Text i fotos: Bombers de la Generalitat
- Si es preveu practicar activitats esportives o de lleure al medi natural, cal continuar aplicant les mesures de restricció per a la contenció de la COVID-19
- El refugi de Sant Aniol d’Aguja (Alta Garrotxa) disposa d’un nou polsador d’emergència
Els Bombers de la Generalitat reiteren, una vegada més, la necessitat d’extremar la prudència a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat. A tot això cal continuar mantenint les mesures de seguretat i autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19: Mans, Distància, Mascareta i Ventilació!
Aquesta crida a la prudència és encara més necessària davant un cap de setmana en què es preveu mal temps, un factor que pot complicar molt les actuacions de recerca o rescat dels Bombers de la Generalitat. Hi ha alerta per nevades en alguns punts del territori i cal tenir-ho en compte no només durant la realització de l’activitat que tinguem prevista, sinó també durant els desplaçaments fins l’indret triat i durant la tornada.
Consells de seguretat a la muntanya
Per tal d’evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.
Abans de sortir:
– PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
– PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
– EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.
– FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.
– MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.
Durant la sortida:
– Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
– Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
– Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.
– Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
És molt important, també, que abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia consulteu la previsió meteorològica. A www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.
Nou polsador d’emergència a Sant Aniol d’Aguja (Alta Garrotxa)
El refugi de Sant Aniol d’Aguja, al terme municipal de Montagut i Oix, a l’Alta Garrotxa, disposa, des de principis de febrer, d’un nou polsador d’emergència.
La instal·lació del nou sistema d’avís ha estat possible en virtut d’un conveni entre els Bombers de la Generalitat, l’Associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja i el Consorci de l’Alta Garrotxa. El dispositiu permet contactar, en cas d’accident o emergència, amb els Bombers de la Generalitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. La zona de la Vall de Sant Aniol no disposa pràcticament de cobertura telefònica i aquest polsador d’emergència permetrà agilitzar els avisos i la resposta dels equips d’emergències en cas d’accident: es tracta d’una zona molt popular entre excursionistes, practicants d’esports d’aventura i famílies que, sobretot a l’estiu, fan ús de les zones de bany que acull la riera de Sant Aniol. Així ho indiquen les dades de rescats al municipi:
Rescat de Muntanya | Recerca | |
2018 | 9 | 4 |
2019 | 3 | 1 |
2020 | 6 | 5 |
La telefonia mòbil ha substituït, en gran mesura, la funció d’aquests polsadors. Tot i això, encara en queden una dotzena d’actius a diferents punts del Pirineu considerats zones fosques de cobertura i d’especial afluència de visitants: per exemple, als barrancs de Viu de Llevata (Pont de Suert, Alta Ribagorça) o els de de l’Infern (Sort, Pallars Sobirà). La seva gestió és diversa: comarcal, per part d’entitats excursionistes o, en alguns casos, directament a càrrec dels Bombers de la Generalitat, com és el cas del de Sant Aniol.
Mentre no es resolguin els problemes de cobertura a les valls d’alta muntanya, es mantindran aquests dispositius i, de fet, s’està treballant per substituir els més antics, que funcionen amb bateria de càrrega solar, per uns de més moderns i fiables gràcies a un doble subministrament d’energia: plaques solars i molins de vent. Així serà el que s’instal·larà en breu al refugi del Costabona (Setcases, Ripollès). Aquests nous polsadors, a més, seran bidireccionals: és a dir, no només serviran per avisar la sala de control dels Bombers de la Generalitat de l’existència d’una emergència, sinó que els efectius de rescat podran establir comunicació amb el refugi per conèixer la situació. Els polsadors actuals funcionen només com alarma per requerir el desplaçament d’efectius de rescat.
Cal recordar, però, que en la majoria de refugis es pot establir contacte amb el 112 a través de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil, a través d’un telèfon satèl·lit o gràcies a l’existència d’un polsador que permet comunicar-se, via ràdio, directament amb la Sala de Control dels Bombers de la Generalitat. Tot i això, recomanem també instal·lar l’aplicació mòbil My112 i saber enviar ubicacions mitjançant les plataformes de missatgeria més habituals.