Per: Francesc Mauri | TV3 | @MeteoMauri AMIC
Peu de foto: Rafael Prendes Cimadevila / Getty Images Plus
Entrem en escenari desconegut. Dimarts 21, el govern de Catalunya situa les conques del Ter-Llobregat de 5,9 milions d’habitants en pre-emergència. Són 202 municipis de 14 comarques. Ara, amb unes reserves d’una mica més del 18% encara no tocaria l’emergència. Aquest llindar seria al 16%. Ara bé, les perspectives a curt i mitjà termini no són favorables i s’avancen una sèrie de mesures importants i d’obligat compliment.
La sequera del 2008 va durar divuit mesos. Aquesta són trenta-sis mesos. Empatem amb la sequera del 89-91 resolta (com la del 2008) amb grans pluges sobtades i concentrades a les primaveres respectives.
Una mesura clara: els volums totals d’aigua que entrin als dipòsits municipals per l’abastament de la població no poden superar els 210 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials).
No es permet el reg de cap mena de gespa. Només amb limitació específica de quantitat en camps federats esportius.
Una mesura que no acabo d’entendre. Es permet el reg de supervivència dels arbres. Però només amb gota a gota o regadora. Això pot fer emmalaltir o matar directament arbres d’entre 10 i 80 anys que tenen ciutats i pobles. Uns arbres que de CAP MANERA ens podem permetre que morin. La resiliència a les elevades temperatures als nuclis de població necessita aquests arbres que fa dècades que existeixen. La mànega, amb cisternes d’aigua NOMÉS FREÀTICA O REGENERADA s’hauria de permetre.
No es permet, EN CAP CAS, l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Si hi ha autorització en les de Comunitats de Veïns, públiques, turístiques o medico-balneàries sempre que sigui el primer cop o reompliment per tal de garantir les condicions sanitàries de l’aigua.
En tots els casos no estan autoritzades piscines sense recirculació d’aigua. Això vol dir les lúdiques de “treure i posar” de mida petita o mitjana.
A tot plegat es començaran a reduir les pressions a les canonades per tal d’evitar talls totals. Uns talls totals que poden malmetre la xarxa de manera molt notable. Els pròxims mesos aquestes mesures s’ajustaran en funció de la pluviometria i reserves d’aigua.