0 Shares 873 Views

Presentació als mitjans de comunicació del nou museu municipal “Memòria de la vinya i el vi”

23 de juny de 2020
873 Views

El passat dimecres es van presentar als mitjans de comunicació les noves instal·lacions de la fase I del Museu de Sant Fruitós, Memòria de la Vinya i el Vi. El recorregut del museu és un passeig que, mitjançant audiovisuals i objectes (eines, carro, portadores, premsa, tines, botes, alambins…), ens endinsa al món de la vinya i els seus productes d’una manera didàctica i entretinguda. Plantació, verema, producció del vi i de licors i destil·lats -Cal Cura i Cal Morell- acabant amb una mostra dels llevataps inventats pel fruitosenc Ramon Brucart.

L’alcalde, Joan Carles Batanés, després de manifestar que aquest seria el seu últim acte públic d’aquesta legislatura, va explicar que el Museu que ha sigut possible gràcies a la suma d’esforços del Col·lectiu, de l’Ajuntament, de la família Casajoana cedint el local, de l’empresa redactora del projecte, Grup Transversal Cultura i Comunicació, i de l’empresa executora, Expomon Produccions i Muntatges. Va acabar dient que era un museu de poble, però el millor museu de poble.

A continuació, el regidor de Cultura i Patrimoni, Xevi Racero, després d’agrair tota la feina de l’archivera municipal, Anna Cura, va comentar que aquest nou servei públic municipal, el Museu Memòria de la Vinya i el Vi, recollia la memòria oral i escrita de l’aspecte vital de l’economia de Sant Fruitós durant segles: la vinya i el vi. Racero també va fer la presentació de dos quaderns didàctics de Marina Romero i Marta Genís, un dedicat a la “Memòria de la vinya i el vi” i un altre a ”Les pintures rupestres de Sant Fruitós”, i una publicació de Galdric Sala i Dani Casas, el primer d’una sèrie dedicada al món del vi al Bages.

La representant del Col·lectiu de Recerca Històrica de Sant Fruitós, Pilar Portí, va explicar la història del Museu des de la creació del Col·lectiu, de la recollida i recuperació de peces antigues, mobles, eines, etc., la col·locació al que seria el primer Museu, la Rectoria Vella, que ben aviat va quedar petit, les converses amb l’Ajuntament que van acabar amb un conveni en què el Col·lectiu donava al consistori totes les peces mentre l’Ajuntament buscaria un lloc per fer un nou Museu, que finalment va ser els baixos i primer pis de cal Casajoana. També va remarcar que les peces que s’exhibeixen al Museu han estat restaurades pels membres del Col·lectiu.

A continuació es va fer una visita al primer pis del Museu on, en la fase II que ja està pressupostada, es podrà visitar com vivia fa cents anys una familia benestant a Sant Fruitós.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 4 de maig VI de Pasqua  —B—
1455 views
1455 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 4 de maig VI de Pasqua —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 3 de maig de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Lluís Vilà
1254 views
1254 views
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com