0 Shares 661 Views

L’institut recupera Sant Jordi el 2021

23 d'abril de 2021
661 Views
Text i fotos: Institut Gerbert d’Aurillac

Aquest divendres, com és tradició, l’institut Gerbert d’Aurillac recupera les activitats de commemoració de la diada de Sant Jordi, tot i que adaptades a les actuals mesures higièniques i sanitàries, amb activitats realitzades dins dels grups “bombolla”. El conjunt d’actes ha estat organitzat pels departaments de llengües (català i castellà) i de llengües estrangeres, que enfoquen la celebració de Sant Jordi des d’un punt de vista literari, emmarcat en el conjunt d’accions encaminades a la promoció de la lectura entre els joves.

Parada dedicada a Sant Jordi a la biblioteca de l’institut.

Els actes de la diada de Sant Jordi s’han dividit per grups d’edat. Enguany, per als alumnes més petits, els del primer cicle de l’ESO, s’ha organitzat una gimcana lingüística sobre la llegenda de Sant Jordi. En el segon cicle, 3r i 4t de l’ESO, es farà un taller de confecció de roses amb missatges positius i encoratjadors, mentre que els alumnes de batxillerat participaran per equips de 6 persones en un concurs consistent en una gimcana “digital” en la qual cal trobar uns codis QR amagats amb links a preguntes literàries. Tal com es va fer el curs passat, en ple impacte emocional causat per la pandèmia, volem mantenir el vincle amb la residència l’Onada del poble. Per això, les roses elaborades pels alumnes es regalaran a tota la comunitat de la residència.

Tanmateix, l’acte protagonista de cada any és el concurs literari adreçat a tot l’alumnat. A primer cicle és per a relats curts que continuïn l’inici d’una història que se’ls ha donat prèviament. Al segon cicle, és per a textos literaris que continguin determinades paraules. En els ensenyament postobligatoris, batxillerat i formació professional, el concurs és de microrelats publicats en la xarxa Twitter seguint un fil d’un màxim de quatre piulades. Tots els textos es poden escriure en les quatre llengües principals d’ús i ensenyament a l’institut: català, castellà, anglès i francès.

Enguany, també ens hem animat a fer una activitat literària que és tendència a les xarxes: l’enregistrament d’un vídeo amb una història a partir de títols de portades, algunes de les quals podreu seguir per Instagram.

Finalment, al llarg d’aquestes dues setmanes s’ha muntat una parada de llibres ambientada en la festa de Sant Jordi. Aquesta exposició de llibres ja és una tradició al llarg de tot el curs i, fins ara, s’havia dedicat a altres temes monogràfics com el de la igualtat de gènere o el del Dia Mundial de la Poesia.

L’objectiu de fons de l’institut, però, és la promoció de la lectura, de manera que la celebració de Sant Jordi només és una de les accions que es realitzen al llarg del curs per promoure l’hàbit lector entre l’alumnat. La més important és el Pla Lector consistent en dedicar estones de concentració i silenci a la lectura d’almenys 20 minuts diaris, o més si coincideix amb matèries de llengües. Aquest any, a partir de primer d’ESO es fa a través de la plataforma de lectura Legiland que facilita l’accés als llibres, tant electrònics com de paper, i que permet fer un seguiment gamificat (en forma de joc o concurs) de les lectures de cada alumne. Una altra activitat és el programa de visites a la biblioteca de Sant Fruitós, amb els alumnes de 1r d’ESO, que aprofiten per fer-se el carnet de préstec i conèixer les possibilitats que els ofereix la instal·lació, i amb els de l’aula oberta de segon cicle, que visiten la biblioteca cada mes per renovar o canviar el préstec de llibres.

Al llarg del curs també es realitzen altres activitats literàries, tot i les condicions de l’actual pandèmia. Així, els alumnes de 2n de batxillerat es van desplaçar al Teatre Conservatori de Manresa el passat 13 d’abril per veure l’obra Nada, de Carmen Laforet, que forma part de les lectures de castellà d’enguany. D’altra banda, per als primers dies de maig els alumnes de 1r de batxillerat participaran en un scape room ambientat en el món de Tirant lo Blanch.

Parlant de la difusió de la literatura entre els joves, no podem tancar aquestes línies sense un record emotiu a la figura del professor de llengua i literatura catalana Joan Badia, mort el passat dissabte als 69 anys. De ben jove va entrar com un dels primers professors de català a l’institut Lluís de Peguera de Manresa, on va ensenyar alguns dels actuals professors del Gerbert. Amb els anys va ser professor de l’institut de Navarcles i, durant molt poc temps, del Gerbert, tot i que va marxar per fer altres tasques en l’administració, on va arribar al càrrec de Director General d’Innovació del Departament d’Ensenyament. Descansi en pau.

 

IPossibles peus de foto:

  1. Parada dedicada a Sant Jordi a la biblioteca de l’institut.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Aprenem tot jugant i experimentant
56 views
56 views

Aprenem tot jugant i experimentant

Llar d'Infants Les Oliveres - 19 d'abril de 2024
No és veritat – Mireia Calafell
73 views
73 views

No és veritat – Mireia Calafell

Francesc Canellas - 19 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com