0 Shares 989 Views

3er. Concert del Festival de Música Clàssica als jardins de Món Sant Benet.

24 de juliol de 2020
989 Views

Memorial Eduard Casajoana.

Mireia Pinto, Mezzosoprano.

Mezzosoprano catalana, guardonada amb els més importants premis en diversos concursos a Espanya i a Itàlia.  

El seu extens repertori va del període barroc a la música contemporània i inclou els gèneres: Òpera, Oratori i Lied. Ha col.laborat amb grups instrumentals de cambra i amb diverses orquestres, actuant sota la direcció de reconeguts Mestres com L.Maazel, P.Maag, R.Bonynge, P.Goodwin, H.Rilling, E.Ericson, A.Zedda, M.Armiliato, R.Frizza, J.-C.Malgoire, O.Dantone, J.López Cobos, Y.Abel, M.Benini, M.Mariotti, F.Haider, F.P.Decker, B.de Billy, A.Ros-Marbà, A.García-Navarro,   J.Pons, V. Pablo Pérez, G.Noseda, E.Villaume, A.Allemandi, entre molts altres. Participa en cicles de concerts, festivals i produccions operístiques a Itàlia, Rússia, Holanda, Alemanya, Grècia, Andorra, França, MònacoRepública Txeca, Japó, Colòmbia i Espanya (incloent destacades actuacions en els principals auditoris i teatres)En el camp operístic, ha interpretat  Giulio CesareHändel (Sesto), La Cenerentola(Cenerentola)/Il Barbiere di Siviglia (Rosina), L´Italiana in Algeri (Isabella)/Il turco in Italia(Zaida)/Il viaggio a Reims-Rossini, Così fan tutte/II re pastore/Die ZauberflöteMozart, Les contes d’Hoffmann-Offenbach (Nicklausse), Roméo et Juliette (Stéphano/Gertrude)/Faust-GounodCarmenBizet, Béatrice et BénédictBerlioz, Les Huguenots-Meyerbeer, Manon-Massenet, L´enfant et les sortilègesRavel, Lucia di Lammermoor-Donizetti, La Sonnambula/I Puritani/NormaBellini, La serva padronaPergolesi, SlyWolf-Ferrari, Andrea Chénier-GiordanoOtelloVerdi, Evgeny OneguinTxaikovski, Kàtia Kabànova-Janacék, Parsifal/Die Walküre-Wagner, Ariadne auf Naxos/Elektra/Salome-Strauss, La vida breveFalla, Tassarba-Morera, Babel 46-Montsalvatge, Iphigenia en Tracia-Nebra, La Partenope-Vinci, entre altres. 

Actua com a solista enWeihnachts-Oratorium/Johannes-Passion/Missa en si menor/Cantates-Bach, Juditha Triumphans/Motets/Cantates/Glòria/MagnificatVivaldi, Stabat Mater-Pergolesi, Stabat MaterBoccherini, Cantates/MessiesHändel, CantatesTelemann, Jugendmesse/Missa de Sta. Cecília/Scena di Berenice/Arianna a Naxos-Haydn, Rèquiem/Missa de la Coronació/Àries de concert-Mozart, 9a Simfonia-Beethoven, Petite Messe Solennelle/Stabat Mater/Giovanna d´Arco-Rossini, Somni d´una nit d´estiu/2a Simfonia/Die erste WalpurgisnachtMendelssohn, Missa en Do M-Schubert, Rapsòdia per a contralt-Brahms, 4a Simfonia-Mahler, Rèquiem/Te Deum-Bruckner, Rèquiem-Verdi, Te Deum-Kodály,  Stabat Mater-Dvorák, Les Noces-Stravinsky, Stabat Mater-Szymanowski, La damoiselle élue-Debussy, El pessebre-Casals, L´Atlàntida/El amor brujo/El sombrero de tres picosFalla, Te Deum-J.Vila, Stabat Mater-Murani(estrena absoluta)Cinco poemas del marG.García-AlcaldeCinco canciones negras-Montsalvatge, Die junge Magd-Hindemith, Suite vocal-instrumental-Xostakòvitx, Chansons madécasses-Ravel.. 

En el que refereix la interpretació del Lied, des del 1992 forma un duo estable amb el pianista Vladislav Bronevetzky, portant a terme, des de llavors, una substancial activitat concertística que els ha portat a oferir recitals a diversos països (incloent importants sales de concert, com ara el Gran Teatre del LiceuSala Rachmaninoff-Moscou, Hamarikyu Asahi Hall-Tòquio, entre moltes altres), ja sigui en diversos festivals com en cicles de concerts. Han enregistrat el CD Puixkin en música, integrat per romances russes de diversos compositors amb textos del poeta. 

Ha enregistrat per Südwestfünk, BBC Radio 3, Radio Nacional de España-Radio Clásica, Catalunya Música, Radio Netherlands, TVE, TV3, ARTE i Südwestfünk TV. Ha col.laborat en l´enregistrament d´un CD amb obres de Joaquim Homs juntament amb V.Bronevetzky, en l´enregistrament en CD de l´òpera SlyWolf-Ferrari, juntament a Josep Carreras, en el DVD de les òperes “Il viaggio a Reims”-Rossini, Die Walküre-Wagner, Babel 46-Montsalvatge i en l´enregistrament del CD One life to live, amb Manel Camp, amb obres de K.Weill i G.Gershwin. 

És també professora de Cant i Lied a l´Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) i en diverses master-class per tot el món. Premi Bages de Cultura 2011 otorgat per l´Òmnium Cultural, Premi Regió 7 Cultura 2017. 

Silvía Bel, Actriu.

L’any 2005 protagonitzà l’espectacle teatral  La Xarxa, de Joan Brossa, interpretació que li va valdre el premi Crítica Serra d’Or de Teatre del 2006 per l’aportació més interessant de l’any, a més de la nominació a millor actriu pels premis Butaca i l’elogi de tota la crítica. A partir d’aquell moment la seva carrera discorre entre teatre, televisió i cinema. A la televisió ha protagonitzat series com Infidels, Ventdelplà, El cor de la ciutat, nit i dia, com si fós ahir. 

L’any 2007 va ser la Colometa de la Plaça del Diamant, que després de fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya va girar durant un any per diferents teatres per acabar al Centre Dramàtic Nacional de Madrid. 

Va ser Maria Estuard al Teatre Lliure, Nausica al Teatre Grec, Natàlia Petrovna al TNC, Lady Windermere al TNC i un llarg etcètera. 

Ha col·laborat amb músics com Lluís Llach, Jordi Savall o Salvador Brotons en diferents projectes. 

Ha treballat amb directors internacionals com Amos Gitai, Simone Benmussa. 

Ha protagonitzat les pel.lícules: Año Mariano, Torapia, Xtrems, Insensibles. Amb directors com Karra Elejalde, Fernando Guillén Cuervo, Abel Folk, Joan Riedberg, Juan Carlos Medina. 

L’any 2012 va rebre el Premi Memorial Margarida Xirgu a la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina.[5] 

Orquestra de Cambra Terrassa 48.

Amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable especialitzada en el repertori escrit per a cordes.  Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música per a formació d’orquestra de cordes amb uns programes que combinen una gran investigació i proximitat. 

L’OCT48 ha realitzat concerts per tota la geografia catalana, per l’estat espanyol i Costa Rica, ha col·laborat en importants produccions simfònico-corals  i ha fet enregistraments pels segells Ars Harmònica, Ma de Guido, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i pel Centre Robert Gerhard. Destaquen també col·laboracions amb directors com L.Heltay, J.Vila, M.Barrera, X.Puig, M. Thomas, B.Sargent, G.Comellas o P.Prats; solistes com M.Pintó, G.Claret, J.Domènech, D.Ligorio, V. Bronevetzky, M.Hinojosa, A.Pillai, A.Ventura, J.Palomares, I.Monar, A.Malikian, D.Brlek. o K.Gleusteen i agrupacions com la Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, Cor Enric Granados i el Cor de Cambra de l’Orfeó Català, entre molts d’altres.  

En la seva recerca de literatura per a orquestra de cordes, l’OCT48 ha realitzat primeres audicions a Catalunya de nombroses obres per a aquesta formació i també a nivell europeu, destacant-ne l’estrena continental de The Passion of Mary de H.Blake amb el mateix compositor a la direcció, així com estrenes d’obres d’autors catalans com A.Guinovart, M.Caselles, J.Cornudella, T.Peire, A.Puig, F.Cruixent, J.LL. Guzman, C.Cases…. i  primers enregistraments d’obres de R.Lamote de Grignon, J. Manén i M-Oltra,  impulsant així la seva voluntat de difusió, recerca i globalització del fet musical i també a nivell de país. 

L’OCT48 ha explorat nous camins musicals i escènics amb la creació d’espectacles multidisciplinaris com “Carmen de Shchedrin”, “Giovanni S.E.” i “Gudbranstal les històries de Peer Gynt”,  la co-producció juntament amb el Festival de Pasqua de Cervera de “Remena Nena” amb A.Tordera i J.Domènech, col·laboracions amb cantants com  P.Sala, en l’espectacle “Una nit amb orquestra” i Sisa, amb qui estrenen “Arriba una cançó”, i amb formacions jazzístiques com el Manel Camp Trio i Carles Cases amb qui estrenen l’obra “Araguaya” amb textos de Pere Casaldàliga. 

Amb la voluntat d’incentivar el coneixement i la il·lusió per la música clàssica entre els més petits l’OCT48 ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques. Destaquen la seva tasca directe en el projecte “assaig obert”  i els espectacles infantils propis “Telemann i la història d’en Quixot”; “El botó de Haendel”;  “Popoffun compositor despistat”  i “Els quadres de Hartmann”, els quals han estat programats per sales d’arreu de Catalunya.  

Atesa la gran acceptació general i el beneplàcit de la crítica vers els seus programes basats en la investigació i difusió de la música escrita per a cordes a nivell global, l’OCT48 ha programat ininterrompudament des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a la ciutat de Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa, on  ofereix el seu cicle estable de concerts. 

L’OCT48 està dirigida des del violí per Quim Térmens, músic sabadellenc  que rep la seva primera formació violinística de la mà d’Ofèlia Rodrigo i posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals dels violinistes M.Barta i A.Futer 

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment dirigeix des del violí l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i desenvolupa la seva faceta més cambrística en el projecte Arcattia amb concerts per tot el país i Costa Rica i ha estat guardonat, entre d’altres, amb el premi Xavier Montsalvatge. En els seus anys de trajectòria ha impulsat la difusió i coneixement d’obres escrites per a cordes sent en l’actualitat un referent en aquest camp. 

Autor de diversos espectacles infantils com “Popoff, un compositor despistat”, “Els quadres de Hartmann”, “Històries de Tumbuktú”, “El botó de Haendel” i  “Telemann i la història d’en Quixot”, és autor també de diverses composicions per a orquestres de corda d’estudiants. 

En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de  les seves orquestres de corda i ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director convidat en diverses trobades d’orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”. 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com