0 Shares 1035 Views

Vicenç Calduch, farmacèutic a Sant Fruitós i president de la Cooperativa Fedefarma

8 de desembre de 2019
1035 Views

Vicenç Calduch, farmacèutic i president de la Cooperativa Fedefarma

Com fou que estudies la carrera de Farmàcia?
Els meus pares ja exercien professionalment en una farmàcia a Cornellà, i es pot dir que he viscut aquest món des de molt petit. Alguns dels meus jocs eren al magatzem de la botiga, jugant amb les caixes buides dels medicaments, i estimes allò que has vist estimar.

I el venir a obrir l’establiment a Sant Fruitós?
En finalitzar la carrera, vaig buscar un lloc on poder-me establir. El Bages em va semblar una bona opció, i dins la comarca, Sant Fruitós. El que va passar és que van trigar molts anys en concedir-me la llicència, però ara estic molt satisfet exercint a Sant Fruitós en part gràcies al gran equip humà que hi col·labora, i d’altra banda vull aprofitar per agrair a tots els veïns per la seva bona acollida a la nostra proposta de salut.

Ha canviat molt l’operativa farmacèutica?
La dispensació i el consell han estat sempre present, però tecnològicament ha hagut molts avenços. Fa uns quinze anys que és va implantar la targeta sanitària, primer fou aquí a Catalunya, després Comunitat valenciana i així tantes altes autonomies. Seguidament un altre pas important fou la recepta electrònica, que tingué una dimensió molt important, també de desenvolupament e implantació complexa i difícil, però que ara tenim totalment consolidada, i jo diria única a nivell europeu. Hem de posar en valor el servei de salut que tenim, que el conformen l’administració, els actors sanitaris i la ciutadania. I a vegades ens oblidem del nivell a que hem arribat, malgrat que encara tinguem llistes d’espera i altres coses millorables. La nostra cadena de valor sanitari és sens dubte de les millors del món.

Les receptes electròniques catalanes, es poden fer servir en qualsevol part de l’estat espanyol?
Cada autonomia ha desenvolupar el seu model de recepta, però això no ha de ser obstacle perquè un usuari català pugui obtenir la seva medicació a qualsevol farmàcia espanyola. Nosaltres hem dispensat receptes de diferents autonomies amb normalitat per l’usuari.

Vostè és el president de Fedefarma, quina finalitat té aquesta cooperativa?
Creada fa més de 90 anys per i per a farmacèutics, som una cooperativa que actua en l’àmbit sanitari oferint serveis integrals per a les farmàcies, aportant solucions per millorar la competitivitat i rendibilitat, i potenciant el paper sanitari del farmacèutic. Contribuïm al desenvolupament d’aquest àmbit sanitari en benefici de la ciutadania.

En quin àmbit donen servei?
Vàrem ser la primera cooperativa farmacèutica de l’Estat, fent bó allò de Catalunya terra de cooperatives. Distribuïm a tot Catalunya, Comunitat valenciana, la part de la franja i Andorra, líder de distribució a Catalunya i Castelló, Tenim 2.895 socis i 2.401 farmàcies. Treballem per a que tots els medicaments estiguin a l’abast de totes les persones en tots els codis postals.

Per entrar a la cooperativa, quins requisits són necessaris?
El primer és que sigui un farmacèutic/a amb oficina de farmàcia, la voluntat de formar-hi part de forma activa i després aportar un capital mínim. És una quantitat que marquen els estatuts socials, més una part proporcional segons les compres.

Cada vegada és més important la parafarmàcia als seus establiments?
Sí. Ara més del 50% dels medicaments estan per sota dels tres euros. Això fa que l’estructura empresarial de costos d’una farmàcia que només vengui medicaments sigui inviable i per tant és benvinguda l’aportació del marginal d’altres categories de productes. Ara ve una nova disrupció que és internet i la venda on line. I s’ha de trobar un camí propi de desenvolupament més omnicanal en benefici de tots, que equilibri els avantatges i sostenibilitat d’ambdós mons, l’offline i l’online

Com ho veu?
El client on line existeix i l’aposta passa pels molts canals que té a l’abast. El ciutadà vol disponibilitat 24 hores, accessibilitat, i sobre això podem fer una millora com a sector. Hi ha un objectiu estatutari a la cooperativa no escrit que és que som transferidors de projectes. Afortunadament tenim una massa crítica suficient com Fedefarma i capacitat inversora adequada per afrontar projectes en comú. Fedefarma ofereix eines i formació. Ara falta treballar per implantar-nos satisfactòriamenten aquest mon digital de ‘mobile-health’.

Aquests dies es parla molt dels robatoris a pisos i cases del nostre municipi. Com tenen el tema de seguretat les botigues farmacèutiques?
Per sort, en aquest aspecte, Sant Fruitós és un poble tranquil i esperem que continuï així.
Tenim càmeres de seguretat i estem connectats amb la policia via la central de l’alarma, però millor que no ho haguem de fer servir.

Com veu el futur? Ens atendran a la farmàcia, els robots?
La intel·ligència artificial arribarà. No som conscients del que vindrà. El nostre món canvia molt ràpidament. Un exemple el tenim amb els telèfons mòbils. Qui ho hauria dit fa uns anys que el poguéssim fer servir per tantes coses? El futur sempre és estimulant i engrescador, i la ciutadania ara esta més empoderada. L’hem de construir entre tots i per a tots.

Jaume-Josep

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Eclipsi
69 views
69 views

Eclipsi

Redacció - 15 d'abril de 2024
Un homenatge ple de tot
124 views
124 views

Un homenatge ple de tot

Redacció - 15 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com