeu allò que diuen que “Qui perd els orígens per la identitat”.

Però el que més sorprèn és el mercat de Nadal amb pista de gel i vi calent inclòs, tradició originària de països nòrdics, que és on realment hi tenen sentit; un bon vi calent es posa bé, amb el fred que hi fa quan voltes en aquest llocs tant encantadors. A més, les baixes temperatures els permet garantir un gel de qualitat a les pistes sense gaire esforç. Aquí, per molt que fem, el nostres mercats no poden tenir l’encant dels nòrdics.

Però, com que no podem ser de menys, ara també cal posar una pista de gel i al mig del sol! Al Sud d’Europa fa calor, si ja ens mengem les castanyes amb màniga curta, pot ser acabarem patinant sobre gel amb banyador. Ens trobem en una situació d’emergència climàtica i el cost i manteniment d’una pista de gel és molt més elevat aquí que la de Colmar, Colònia o Bremen, entre d’altres. En aquestes ciutats, tenen aigua i sobretot fred, nosaltres ni una cosa ni l’altre. D’aigua es veu que no en consumeixen gaire però, aquí sí hi posem un gran remei: l’aigua serà no tractada (cal veure d’on sortirà: de pous?, d’aigua residual?), però i el cost energètic? I posaran plaques solars o aerogeneradors?

Algú pot pensar que no n’hi ha per tant, que només és una pista de gel i que els nens els hi agradarà, però el què cal pensar també és que a la nostre canalla els hi hem de fer entendre que aquí no toca, com tampoc tocaria esquiar amb neu al desert, ni fer windsurf, ni banyar-me com si res als fiords Noruecs. Cada cosa al seu lloc i cada lloc el que li toca.

Sense anar més enllà, a les escoles un dels objectius és educar als nostres infants en ser  responsables amb el medi ambient i a ser sostenibles, en canvi, els nostres polítics van en sentit contrari, permeten i PROMOUEN una pista de gel que pot ser creuen que els permetrà captar 4 vots més. Com sempre, els principis no importen. Les generacions futures tindran un bon sidral en arreglar aquest desgavell, si és que hi són a temps i no ho hem portat tot a un punt en el que sigui gairebé impossible tornar.

A part del perjudici mediambiental, l’altre cost serà l’econòmic. No vull ni imaginar-me’l però suposo que baix no serà, ja que, s’haurà de fer un estudi elèctric, una instal·lació elèctrica,  condicionar el terreny, subministrar aigua i llum durant 44 dies i el lloguer de la pista. En fi, suposo que amb un exercici de transparència aconseguirem saber que ha costat al ciutadà aquesta pista. Però no cal ser comptable per veure que és un malbaratament considerable i insostenible.

Maite Vall Puig

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

La Tercera Joventut a Cervera
99 views
99 views

La Tercera Joventut a Cervera

Grup Tercera Joventut - 30 d'abril de 2024
Frase de la setmana. Joan Tudela
7637 views
7637 views

Frase de la setmana. Joan Tudela

Redacció - 29 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com