0 Shares 686 Views

40 anys de l’assassinat de Lluís “Lucho” Espinal

21 de març de 2020
686 Views

Ara fa quaranta anys, la nit de el 21 de març de 1980, Lluís Espinal, Lucho com el coneixien, tornava a casa després de veure una pel·lícula al cinema quan va ser segrestat per un grup de paramilitars que el van portar a l’escorxador de la zona Achachicala a La Paz, Bolívia, on va ser torturat durant cinc hores amb cops, cremades de cigarret, agullada elèctrica, fractures d’estèrnum i costelles i, finalment, crivellat amb 17 trets. De matinada, el seu cos va ser trobat per un pagès en un abocador prop del camí a Chacaltaya. L’endemà al funeral van assistir-hi 80.000 persones.
La planificació de la mort d’Espinal va ser inclosa en una llista negra de 115 persones a ser eliminades en el marc dels preparatius de la dictadura sagnant (17 de juliol de 1980) de Luis García Meza i Luis Arce Gómez.
Lluís, després de que li censuressin un programa a TV2 en que parlava del barraquisme a Barcelona i una entrevista amb Alfonso Carlos Comín va marxar com a Jesuïta missioner a Bolivia on va exercir la seva feina com a periodista i crític de cinema treballant al servei del poble bolivià. Generà consciència alliberadora i denuncià la dramàtica situació que s’estava vivint, el racisme contra la majoria indígena, la repressió militar, la corrupció institucional, les conseqüències del narcotràfic i el saqueix dels recursos naturals. La seva veu es va fer incòmoda per a molts i per això el van matar.
Jordi Julià
Col·lectiu de Recerca Històrica de Sant Fruitós – Comissió Any Lluís Espinal

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
355 views
355 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
278 views
278 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Editorial 1677
331 views
331 views

Editorial 1677

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com