El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Servei d’Ocupació de Catalunya impartiran nous cursos de català a persones aturades

Redacció
Lectura de 5 min
Per Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) / AMIC – 

Les dues institucions renoven el conveni del programa Aprèncat, que té la finalitat de millorar el perfil competencial dels usuaris del SOC amb el coneixement oral i escrit de la llengua catalana. Els cursos, adaptats a la situació de pandèmia, seran 100% en línia.

- Anunci patrocinat -

Amb la voluntat de mantenir i potenciar la col·laboració entre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), aquest 2021, continuant els acords establerts per al període 2019-2020, es preveuen accions formatives per millorar el perfil competencial en llengua catalana dels usuaris del SOC, com a instrument que afavoreix l’accés al mercat laboral. Aquestes accions formatives es desenvolupen en el marc del programa Aprèncat, que facilita la formació en català per a persones en situació d’atur.

En ple context de crisi sanitària i socioeconòmica, la continuïtat dels acords entre el Departament de Treball, Afers socials i Famílies, a través del SOC, i el Departament de Cultura, per mitjà de la DGPL i el CPNL, han permès l’adaptació de les sessions formatives a la modalitat 100 % en línia, la qual cosa ha fet que en el darrer trimestre del 2020 s’hagin pogut realitzar 30 cursos en línia i que aquest 2021 ja s’hagin iniciat 28 cursos, a banda dels previstos per al mes de febrer.

La formació de català en línia, d’acord amb la programació general del Consorci, que inclou tres cursos de 45 hores per nivell, respon a les necessitats comunicatives dels diferents perfils dels usuaris del SOC: cursos per a persones sense cap coneixement o amb coneixements inicials de llengua catalana (nivell bàsic); cursos per a persones amb poques habilitats comunicatives en català oral i escrit (nivell elemental), i cursos per a persones que dominen prou la llengua oral i escrita, però que necessiten millorar-la globalment (nivell intermedi i de suficiència).

El format intensiu d’aquests cursos en línia amb una durada màxima de dos mesos, afavoreix l’itinerari curricular per obtenir els certificats oficials corresponents a cadascun dels nivell. Els certificats dels cursos homologats (Bàsic 3, Elemental 3, Intermedi 3 i Suficiència 3) són equivalents als certificats de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i es corresponen a l’A2, B1, B2, C1 i C2 del Marc Europeu Comú de Referència (MECR) respectivament.

Programa Aprèncat: deu anys de col·laboració

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística col·laboren des del 2011 en el programa Aprèncat, inicialment enfocat a persones sense coneixements de llengua catalana, o amb coneixements molt bàsics, i ampliat posteriorment a tots els nivells d’aprenentatge. L’any 2018, a partir d’unes proves pilot, es constata la necessitat d’oferir cursos de català intermedi i de suficiència, per poder donar resposta també a les necessitats dels usuaris del SOC amb més competències comunicatives. Des de l’inici, el programa ha format gairebé 14.000 alumnes.

Fins a la irrupció de la pandèmia provocada per la Covid-19, el març del 2020, Aprèncat ha combinat els cursos presencials per als nivells inicials, bàsics i elementals, i els cursos en línia per als nivells intermedis i de suficiència.

Consorci per a la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, està format actualment per 136 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística i més de 140 punts de servei. El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística.
L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa i el compromís dels diferents ens que en formen part, i de les institucions que hi col·laboren, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

ETIQUETES
Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper o en digital
Escull el format que més t'agradi