0 Shares 944 Views

La punta de l’iceberg.

21 de juliol de 2021
944 Views
Text: Rosa Camprubí  Foto: Istock

 

Que cada any hi ha centenars de milers de noies o directament de nenes que són forçades a casar-se amb homes que no coneixen i gairebé sempre molt més grans que elles, és sabut per tothom, i també és sabut que aquestes practiques es fonamenten sobre tradicions culturals i religioses amb molts anys d’antiguitat i ho relacionem principalment amb els països de l’Àfrica Subsahariana, el Magreb, alguns països de Sud-amèrica i l’Àsia Meridional.

Aquests dies, però, llegeixo als diaris (com a mínim al Regió7 i al diari de Girona) que els matrimonis forçats es donen també a casa nostra i fins i tot amb noies nascudes a Catalunya.

Ràpidament busco més informació a les xarxes i trobo que en diferents ocasions, com a mínim TV3, ha emès programes o bé ha donat noticies denunciant aquest tema i difonent l’existència d’organismes i associacions com ara la que té la seu social a Salt (Girona) “Valentes i Acompanyades” que atenen i ajuden a combatre aquest tipus també de violència, on un dels membres (generalment la dona) no ha atorgat el seu ple i lliure consentiment, sinó que ha estat pressionada físicament, sexualment, emocionalment i/o psicològicament per la seva família i el seu entorn de referència.

El març de 2020, des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, es presenta i es dona a conèixer el Protocol per la prevenció i abordatge del matrimoni forçat a Catalunya, l’objectiu del qual és establir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre els diferents professionals per prevenir, detectar i intervenir, davant de situacions de matrimonis forçosos i garantir que cap persona que viu a Catalunya en sigui víctima.

Reconec el meu gran desconeixement sobre el tema, però és que el matrimoni forçat a casa nostra està molt invisibilitzat, doncs afecta a diverses vulnerabilitats com ara l’edat, discapacitat o pobresa severa, però m’esgarrifo quan llegeixo també que durant els anys 2019 i 2020 s’han atès a Catalunya 135 víctimes (85 nenes i 68 dones) que han patit o han estat en risc de patir un matrimoni forçós. I si ens imaginem els casos dels que no se’n té coneixement, veiem que això només és la punta de l’iceberg.

Quan es va començar a redactar aquest protocol, precisament a l’octubre de2017, i encara amb la presència de la Consellera Dolors Bassa, per part del Govern català es va destacar que la millor prevenció és l’èxit escolar, doncs l’educació és una eina primordial per apoderar les dones que puguin ser víctimes d’aquests matrimonis forçats.

Com veiem, una vegada més, l’educació és la peça clau per eradicar aquesta i moltes altres xacres del “modern” Segle XXI.

Per tant, comunitat educativa i també societat en general, calcem-nos les botes i a lluitar per a un futur millor !!!

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc: seguim molt vius
1042 views
1042 views

Secció FC Fruitosenc: seguim molt vius

Redacció - 23 d'abril de 2024
Frase de la setmana. Raül Garrigasait
7572 views
7572 views

Frase de la setmana. Raül Garrigasait

Redacció - 22 d'abril de 2024
Agredolç homenatge
199 views
199 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com