0 Shares 1429 Views

Entrevista a Bartomeu Ayala

22 de juny de 2021
1429 Views
Per: Josep Sanfeliu – 

Recentment al Bartomeu l’hem pogut veure explicant a la televisió catalana, els avenços dels projectes on participa, i li hem demanat que ens dediqui una estoneta del seu temps, i per començar li hem demanat que es presenti ell mateix.

Doctor, cap de formació i desenvolupament d’Althaia i responsable de la unitat d’impressió 3D.

. Impulsor i investigador principal del projecte MAP+ (Medicina i atenció personalitzada maphub.cat ), MAP+, per un ecosistema d’innovació i tecnologia al servei de la medicina i l’atenció personalitzades. 2019-2021.

. Col·laborador del projecte ORBIT3D, projecte que es realitza conjuntament amb l’hospital de Bellvitge de Barcelona. Impressió orbitària per a la seva descompressió. 20219-2021

. Director del curs d’iniciació de la impressió 3D dirigit a personal assistencial. Col·legi de Metges de Barcelona 2018-2021

. Membre del grup IDIC del col·legi d’infermeria de Barcelona, com a expert en la tecnologia 3D, intel·ligència artificial i altres. 2019 -2021

. Docent i tutor com a expert en tecnologia i impressió 3D, intel·ligència artificial, realitat virtual i augmentada, de la UManresa – Fundació Universitària del Bages del projecte eHEALTHINKING (www.ehealthinking.com), una plataforma d’emprenedoria concebuda com a incubadora d’idees innovadores i acceleradora, facilitadora i assessora de productes i serveis d’impacte en el sector sanitari i social. El projecte acompanya iniciatives de solucions tecnològiques en salut i socials des de la seva definició, a través de la seva caracterització, la provisió de recursos i capacitats i eines, per aconseguir que evolucioni i es converteixi en un producte o servei validat des del punt de vista empresarial. eHEALTHINKING compta amb la participació d’entitats de reconegut impacte internacional amb les quals els promotors d’idees poden interactuar des del principi i durant el procés de conversió d’aquestes en productes o serveis a llançar al mercat. 2020-2021.

. Col·laborador com expert amb el CISARC (Centre d’innovació i simulació), disseny de prototips i models anatòmics per a la simulació realitzats en imatges i impressions 3D. 2018-2021

. Investigador principal amb 4remote de l’empresa Zerintia i Vodafone. Assistència Remota Solución integral per a la comunicació entre metges, pacients, infermers, cuidadors sanitaris, especialistes, experts d’empreses medtech, etc., compartint en temps real imatges 3D, vídeo i àudio i amb múltiples eines que, gràcies a la Realitat Augmentada, faciliten el suport i execució d’activitats a distància, sense costos ni desplaçaments i generant evidències del treballs realitzats. 2019-2021.

. Investigador principal del projecte Nutrialth3D. Impressió d’aliments en 3D per a persones que tenen problemes de disfàgia. Projecte seleccionat pel CIMTI. 2019-2021

La unitat 3D d’Althaia, es dedica a la medicina i atenció personalitzada, amb la finalitat d’ajudar als assistencials i treballadors/es socials a disposar d’uns recursos per augmentar la seva efectivitat i seguretat professional i del pacient. Les funcions que realitzem és de suport a la realització de models anatòmics per a la docència, models quirúrgics per a la planificació quirúrgica, models per facilitar el diagnòstic mèdic, estructures de suport per millorar la rehabilitació, i la realització d’ajudes tècniques per augmentar el grau d’independència de les persones amb problemes de mobilitat o de nutrició.

Quin currículum, segur que ho desconeixíem; comencem …

Parlem de la deglució?

La deglució és el pas dels aliments o altres substàncies des de la boca cap a l’estómac, aquest procés d’ingestió d’aliment comença a la boca on els  aliments són mastegats per les dents, pastats per la llengua i humitejats per la saliva, prenen forma de una massa de consistència pastosa anomenada bol alimentari, una vegada que es forma, la llengua ajuda a succionar el bol  alimentari cap a enrere perquè ingressi a la faringe, d’aquesta manera el bol alimentari continua el seu camí mitjançant la faringe fins a arribar a l’esòfag.

Quins riscos hi ha?

Quan els aliments en comptes d’anar cap a la faringe van cap a la tràquea, és quan hi ha el risc de broncoaspiració, pneumònia i mort.

Parlem del projecte Nutrialth …

Aquest projecte utilitza la tecnologia d’impressió d’aliments 3D, i l’objectiu és el de retornar el plaer de menjar a persones que tenen aquest problema, i ho fa amb seguretat, garantint l’estat nutricional i la seva hidratació.

Qui hi participa en aquest projecte?

Com ha investigador principal jo mateix, grup de treball d’expert de la part clínica: Servei de disfàgia d’Althaia: metges endocrins, otorrinos, rehabilitadors, nutricionistes, infermeria, cuidadors/es, cuiners/es.

Grup de treball de cuina: Alumnes i professors de l’escola Joviat. Natural Machines: empresa catalana que construeix les impressores 3D. Sosa ingredients: empresa del Bages que aporta els espessants i texturitzants. Agrana: Empresa Austríaca que facilita la fruita i sucs.

Impressora 3D d’aliments … es una realitat?

Si, ja fa molts anys que aquesta tecnologia existeix, però s’ha anat perfeccionat moltíssim. En el cas de l’alimentació la segona versió que estem fent ja cuina per capes també.

Altres projectes en preparació?

Com a projectes sempre hi ha molts, però estem treballant en la creació d’un hub de tecnologia al Bages que donarà resposta sobre tot a l’àrea de salut i social, amb una mirada molt oberta.

També estem treballant molt amb intel·ligència artificial en prevenció de caigudes, control del deliri, dolor en general de les emocions de les persones, amb la finalitat d’anticipar-nos als   problemes i ser més precisos en els diagnòstics, tractaments i rehabilitacions. Aquest projecte ho estem fent de la mà del MIT (Boston).

També estem treballant en temes d’atenció domiciliaria amb el projecte robroom i robhome (Sistema d’Alexas), per donar suport a les persones i professionals a domicili i a casa seva, amb l’empresa Yasists robòtics.

D’altres projectes interessants, són els que utilitzem la tecnologia d’immersió en 360ª per millorar l’estat emocional de les persones amb malalties neurològiques o de salut mental, o treballar els estímuls cognitius i ajudes a la rehabilitació amb canons amb sensors especials ….

Un de les últimes incorporacions, és la utilització del tractament de les imatges i la impressió 3D, per personalitzar la medicina i l’atenció. Ara podem més precisos en el diagnòstic i la planificació quirúrgica, ja que disposem d’una tecnologia que et permet segmentar les imatges i poder veure millor les parts que ens interessen del cos, i fer simulacions amb tot l’equip, amb això hem aconseguit més precisió, menys temps de quiròfan, i menys complicacions per als nostres pacients.

També amb la utilització d’aquesta tecnologia podem fer productes de suport, sabates, plantilles, mobles per a persones que necessiten….

Vol afegir quelcom més?

Podeu visitar la nostre web que el proper dia 1 de juliol es farà pública, i podreu consultar com tenim els projectes:  maphub.cat

Moltes gràcies.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

El Racó del lector. Transformador
251 views
251 views

El Racó del lector. Transformador

Redacció - 28 de març de 2024
27è Torneig de Pasqua Paidos
62 views
62 views

27è Torneig de Pasqua Paidos

Escola Paidos - 28 de març de 2024
Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
85 views
85 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
800 views
800 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com