El Porró a taula: La història de l’Heretat Oller del Mas

Mil anys d’història i innovació al cor del Pla de Bages

Dani Casas
Lectura de 6 min

El Bages és una terra de vinyes, cellers i històries que mereixen ser conegudes. Amb aquesta secció, “El porró a la taula”, volem acostar-vos als protagonistes del vi de la nostra comarca, des de cellers centenaris fins a nous projectes que ajuden a impulsar la cultura del vi local

- Anunci patrocinat -

La història de l’Heretat Oller del Mas es remunta a l’any 964, quan la família Margenat s’establí a la finca situada a Manresa, al cor de la DO Pla de Bages. Des de llavors, 36 generacions han mantingut viva la tradició agrícola i vitivinícola d’aquest indret mil·lenari, que combina patrimoni històric amb una aposta decidida per la sostenibilitat i la innovació.

Avui, sota la direcció de Frank Margenat, el celler s’ha convertit en un referent de l’enoturisme de luxe i l’elaboració de vins ecològics de finca, integrant vinya, natura, benestar i arquitectura en un projecte únic.

Per conèixer més a fons aquesta heretat amb més de mil anys d’història, entrevistem Frank Margenat, actual director general i representant de la 36a generació de la família, qui ens explica la trajectòria, la filosofia i els projectes de futur d’Oller del Mas

Heretat Oller del Mas – Manresa

Entrevista a Frank Margenat

Qui és Frank Margenat?

Frank Margenat és el propietari i impulsor de l’Heretat Oller del Mas, un celler històric situat a Manresa, al cor de la DO Pla de Bages. Representa la 36a generació d’una família que manté viva la finca des de l’any 964, quan s’hi fabricaven olles amb l’argila de la riera de Cornet —d’aquí el nom “Oller”.

Amb una visió innovadora i un fort compromís amb la sostenibilitat, ha sabut transformar aquest llegat en un projecte de futur, convertint l’Oller del Mas en un referent en enoturisme i elaboració de vins ecològics d’alta qualitat.

Com has arribat a formar part del celler?

Per família.

Quina és la teva funció dins del celler?

CEO.

Per aquells que encara no us coneixen, per què haurien de visitar el celler?

És un dels cellers de referència a Catalunya. Elaborem vins ecològics amb mínima intervenció, tot prové de la nostra pròpia finca i utilitzem energies renovables.

A més, comptem amb un projecte d’enoturisme de referència internacional: 22 cabanes, hípica, centre esportiu, restaurant, piscines…

Quines activitats d’enoturisme oferiu?

En fem moltes: visites en buggy, 4×4, a cavall, en bicicleta, visites clàssiques, al vespre, de verema, privades de luxe…

Què us diferencia de la resta de cellers de la DO Pla de Bages?

La ubicació, el paisatge, i per tant la nostra manera d’interpretar l’elaboració. Només fem servir raïm propi, tot està controlat pel nostre equip.

On es distribueixen els vostres vins?

Principalment a Catalunya. Un 20% s’exporta, un 5% es ven a la resta de l’Estat, i una bona part es distribueix al mateix celler.

Quins projectes de futur teniu per al celler?

Continuar apostant per l’excel·lència i convertir-nos en una marca de prestigi i luxe a escala mundial. Obrirem el nostre centre wellness i tenim altres projectes que encara no podem desvetllar.

Millor i pitjor anyada?

La millor: 2019.

La pitjor: 2013.

Quines varietats de raïm teniu plantades?

Picapoll negre, sumoll, mandó, garnatxa, carinyena, merlot, cabernet franc, syrah, picapoll blanc, macabeu i malvasia manresana.

Quantes hectàrees de vinya teniu?

53 hectàrees.

Producció anual d’ampolles (2023)?

85.000 ampolles.

Quants i quins vins produïu?

13 referències diferents, separades entre vins de mínima intervenció i vins naturals, tots 100% ecològics. Els naturals no porten sulfits.

Feu algun vi monovarietal?

Sí, diversos: Especial Picapoll Negre, Especial Garnatxa, Especial Carinyena, Especial Macabeu, Bernat Oller, Blanc de Picapolls i 201 de Malvasia Manresana.

Quin és el vi del celler que no podem deixar de tastar?

L’Especial Picapoll Negre.

Quanta gent forma part del celler?

97 persones.

Preguntes ràpides i personals:

Has visitat tots els cellers de la DO Pla de Bages?

No.

Porró, sí o no?

Sí, depenent de la situació i del vi. En condicions normals, no.

Quina varietat t’agradaria plantar?

Les que m’agraden ja les tenim plantades.

Com ha de ser el teu vi perfecte? L’has tastat mai?

El vi perfecte sempre està per fer. Ha de reflectir perfectament el paisatge i les condicions climàtiques d’on prové, poder-se guardar durant 40 anys o més i continuar viu. Estem molt centrats en aquesta línia.

Quin vi de la DO t’hagués agradat fer?

Els que ja fem.

A quin projecte de la DO t’agradaria treballar?

Al meu.

Quin és el millor celler on has estat?

Château Margaux, Cheval Blanc, Haut-Brion, Montgomery Winery, Klein Constantia Winery…

Cadascun té les seves particularitats que els fan ser grans referents.

Qui és el teu referent en el món del vi?

A nivell estatal, Álvaro Palacios.

Defineix amb una paraula el picapoll, el mandó i el sumoll.

Picapoll: Bages

Mandó: Garrofa

Sumoll: Catalunya

Quin personatge conegut representaria el picapoll, el mandó i el sumoll?

Picapoll negre: Dalí

Mandó: Pau Casals

Sumoll: Pompeu Fabra

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi