Caminada Geològica-Històrica: Torre del Sanmartí i Vall dels Horts.

Redacció
Lectura de 5 min

Guiat pel doctor Josep Maria Mata-Perelló, el passat dissabte 4 de març, una trentena de participants van seguir un recorregut circular de recerca geològica, ambiental i històrica pel terme de Sant Fruitós.

- Anunci patrocinat -

El recorregut ens va portar a la Torre del Sanmartí, construida amb gresos de la formació Artés, i des d’on es pot gaudir d’una bona observació de diferents llocs de la geologia de Catalunya. A continuació i creuant el pont de l’autopista es poden observar els materials rogencs de la Formació Artés i de les capes de Calders (Formació Artés amb intercalacions marines).

Seguint el camí d’Els Casals ens vam aturar a observar les tombes medievals de Sant Genís, excavades en un paleocanal i al turó de sobre unes emprentes  excavades en forma circular sobre els gresos del paleocanal que dona lloc al turó de Sant Genís.

A uns 400 m de les tombes, vam fer una parada a les restes de l’esglèsia de Sant Genís de la Vall dels Horts, construida també amb fragments de la Formació Artés i de la que se n’en té constància a partir de 1135.

A continuació ens vàrem arribar als Casals i seguint el camí a Les Oliveres vàrem observar un forn d’obra, o possiblement de calç, molt més antic del que visitariem una mica més tard.

Ara, en arribar a les immediacions del Mas de les Oliveres, es fa ben palesa una torre octogonal, que correspon a un sínia eòlica (o molí de vent), que es movia per l´acció del vent, elevant l´aigua d´un pou que hi ha a la dreta de la torre. Aquesta torre, constitueix un element molt important del Patrimoni Miner, en estar relacionada amb l´aprofitament d´un georecurs, com ho és l´aigua.

A poca distància del Mas de les Oliveres vàrem trobar les restes d´un important forn d´obra o teuleria, que emprava les calcolutites rogenques, com a matèria primera per a la fabricació de teules o de rajoles, d´acord amb les necessitats de la casa. Aquesta teuleria es un element important del patrimoni miner de Sant Fruitós de Bages i també del Geoparc de la Catalunya Central, malgrat el seu estat de conservació.

Agafant el camí de Sant Fruitós, vàrem fer parada en un edifici circular on s’hi trobava una sínia. Aquest edifici forma part del Patrimoni Miner de Sant Fruitós i també del Geoparc de la Catalunya Central. Aquesta sínia elevava l’aigua mitjançant força animal primer i per bombeig després.

Totes aquestes sínies, pous i cisternes que vam observar, demostren la gran quantitat d’aigua que hi havia a Sant Genís de la Vall dels Horts.

De tornada es van anar observant afloraments dels materials que ja haviem vist al llarg de l’itinerari i diferents paleocanals.

Totes les indicacions han sigut extretes de l’itinerari escrit per Josep Maria Mata-Perelló i Joan Salvador Puig Oriol.

Durant aquest recorregut, en Josep Llobet, president dels Amics de l’Art Romànic del Bages (AARB), ens va fer un tastet de la caminada que es durà a terme el proper dissabte 11 de març, pràcticament tota pel terme de Sant Fruitós, CAMINADA MATINAL CIRCULAR DE RECONEIXEMENT A L’HISTORIADOR SALLENTÍ: ALBERT BENET I CLARÀ.

Lloc de Trobada: Polígon Industrial Pla del Mas, Avgda. Països Catalans de Sallent, aparcament a l’entorn de l’empresa Proquibsa. Hora de sortida 9 del matí.

Ruta prevista: Jaciment arqueològic Torre Ximberga – Església romànica de Sant Jaume d’Olzinelles – Mas de les Oliveres amb visita al forn d’obra i la sínia – Restes jaciment romà de La Feliua – Tombes Medievals – Restes de l’església de Sant Genís de la Vall dels Horts i diferents construccions de pedra seca.

Inscripció prèvia al correu electrònic de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages:

Redacció

 

 

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi