L’habitatge és un tema crucial que preocupa cada cop més. Després de la pandèmia tot ha anat tornant progressivament a la normalitat, i els problema amb l’habitatge no han canviat i recentment encara s’han posat més de manifest.
Aquesta setmana s’ha aprovat la nova llei d’habitatge*, que té com a objectiu garantir l’accés a l’habitatge per a tothom. En aquest sentit, és important destacar el treball que s’ha fet des de l’Àrea d’Habitatge de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages per abordar aquesta qüestió, fent que aquesta nova llei ens agafa amb la feina feta, i amb una base solida per poder aprofitar la situació.
Els estudis que s’han fet han permès obtenir dades concretes sobre la situació municipal en matèria d’habitatge. S’ha detectat que moltes famílies destinen més del 30% del seu salari a pagar l’habitatge, especialment els joves d’entre 25 i 34 anys, que han de tornar a viure amb els seus pares perquè no poden permetre’s un lloguer o una hipoteca. Així mateix, s’ha identificat un problema important en el sobre-envelliment de la població en cada cop més llars unipersonals.
Sabem també que el 75% dels edificis de tres plantes no tenen ascensor i el 90% tenen una qualificació energètica baixa. Tot això va demostra la necessitat urgent d’abordar aquesta qüestió i de buscar solucions efectives.
Amb totes aquestes dades a la mà, s’han posat en marxa un seguit de mesures concretes que han donat els seus fruits. S’ha declarat el nucli de Sant Fruitós com a àrea d’habitatge tens, el que permetrà beneficiar-se de la nova llei d’habitatge. També s’ha aconseguit una subvenció extraordinària de més d’un milió d’euros perquè els veïns de Torroella i La Natura puguin rehabilitar els seus habitatges. Així mateix, s’han pres mesures per fomentar l’ús dels habitatges buits, amb un cens d’habitatges buits i l’aplicació d’un recàrrec en l’impost de l’IBI per als habitatges buits propietat de grans empreses o fons d’inversió.
A destacar que s’han posat a disposició els primers habitatges municipals, amb la creació de quatre habitatges en els darrers tres anys, dos per a casos d’emergència i dos per a habitatge per a joves.
Recentment s’ha fet el PAMH (Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge), que estableix una planificació des d’ara fins al 2026. Un dels projectes clau és la construcció del primer edifici municipal d’habitatges, per al qual s’ha rebut una subvenció de més d’un milió d’euros. Gràcies a això, Sant Fruitós podrà disposar de 25 habitatges municipals per a famílies, joves i persones grans.
Tot aquesta feina ha posat el municipi al capdavant i referent de les polítiques en habitatge entre els municipis de menys de 10.000 habitants, i ha encarrilat el futur de l’habitatge a Sant Fruitós.
Text:David Uró Vilanova
Imatge: David Uró Vilanova
19 d’Abril del 2023
*Aquest article va ser escrit el 19 d’Abril, moment en que es va aprovar la llei, però el Setmanari Montpeità va decidir no publicar-lo en aquell moment.
(*) Montpeità va decidir no publicar res que
ens enviessin les diferents formacions que
es presentaven a les eleccions, degut a la
denúncia que se’ns va posar per haver publicat
unes notes de l’Ajuntament on es parlava de
gestions fetes durant el mandat.
Precisament el 20 d’abril vam rebre una
comunicació, enviada per la Junta Electoral
de Zona, en què se’ns requeria abstenir-nos
de publicar notícies que fessin referència a la
gestió present i futura de l’Ajuntament durant
tot el període electoral, ja que en cas contrari
ens exposaríem a les sancions legalment
establertes.