0 Shares 358 Views

08 de Març, dia internacional de la dona

15 de març de 2020
358 Views

Aquest passat diumenge 08 de Març, es va commemora el dia internacional de les dona. A casa nostra així com a molts llocs del món hi va haver mobilitzacions, actes, manifestacions i accions encaminades a favor de la igualtat, contra la violència masclista i pels drets de les dones.
Però perquè 08 de Març és el dia internacional de la dona?, en primer lloc perquè l’ONU l’any 1975 o va declarar, però tot plegat ve de molt més lluny.
L’explicació que s’ajusta més a la realitat, es de mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857 un grup de treballadores de les fabriques tèxtils a Nova York, van decidir fer vaga per protestar per les condicions laborals, reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.
Un dels capítols més foscus de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant això, el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.
El desastre industrial, el més mortífer de la història de la ciutat, va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA.
El cert és que els orígens del Dia Internacional de la Dona, estan lligats als moviments obrers dels EUA. A Europa, es va celebrar per primera vegada el 19 de març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarca Suècia.
Explicada la història d’on prové el dia Internacional de la dona i els precedents del passat, cal mira cap al present i el futur, i val a dir, que crec s’ha avançat molt, pero no es suficient, encara queda molta feina per fer
I més encara quan veus les desigualtats laborals, la precarietat, les morts per violència masclista, les violacions, ho les anomenades manades, algunes de les quals tinc la sensació que són tractades pels jutges amb certa lleugeresa i no amb tota la duresa que la llei
correspondria.
Per tot plegat, cal encara més canvis necessaris en l’àmbit social i polític i fer efectius tots els drets i les llibertats i continuar avançant fermament i amb contundència, cap a tot símptoma o mostra de masclisme vingui d’on vingui i esborrar-ho de la nostra societat.
Narcís Lup

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com