El SEM inicia els vols nocturns a l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa

Agència Catalana de Notícies
Lectura de 7 min

Foto de grup amb el conseller Balcells i el nou servei d’helicòpter nocturn  Autor: Nia Escolà

- Anunci patrocinat -

Althaia ha invertit mig milió d’euros per adequar l’heliport, que donarà servei a més de 285.000 persones

El SEM posarà en marxa aquest dissabte el servei de vol nocturn a l’heliport de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa, que té una població de referència de 285.000 persones. L’helisuperfície de la capital del Bages es converteix en la primera que operarà les 24 hores a la Catalunya Central. Les obres, finançades per la Fundació Althaia, han costat mig milió d’euros i ara l’heliport disposa de 1.240 m2, 314 dels quals corresponen a la plataforma. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit que era una “necessitat i demanda” del territori i ha recordat que un 50% de les patologies greus passen a la nit. El cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Jordi Calafell, ha remarcat que era una “assignatura pendent que havíem de cobrir”.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat la importància de l’entrada en funcionament del vol nocturn a Manresa: “Era una necessitat, un requeriment i una demanda que finalment tenim aquí”. Balcells ha explicat que aquest vol nocturn no només beneficiarà els pacients del Bages, sinó també “a tota la ciutadania de la Catalunya Central i del Pirineu”. El conseller ha recordat que un 50% de les patologies greus i que depenen del temps de reacció “passen durant la nit” i, per això, considera que és tant important poder disposar dels vols nocturns.

En el mateix sentit s’ha expressat el cap territorial del SEM a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Jordi Calafell, que ha dit que aquesta era una “assignatura pendent” que s’havia de cobrir. Calafell ha dit que no només serà un servei que es farà servir entre hospitals, sinó que també serà un “punt de trobada” entre mitjans aeris i terrestres.

Els vols nocturns del SEM cobreixen un horari que va des de les vuit del vespre fins a les vuit del matí durant els 365 dies de l’any i permet el trasllat de pacients que, per la seva complexitat o per necessitats del servei, han de ser derivats a d’altres centres hospitalaris del territori i que també compten amb una helisuperfície en horari nocturn.

El de Manresa serà el primer heliport que acull vols nocturns a la nova Regió Sanitària de la Catalunya Central després que Igualada hagi passat a la Regió Sanitària del Penedès. Durant els anys 2022 i 2023 es van registrar prop de 300 activacions de l’helicòpter medicalitzat en horari nocturn amb origen o destí a l’Hospital Universitari d’Igualada.

Una nova llosa perquè puguin aterrar els helicòpters nocturns

La Fundació Althaia, que gestiona l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa, ha estat l’encarregada de dur a terme les obres per millorar i modernitzar la infraestructura existent i habilitar-la perquè l’heliport pugui acollir vols durant la nit. En concret, s’ha aixecat un metre la plataforma d’aterratge i s’ha avançat deu metres endavant. Això ha estat possible gràcies a la construcció d’una nova escullera de roques de grans dimensions, que són les encarregades de suportar el pes de la nova llosa on aterren els helicòpters.

La intervenció també ha servit per millorar la il·luminació de la zona, amb la instal·lació de l’enllumenat d’abalisament i seguretat, i el sistema de senyalització i de drenatge. A més, s’han instal·lat diversos elements de seguretat com ara un monitor d’extinció d’incendi a la plataforma d’aterratge i d’enlairament. A banda de reforçar la senyalització, s’ha instal·lat un semàfor a banda i banda del carrer de la Culla que regula el trànsit quan l’helicòpter està realitzant les maniobres de vol. Per altra banda, s’ha equipat l’heliport amb una caseta d’instal·lacions i s’ha habilitat una rampa d’accés que el connecta directament amb el servei d’Urgències de l’Hospital.

La inversió de la Fundació Althaia en aquestes obres ha estat de mig milió d’euros. El director general d’Althaia, Manel Jovells, ha dit que aquest era un “anhel” que tenien des de feia temps i considera que el nou heliport “posiciona l’hospital per donar una millor resposta” i el situa com una “referència” a la Catalunya Central. De la seva banda, l’alcalde de Manresa i president del Patronat de la Fundació Althaia, Marc Aloy, diu que aquest nou equipament permetrà al centre sanitari ser “més ràpid i àgil” i oferir un “millor servei”.

19 helisuperfícies certificades a tot Catalunya per al vol nocturn

L’helisuperfície de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa se suma a la resta d’helisuperfícies operatives 24 hores a Catalunya: l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital de Reus, l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital de Mataró, l’Hospital d’Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital de la Cerdanya, l’heliport de Vielha, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l’heliport de Tremp i l’heliport de la Seu d’Urgell. En els propers mesos està previst que entri en funcionament l’helisuperfície de l’Hospital de Vic.

A més, quan el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ho sol·licita, també es coordinen serveis de vol nocturn des de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra per traslladar pacients pediàtrics i neonatals a centres sanitaris de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi