Quin balanç feu de la legislatura passada?
La legislatura passada ERC vam fer molta feina, i n’hem pogut recollir resultats amb l’augment de vots i de regidor que vam obtenir a les eleccions del mes de maig.
La manera de treballar d’ERC va ser i segueix essent en positiu, de forma constructiva, pensant sempre en el millor pel poble i sense deixar de fer propostes.
També pensem que la passada ha estat una legislatura on s’han perdut moltes oportunitats de cercar consens en molts temes, com ara la residència, el POUM, la gestió del tanatori… ERC creiem en el treball conjunt, en que escoltar i tenir en compte la visió dels diferents grups aporta més riquesa en tota la feina que es fa. I la passada legislatura això no ha passat.
De les actuacions que s’han fet, quines hi esteu d’acord i quines no haurieu fet.
Tot i que sembli que ens repetim, direm que estem d’acord en les propostes que hem pogut treballar conjuntament (poques) i també en el fet que al poble s’han desencallat molts temes que feia temps calia resoldre. No negarem pas que s’ha fet molta feina.
Ara, això no treu que nosaltres no hauríem treballat de la manera com s’ha treballat, de forma poc, gens, cooperativa, amb precipitació en massa ocasions, i amb una manca de planificació a llarg termini que en moltes ocasions econòmicament fan basarda. Cal fer les coses ben fetes, amb rigorositat i amb els temps i consensos pertinents.
Com veieu la propera legislatura sense majoria absoluta?
ERC es planteja aquesta legislatura pensant en positiu pel poble, tal i com hem fet sempre.
Que el govern no tingui majoria absoluta vol dir que li caldrà cercar consens en molts temes que fins ara no havia necessitat acordar. Per tant, hi haurà més pluralitat de visions a ser tingudes en compte.
La feina dels treballadors i treballadores de l’ajuntament no s’ha de veure afectada per això, i encara menys l’atenció als ciutadans.
L’equip de govern haurà d’aprendre noves maneres de treballar. I haurà de ser responsable per tal de poder dur a terme la gestió del govern amb els suports que necessitarà.
Perquè heu decidit no fer cap tipus de coalició per tal de fer un govern de majoria absoluta?
En aquestes eleccions, ERC va millorar resultats i vam aconseguir una tercera regidora.
Les sumes donàvem i podíem fer un pacte amb JuntsxSant Fruitós i PSC.
Tot i això, vam valorar que GfP havien revalidat la majoria, i els vam donar la possibilitat que poguessin governar, com a justos guanyadors, tot i que el fet que cap dels altres tres grups que hem restat a l’oposició volguéssim pactar per entrar a govern amb GfP per nosaltres és significatiu.
Quins creieu que són els reptes prioritaris per aquesta legislatura?
Els reptes d’ERC per aquesta legislatura és seguir fent feina en positiu, treballant pel bé dels veïns i veïnes, donant visibilitat a la feina que fem i essent propers als veïns.
Quins punts del vostre programa creieu que podrien ser acceptats per l’actual govern?
Coincidim en molts punts del programa, però en tot cas, el govern ja els coneix, i saben que estem oberts a parlar de tots i cadascun d’ells. Però aquesta decisió els pertoca a ells.
Quins aspectes del POUM creieu que no s’haurien de tocar i quins s’haurien de revisar?
La primera fase, la del diagnòstic, va funcionar bé fins que va arribar a la participació ciutadana, que va quedar coixa, i caldria tornar-hi a fer èmfasi.
Respecte el model de creixement, el model de polígons, ERC no els compartia i caldria revisar-los sobretot per la protecció de l’entorn àmbit en que ERC està completament compromès.
Quina hauria de ser, segons vosaltres, la col·laboració amb municipis veïns?
És imprescindible crear sinèrgies amb els municipis veïns, crear una xarxa de serveis i d’experiència comuna, en els diferents àmbits. A nivell de medi ambient i de distribució territorial de polígons, a nivell de creixement econòmic… És necessari que la relació entre els diferents ajuntaments sigui fluïda i favorable en tot moment.
Quin rol juga a Sant Fruitós la participació ciutadana? Qué es podria fer perqué augmenti?
Que fer dos referèndums per posar dos noms a places, i una participació ciutadana fracassada en el POUM hagin estat els moments àlgids de la participació, són una mostra prou evident de com ha funcionat fins ara la participació ciutadana a nivell general del poble.
Cal impulsar-la. Els veïns i veïnes s’han de sentir cridats a participar, a prendre decisions pel poble, a implicar-se i responsabilitzar-se.
ERC plantegem des de fa temps poder fer uns pressupostos participatius, que fins ara han tingut la negativa per part del govern.
I durant la campanya, vem proposar crear òrgans de govern amb capacitat de decisió als barris i urbanitzacions del poble. Perquè pensem que empoderant a les persones en la participació la millor manera de fer un poble amb un teixit social i participatiu fort, amb una bona convivència Seguirem treballant per aconseguir-ho.
Àdria Mazcuñan – ERC Sant Fruitós