0 Shares 1069 Views

Entrevistem a Xavier Racero, regidor de l’Ajuntament

26 de juliol de 2019
1069 Views

El Casal Cultural està poc utilitzat, els Pastorets i les activitats de Xarxa estan organitzades per associacions particulars amb l’ajuda de l’Ajuntament i pràcticament tots els altres actes ho estàn per l’Ajuntament.

Qué fareu per que es pugui utilitzar més i sobretot perqué hi hagin més entitats privades que el puguin fer servir?
El Teatre Casal Cultural (TCC) té una programació anual d’una trentena d’espectacles, essent una dotzena de la programació cultural municipal de música i arts escèniques, 6 d’infantils, 4 de teatre del cicle escolar i la resta de diverses entitats com L’Elenc dels Pastorets, Concerts de l’Escola de Música, obres del Grup de teatre H…Tors, la Unió Musical del Bages, com exemples. Alhora, nombroses entitats i associacions culturals que l’utilitzen com a local d’assaig durant la setmana i els caps de setmana de l’any.
Està clar que l’administració té un paper d’apropament de la cultura i les arts escèniques però que cal potenciar a través d’entitats privades que hi puguin participar. En aquest sentit ja hi ha una licitació en curs per tal de gestionar i dinamitzar l’ús de tot el conjunt del teatre i el bar. Si qualla aquest projecte serà una oportunitat important de dinamització amb noves activitats culturals.

L’any vinent serà l’Any Lluís Espinal conmemorant els 40 anys del seu assassinat. Quins actes estan previstos de fer i de quina manera tindrà continuïtat en el temps?
S’ha creat una comissió executiva, similar a la de l’Any Figueras, la qual determinarà el conjunt d’activitats i accions a fer per a dedicar tot l’any 2020 al pare Lluís, que és santfruitosenc il·lustre. Justament, l’objectiu de l’any Espinal és que aprenguem i emergim la seva figura amb accions integrals que la facin perdurar en el temps. Això es farà amb estudis i recopilacions de les seves creacions, realitzant ponències i intercanvis amb Bolívia, creant seccions fixes al Museu Municipal, com a recull d‘activitats que es posaran sobre la taula.

Tres són els equipaments importants que teniu intenció de construir, el Museu, el Cobert de la Cultura i la Casa-Museu Alfred Figueras. Ens podrieu explicar quina intenció teniu per a cada un dels tres i quan estaran acabats?
El Nou Museu Municipal a Cal Casajoana, en la seva primera fase, està actualment en obres i ja s’ha aprovat inicialment el projecte museístic per fer-lo realitat, serà dedicat a la història del poble a través de la vida rural i industrial en clau de la producció del vi al Bages. Es podria inaugurar a finals d’aquest any o principis del 2020. El projecte de Casa-Museu Alfred Figueras consisteix en projectar la recuperació de la casa original dissenyada per Le Corbusier, (l’únic edifici en tot l’estat espanyol d’aquest important arquitecte) i convertir-la en casa museu on posteriorment projectar-hi un edifici-pavelló annex de sales d’exposicions artístiques. En el cas del Cobert de la Cultura, espai d’arts, es concretaria en un edifici nou, integrat en el marc plaça Onze de Setembre, funcional i polivalent amb auditori, sales d’assaig i l’escola de música i arts. El tiiming del Cobert de la Cultura i la Casa Museu no poden ser tan concrets donat que depèn dels projectes, la seva aprovació i la cerca de finançament per desenvolupar-los. Malgrat els projectes executius els tindríem redactats el 2021 com a màxim.

Heu anunciat un Pla de Prevenció de Residus i l’implantació d’un nou sistema de recollida d’escombraries, ens podeu fer un resum de com seran i com penseu fer-ho?
El Pla de Prevenció de Residus serà un document executiu amb l’objectiu clar d’establir noves estratègies concretes que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos i un impuls a la prevenció de generació de residus, la reutilització i el reciclatge amb tots els agents implicats, des de la ciutadania, empreses, comerços, entitats, associacions i administracions. Hem de complir amb les directives del Marc Europeu de Residus, com per exemple el no ús de materials plàstics d’uns sol ús, etc. D’altra banda, ens cal acabar de validar la prova pilot endegada a Torroella i Rosaleda i estendre-la amb garanties a la totalitat del municipi, aquest projecte es consolidarà en dues fases una primera on es redistribuiran els contenidors de recollida urbans al carrer i posteriorment es canviarà el sistema de recollida amb aquesta tecnologia, que ens ha de portar a passar als índexs de recollida dels porta a porta, però amb una major comoditat pel ciutadà.

En l’Anella Verda com teniu previst l’enllaç entre Torruella i el nucli sense haver de passar per sota el pont de l’Autopista?
Per sota el pont de l’Autopista hi haurem de passar segur, el que no s’haurà de fer és una inversió per obrir un túnel o similar, donat que hi ha experiències de realitzar passos de vianants a les sortides i entrades de l’autopista. Cosa que vam observar amb els primers tècnics que van venir a realitzar les prospeccions per al projecte de vies blaves. Aquesta serà una connexió del nucli cap a Torroella en línia més recta possible, malgrat l’anella verda contemplarà altres alternatives menys urbanes de camins per arribar fins a Torroella caminant, a peu o en bicicleta.

Hisenda, encara que sigui on es generen els ingressos per tal de qué el poble pugui créixer i poder gaudir dels avantatges, pels ciutadans sembla que és qui ens “fa” pagar i aixó ja no ens agrada tant. Quines idees teniu per poder canviar aquesta sensació?
Això, creiem que hem aconseguit durant aquests 8 anys al govern, donat que s’ha fet una rebaixa de la pressió fiscal incrementant la despesa en serveis i inversió, sobretot. El ciutadà ho ha pogut veure i si ho traduïm en dades, per exemple, indicar que l’endeutament actual per habitant al nostre poble és de menys de 2€/habitant, l’índex de pressió fiscal sobre els ciutadans envers la renta familiar disponible es situa en el 4.,92% el 2017, la despesa en inversió real del 2018 va ser de 435 €/habitant i en depesa corrent de 1.509,51 €/hab

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Un homenatge ple de tot
65 views
65 views

Un homenatge ple de tot

Redacció - 15 d'abril de 2024
Editorial 1684
959 views
959 views

Editorial 1684

Redacció - 15 d'abril de 2024
Frase de la setmana. Lluís Maicas
7471 views
7471 views

Frase de la setmana. Lluís Maicas

Redacció - 15 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com