0 Shares 778 Views

20:30 Els Bombers de la Generalitat aprofiten la millora de les condicions per atacar el cap i el flanc esquerre de l’incendi de Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

18 de juliol de 2022
778 Views

Els Bombers de la Generalitat, que des de les 13.04 hores s’enfronten a un incendi violent i extremadament ràpid al municipi de Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), esperen que la davallada de temperatures i la millora de les condicions generals permetin, durant la nit, atacar i assolir una estabilització parcial del cap i el flanc esquerre de l’incendi, segons ha explicat el cap del cos, l’inspector David Borrell. A darrera hora de la tarda, a l’incendi hi treballen 124 dotacions, 15 d’elles aèries.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat aquesta tarda el Centre de Comandament des del qual els Bombers de la Generalitat estudien l’incendi i dissenyen les estratègies per combatre’l. El conseller ha fet una crida a la població perquè segueixin les instruccions dels cossos d’extinció i seguretat respecte els confinaments i les evacuacions “per la pròpia seguretat i la dels efectius d’emergències”, i ha fet extensiu el seu agraïment als dirigents locals i la pagesia, que ha estat mobilitzada per esclarir vegetació i intentar així que s’aturi el foc.

Al cap de poc de declarar-se, l’incendi ja escapava de la capacitat d’extinció dels efectius de Bombers, ha explicat l’inspector Borrell; i no ho feia només pel cap sinó també pels flancs, fet “no habitual”. Gràcies a la treva de la caiguda de la tarda, però, Borrell ha explicat que es treballarà intensament per estabilitzar parcialment el cap i el flanc esquerre de l’incendi ja que “les forces d’extinció i velocitat estaran més igualades”. L’incendi s’ha donat en el pitjor moment del dia, ha explicat l’inspector: junt quan fa més calor i encara queden moltes hores d’insolació.

El cap i el flanc esquerre de l’incendi estan orientats cap al nord i delimitats per la carretera C-16. Un cop assolida aquesta maniobra, els esforços es destinaran a contenir el gran flanc dret, on dues urbanitzacions han patit l’impacte del foc: River Park i Les Brucardes. Molts dels recursos d’aquesta tarda s’han emprat en defensar aquestes zones habitades. En aquesta direcció s’estén també l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el qual es vol preservar al màxim. En cas que l’incendi s’obrís per aquesta banda podria assolir un potencial de 6.000 hectàrees, ha explicat Borrell.

A les urbanitzacions s’han donat danys de diversa consideració a habitatges i jardins. Des de primera hora de la tarda s’ha demanat el confinament de tots els nuclis del Pont de Vilomara i Rocafort. L’evacuació, però, només s’ha demanant en la urbanització de Can Riera i les primeres cases la zona de Marquès de Paradís i Les Brucardes. També, a mitja tarda, ha calgut demanar el confinament dels municipis de Navarcles i Sant Fruitós del Bages, però només de forma preventiva a causa del fum. Per resoldre els casos d’evacuació, Protecció Civil ha habilitat centres d’acollida seran a la zona esportiva al Pont de Vilomara i a biblioteca i espai d’avis de Sant Fruitós de Bages. Unes 200 persones s’han refugiat en aquests espais. La xifra de ciutadans confinats ascendeix a 4.500.

El trànsit per la zona també ha resultat afectada. Des de mitja tarda ha estat tallada la C-16 a Manresa en els dos sentits, cosa que s’ha sumat a les restriccions empreses a l’inici de l’incendi i que afecten les vies BV-1124 entre Rocafort i Pont de Vilomara, la BV-1125 en l’accés a la C-55 pel Pont de Vilomara i la BV-1129 en accés a la C-55 per Sant Vicenç de Castellet.

Els Agents Rurals han informat que l’incendi afecta una superfície de 1.232,61 hectàrees, distribuïdes pel El Pont de Vilomara i Rocafort (783,09 ha), Sant Fruitós de Bages (207,01 ha), Sant Vicenç de Castellet (27,95 ha) i Talamanca (214,56 ha). D’elles, 194,57 ha pertanyen a l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, espai que es troba dins l’àrea de tancament d’accessos.

Per part dels Bombers de la Generalitat, als efectius terrestres d’extinció s’hi sumen els esforços del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), el Grup Operatiu de Suport (GROS), els Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i mitjans aeris (MAER). A la zona també hi actuen ADF, Protecció Civil, Creu Roja, 7 dotacions i 1 helicòpter medicalitzat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), una quarantena de patrulles de Mossos d’Esquadra, serveis municipals i ciutadans voluntaris.

També s’ha reunit el consell assessor del Pla #INFOCAT que ha acordat elevar el pla a fase d’EMERGÈNCIA-2.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

L’aprenent
59 views
59 views

L’aprenent

Redacció - 17 d'abril de 2024
Maria Antònia
68 views
68 views

Maria Antònia

Francesc Gannau - 17 d'abril de 2024
Processó Divendres Sant a Manresa
59 views
59 views

Processó Divendres Sant a Manresa

Grup Tercera Joventut - 16 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com