Els cuiners del Bages aposten cada cop més pels productes de proximitat
Una vuitantena de persones s’han trobat aquest dilluns a l’Hort d’Aprendre, del Món Sant Benet, on els protagonistes han estat els productes i els productors d’horta.
El passat dilluns a la tarda, a Sant Benet de Bages, la tercera trobada entre productors locals i cuiners del Bages, ha servit per reforçar encara més els vincles entre els productes de proximitat i la gastronomia de la comarca. Més de vuitanta persones s’han aplegat en aquesta jornada organitzada conjuntament per Bages Impuls i Proper.
Entre els assistents s’hi han comptat una trentena de professionals de l’hosteleria, la majoria dels restaurants bagencs adherits a les Temporades Gastronòmiques que promou Bages Impuls. Els organitzadors estan satisfets, però, perquè “per primera vegada hi ha hagut també cuiners de fora del Bages, perquè n’han vingut de l’Anoia, del Berguedà i del Vallès Occidental”.
Aquests cuiners han pogut conèixer fins a una dotzena de productors de proximitat, entre els que destacaven els productors d’horta. Les Arnaules i Horta de Can Calafell, de Viladordis, i l’Hort del Puig, de Castellbell, van poder explicar els diferents problemes que pateixen. Alguns, de forma habitual, com és el cas de les pèrdues ocasionades pels senglars i cabirols. D’altres, especialment aquest any, els climatològics, que entre les glaçades tardanes, les onades de calor i les pedregades, han comportat una pèrdua de les collites que han afectat a cultius com la patata, les faves i els pesòls, els tomàquets i la mongeta tendra.
Entre els altres productors que han ofert tast dels seus productes hi ha els Ous de l’Oriol, de Cabrianes; Porc de Palou, de Sant Joan de Vilatorrada; Vedella ecològica del Trullàs, de Calders; Ecopallareta, de Manresa; Molí d’oli Roch del Bages, de Sant Fruitós; Gelats Gebrat, de Cervera; Cerveses Hoppit, de Manresa, i celler Mond Obert, de Sant Fruitós de Bages.
La trobada celebrada aquest dilluns a Sant Benet ha estat la tercera d’aquestes característiques. Al mes de setembre del 2021 es va fer la primera, també organitzada per Bages Impuls i Proper, en aquella ocasió al restaurant Mas de la Sala, a Sallent. La segona es va fer el mes de febrer del 2022, en aquest cas al restaurant Bages964, a l’Oller del Mas.
De cara al futur, tenint en compte la bona acollida que han tingut fins ara aquestes trobades, els organitzadors creuen que se’n poden organitzar d’altres. Obrint-se a les comarques veïnes i sense fixar-se dates. “Farem noves trobades sempre que tinguem nous productors, o nous productes, per presentar”, afirmen.
Xevi Olivé
Manresa, 27 de setembre del 2022 / Fotos: Dani Casas