0 Shares 907 Views

30 anys de la mort de Montserrat Roig.

16 de novembre de 2021
907 Views

Per: Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages –

Aquest passat 10 de novembre s’han complert 30 anys de la mort de l’escriptora i periodista Montserrat Roig.

Montserrat Roig  i Fransitorra va néixer el juny del 1946 a Barcelona. Filla de l’advocat i escriptor Tomàs Roig i d’Albina Fransitorra, que havia exercit de periodista, des de la seva infantesa viu l’ambient cultural del país gràcies als lligams que els pares tenen amb el món literari i artístic del moment.

Inicià la seva educació en una escola catòlica però als 13 anys canvià a l’Institut Montserrat, on comença la seva relació amb l’escriptura. Portada pel seu interès per la literatura i les seves inquietuds artístiques, es matriculà a l’escola d’Art Dramàtic d’Adrià Gual, on va conèixer persones que marcarien la seva trajectòria professional i personal, com Josep Maria Benet i Jornet o Maria Aurèlia Capmany.

L’any 1963 començà els estudis de Llengües Romàniques a la Universitat de Barcelona i inicia els seus primers contactes amb la política, formant part del Sindicat Democràtic d’Estudiants. Va participar activament en la “caputxinada del març de 1966. Anys més tard, s’afiliaria al PSUC.

L’any 1970 neix el seu primer fill i se separa de l’arquitecte Albert Puigdomènech, amb qui s’havia casat quan tenia poc més de 20 anys. En aquest moment, deixa de formar part del PSUC sense desvincular-se totalment de l’activisme polític. Aquest mateix any guanya el Premi Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen. A aquesta obra la seguirien tres novel·les de gran èxit on l’autora retratava la burgesia barcelonina des de finals del segle XIX fins als anys seixanta del XX: Ramona, Adéu; El temps de les cireres (Premi Sant Jordi 1976) i L’hora violeta.

Durant aquest anys, Roig inicia una de les seves obres més conegudes i importants de la seva carrera professional: Els catalans als camps nazis, un llibre sobre els camps de concentració, basat en testimonis dels supervivents de l’holocaust. Amb aquesta obra va guanyar el Premi de la Crítica Serra d’Or l’any 1978.

A banda de la seva obra literària, Roig va escriure nombrosos articles i reportatges en diversos diaris i revistes, amb una marcada ideologia d’esquerres i feminista. Va col·laborar amb molts mitjans de premsa escrita, com El Periódico o l’Avui. També va fer incursió en el món televisiu, guanyant popularitat amb Personatges, programa d’entrevistes a personalitats molt diverses, i més tard amb Clar i català, on entrevistava a líders polítics catalans.

Durant els anys 80 realitza molts viatges a l’estranger, alguns dels quals seran la base per a llibres com L’agulla daurada, un assaig sobre el setge de Leningrad, guanyador del Premi Nacional de Literatura Catalana d’assaig  l’any 1986.

L’any 1990 li van diagnosticar un càncer de mama, que acabà amb la seva vida el 10 de novembre de 1991, a l’edat de 45 anys.

Al llarg d’aquest any 2021 entitats i institucions han commemorat amb nombroses activitats: exposicions, recitals, conferències… tant el 75è aniversari del naixement com el 30è aniversari de la mort de l’autora. A Sant Fruitós de Bages, en la diada de Sant Jordi de l’any 1992, ja vam retre homenatge a l’escriptora a partir de la transcripció literària popular del seu llibre Digues que m’estimes encara que sigui mentida, un recull d’articles i reflexions sobre l’ofici d’escriure. I aquest any 2021, durant la sessió del Club de Lectura del mes de juny, vam llegir la novel·la El temps de les cireres, un relat excepcional per recordar i reivindicar el gran llegat literari i periodístic d’aquesta figura cabdal de la nostra cultura.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Fases Campionats de Catalunya
66 views
66 views

Fases Campionats de Catalunya

ASFE - 3 de juny de 2023
Horaris ASFE del cap de setmana
40 views
40 views

Horaris ASFE del cap de setmana

ASFE - 2 de juny de 2023
Secció FC Fruitosenc
81 views
81 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 2 de juny de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com