0 Shares 334 Views

Inaugurat el jardí de papallones

5 d'abril de 2023
334 Views

El passat diumenge va tenir lloc l’acte inaugural d’un jardí de papallones que l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha creat entre el nou parc de Can Figueras i el parc del Bosquet. Aquesta nova instal·lació està composta per tres espais delimitats que simulen tres hàbitats diferents en forta regressió: el marge arbustiu, el marge herbaci i el prat mediterrani.  Les espècies vegetals plantades en cada espai s’han seleccionat per ser característiques dels hàbitats representats, autòctones del Pla de Bages i atractives per a les papallones. A més d’aquesta vegetació també s’hi han incorporat elements naturals com ara pedres i troncs amb l’objectiu d’afavorir la reproducció d’altres insectes pol·linitzadors. Una sèrie de codis QR col·locats al llarg del recorregut permetran als visitants del Jardí, ampliar la informació sobre els hàbitats, les plantes i les papallones.

Aquests projecte, presentat per l’entitat ecologista Som natura Pla de Bages, va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius de l’any 2021.

L’acte inaugural, fou presidit per l’alcaldessa Àdria Mazcuñan junt als representants de l’entitat ecologista Mercè Casals i Fidel Grandia, amb la presencia d’un bon nombre de ciutadans.

Adrià Mazcuñan en el seu parlament va dir: “Aquest espai, fruit de la participació ciutadana, uneix els parcs del Bosquet i de Can Figueras. Es va demanar als  nens i nenes de cicle mitjà i cicle superior de les escoles del municipi que creessin la imatge identificativa de l’espai. Es van rebre 280 propostes i un cop valorades s’escollí el dibuix de la  Lluna Robles de l’escola Pla del Puig, i la tipografia realitzada per la  Mercè Simón de l’escola Paidos. Aquestes propostes es poden veure a la sala polivalent del Nexe – Espai de Cultura-“.

Mercé Casals va demanar la col·laboració de tots els santfruitosencs per mantenir amb les degudes condicions aquest espai. “En els darrers anys les poblacions d’insectes han disminuït considerablement degut a la intensificació de l’agricultura, la transformació d’hàbitats, l’ús de pesticides i el canvi climàtic. Aquesta pèrdua afecta directament a la població perquè, per produir llavors i fruits,  les hortalisses i els arbres fruiters depenen, en gran mesura, dels insectes pol·linitzadors

Fidel Grandia va explicar quin era l’objectiu principal del Jardí de papallones: “Es conscienciar als santfruitosencs que l’activitat humana del dia a dia té un gran impacte en el nostre entorn natural. Les especies que l’habiten no només hi son els caps de setmana quan anem a fer una passejada, per exemple a la Torre del Santmartí, sinó que hi són sempre. Els qui no som experts, ens costa molt veure quin és l’estat de salut dels diferents ecosistemes. I aquest jardí pretén ser un “termòmetre ecològic”, que ens permeti veure els canvis que va patint el nostre entorn natural, i així fer més punyents els avisos que ens va enviant la natura sobre la situació actual i futura.

Les papallones són cada cop més reconegudes com a valuosos indicadors ambientals,per les seves respostes ràpides i sensibles a canvis subtils dels hàbitats on viuen, i son considerades bones representants de la diversitat d’un ecosistema”.

 

 

 

Fotos J. Grandia

 

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
37 views
37 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
31 views
31 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
40 views
40 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
46 views
46 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com