La Denominació d’Origen Pla de Bages i la Festa de la Verema del Bages celebren enguany el seu 30è aniversari, una efemèride que es reflectirà en una edició especial de la festa més consolidada entorn dels vins de la comarca, que tindrà lloc del 3 al 5 d’octubre. Artés tornarà a ser el centre neuràlgic de la celebració, creada el 1996, i enguany amplia un dia més les activitats a la plaça Vella (oficialment plaça Major) del municipi.
Aquest migdia se n’ha presentat el programa amb la participació de l’alcalde d’Artés, Enric Forcada; el president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Carles Playà; el regidor de Desenvolupament Rural, Jordi Prat, i la secretària tècnica de la DO, Eva Farré.
L’alcalde d’Artés, Enric Forcada, ha destacat: “fa 30 anys que hi vam apostar amb força i hi seguim apostant, amb un pressupost que s’incrementa any rere any”. Segons ha explicat, aquesta aposta continuada demostra el compromís del municipi amb el sector vitivinícola i l’enoturisme. Forcada ha subratllat que la implicació de les entitats locals i la bona resposta de la ciutadania han estat determinants per mantenir i fer créixer la iniciativa, que avui és un referent més enllà de la comarca.
Per la seva banda, el president de la DO Pla de Bages, Carles Playà, ha remarcat el suport de l’entitat a l’Ajuntament d’Artés: “treballem colze a colze i és voluntat nostra continuar-ho fent i apostant per la Festa de la Verema”.
Un dia més i la gran xafada de raïm per commemorar 30 anys
El tret de sortida serà divendres a les vuit del vespre amb un espectacle inaugural de dansa concebut i dirigit per Maria Ribera, sota el títol La Portadora. La vetllada es completarà amb actuacions musicals, i els vins d’Artés es podran maridar amb propostes gastronòmiques elaborades per Mengem Bages i l’Obradora.
La principal novetat d’enguany serà la celebració de l’anomenada “gran follada”, un acte simbòlic que reunirà tots els cellers i elaboradors de la DO Pla de Bages en una trepitjada conjunta de raïm, per commemorar els 30 anys. Malgrat que el nom pugui sorprendre, el verb follar significa literalment trepitjar el raïm per extreure’n el most, segons recull el diccionari de la llengua catalana.
La jornada central de diumenge acollirà la tradicional Mostra de Vins de la DO Pla de Bages, amb la participació de tots els productors i més d’un centenar de referències dels 23 viticultors que actualment formen part de la denominació, que compta amb una extensió total de 500 hectàrees. La secretària tècnica de la DO, Eva Farré, ha destacat la importància de la festa “per transmetre la cultura vitivinícola” també als més petits, amb la tradicional xafada infantil de raïm del diumenge.
Un mural i la pedra seca, protagonistes
Tal com ha explicat el regidor Jordi Prat, la festa estrenarà també un mural de grans dimensions al carrer de la Roca (davant l’Espai Tines), obra del muralista sallentí Quim Turina, que ret homenatge al treball de la vinya, tan arrelat a la tradició i a l’actualitat artesenca.
Paral·lelament, la regidoria de Desenvolupament Rural presentarà la nova Ruta Matacans de la pedra seca, un itinerari interpretatiu amb panells divulgatius i senyalització de punts d’interès patrimonial dedicats a aquesta tècnica constructiva popular i tradicional. El recorregut s’estrenarà dissabte en el marc de la festa. L’Ajuntament, a més, ha editat un llibre sobre la pedra seca, obra de Valentí Escalé, que es presentarà dijous 2 d’octubre a l’Espai Artium.
Activitats a tota la comarca
Tot i que Artés és el centre de la Festa de la Verema, la programació també s’estén arreu de la comarca. Dijous ja hi haurà una primera activitat amb la celebració de la Nocturna Vinum a diferents establiments de Manresa i Artés vinculats al món del vi.
Divendres, el mercat del Puigmercadal acollirà un tast guiat de vins organitzat per Supercoop, i dissabte al matí es viurà una autèntica jornada de patrimoni amb un total de vuit propostes per descobrir espais i elements d’interès patrimonial i paisatgístic relacionats amb la tradició vitivinícola del Bages. A més, es podran visitar bona part dels cellers on s’elaboren els vins de la DO Pla de Bages.
Activitats divulgatives
Un altre dels grans clàssics de la festa són els tasts guiats amb sommeliers, una activitat plenament consolidada dins la programació que se celebra a la plaça del Padró, un racó acollidor del nucli antic d’Artés.
Dissabte al vespre es repetirà l’original tast a cegues, conduït per Irene Cozas, i diumenge al matí se celebraran dos tasts singulars: un de formatges amb vins de la DO Pla de Bages, guiat per Dúnia Vargas, i un de varietats locals amb Anna Castillo. També diumenge al matí, l’Espai Tines acollirà un esmorzar de forquilla de l’obrador Cal Fusteret de Sant Fruitós de Bages amb tast de vins monovarietals a càrrec de Slow Turisme.
El programa complet i les reserves es poden consultar al web www.festaveremabages.cat.