Per: Jaume i Josep.-
AMPANS està construint en un solar de l’avinguda Girona, al costat de la casa on va néixer el sacerdot i periodista santfruitosenc Lluís Espinal, tocant a la carretera de Berga, un nou centre per a infants i adolescents en situació de discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.
Per conèixer una mica més aquest projecte, hem parlat amb els directius de la Fundació AMPANS.
Com fou l’entesa amb l’Ajuntament de Sant Fruitós per construir aquest centre? Una de les necessitats més urgents que tenim en aquests moments és la creació de places per a infants i joves amb necessitats específiques per la seva situació de discapacitat Intel·lectual. AMPANS acull a l’actualitat una cinquantena de menors en quatre residències des de fa més de 10 anys. Es tracte d’infants amb pluridiscapacitat, trastorns de l’espectre autista i trastorns de conducta que requereixen d’un nivell de suport molt intens i generalitzat en totes les activitats de la seva vida. Sovint les atencions que requereixen aquests infants són molt complicades d’atendre al propi domicili familiar i el servei és un suport a les famílies. El nou equipament acollirà també infants tutelats per la direcció general d’atenció a la infància i l’adolescència.
L’Ajuntament de Sant Fruitós, terme al que pertany una part de la finca de Comabella on AMPANS hi tenim diversos serveis educatius, assistencials i laborals, era coneixedor de les nostres necessitats i van proposar a AMPANS la cessió d’aquests terrenys.
Com és que escollissin aquell terreny? Com dèiem, l’Ajuntament de Sant Fruitós va posar a disposició d’AMPANS aquest terreny, que reunia les condicions per poder-hi projectar un equipament com la nova residència infantil. Un equipament molt accessible, tot a peu a pla, i amb capacitat per projectar-hi la residència i una part que estarà destinada a escola.
Una cessió per 90 anys, són molt anys? Bé, si, depèn de com es miri. Per les persones que hi viuran, que ara seran infants i joves, podrem donar un acompanyament de qualitat, en un equipament adaptat, amb calidesa i un entorn d’inclusió, fins que superin la majoria d’edat. Després se’ls buscarà un servei més adequat a la seva edat i a les necessitats que, com amb tothom, van canviant a mesura que et fas gran. Per tant, durant 90 anys, es podrà donar servei residencial a uns quants infants. Aquests terrenys han estat cedits per un ús plenament social i és d’esperar que continuarà sent així.
Quants usuaris podrà atendre aquest centre, i quines activitats s’hi faran? Hi viuran vint nens i nenes d’entre 12 i 18 anys, i donarà cabuda a 48 places escolars. L’equipament està distribuït en 6 unitats de convivència, i cada una serà la casa d’un petit grup, amb tot el que ha de tenir una casa, la calidesa, la seguretat, la confortabilitat, perquè hi puguin créixer amb la màxima qualitat de vida. També disposarà d’aules escolars adaptades per a infants amb autisme i en situacions de trastorns de conducta.
Per quan tenen prevista la seva inauguració? Treballem per posar-la en marxa aquesta primavera. Ha estat l’únic projecte que hem intentat que la crisi no aturés, per la seva màxima urgència.
Tenen previst un nom per aquest centre? Hi estem treballant. Ens agradaria impulsar un projecte col·laboratiu amb les entitats de Sant Fruitós perquè ens ajudin a trobar-li un nom. Hi estem treballant junt amb l’Ajuntament. Volem fer realitat la inclusió dels infants a la comunitat de Sant Fruitós i que el servei esdevingui una entitat més del poble.