Foto: Visita a AUSA, una de les empreses col·laboradores del programa Orienta d’AMPANS
- Amb una durada de 12 mesos, el programa Orienta ha arribat a persones en situació d’atur o de precarietat laboral que volen millorar la seva ocupabilitat.
- La iniciativa consisteix en diverses accions d’orientació relacionades amb l’ocupació, el coneixement de l’entorn productiu i la prospecció de mercat de treball, a més d’oferir eines i recursos pel desenvolupament tant personal com professional de les persones participants.
La fundació AMPANS, a través del seu Servei d’Orientació, Formació i Feina, juntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) han impulsat el programa Orienta. Aquest programa s’ha adreçat a col·lectius en situació d’atur o precarietat laboral entre els quals dones, joves, aturats de llarga durada, immigrants, persones amb discapacitat o risc d’exclusió social, a les que s’ha ajudat a millorar la seva ocupabilitat. Mitjançant el programa, que rep fons del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), s’han dut a terme diverses accions d’orientació, inclusió i inserció laboral.
Amb una durada de 12 mesos, la iniciativa ha acompanyat un total de 91 persones que han realitzat itineraris personalitzats d’orientació laboral. D’aquestes, el 53% de participants han millorat la seva ocupabilitat mitjançant la derivació i realització de formació ocupacional i formacions a mida, i el 14 % s’ha incorporat al món laboral. Així mateix, el 24% ha rebut assessorament personalitzat en itineraris de formació, homologació de titulacions i informació sobre l’acreditació de competències.
En el marc del programa, s’han fet tant accions d’orientació relacionades amb l’ocupació, el coneixement de l’entorn productiu i la prospecció de mercat de treball, com també s’han treballat eines i recursos pel desenvolupament tant personal com professional de les persones participants. Entre les formacions més destacades, hi ha els Certificats de Professionalitat dels sectors de Magatzem i logística, Atenció sociosanitària, Jardineria i Administració, que s’adrecen tant a col·lectius generalistes com a col·lectius amb diversitat funcional. A més, els participants també han format part d’altres formacions a mida organitzades pel servei de formació d’AMPANS, com ara cursos d’Atenció al Client o de Competències digitals.
A banda de les tutories individuals i les sessions grupals, també s’han realitzat xerrades i sortides informatives per tal d’oferir un ventall ampli de coneixements i recursos als participants del programa. Així, com afirma Asun Gutiérrez, impulsora del programa Orienta, “Això els ha permès desenvolupar el seu itinerari personal i professional amb una metodologia més dinàmica i vivencial”. Algunes de les accions més destacades han estat la formació “Com construir la Marca personal” a càrrec de Carlos Bella, expert en desenvolupament personal i professional, o la sortida a la Fira de l’ocupació del Bages, amb participació en els tallers d’Elevator Pitch i de CV eficients.
El programa Orienta té l’objectiu de cobrir les necessitats immediates i futures en matèria formativa i ocupacional de col·lectius vulnerables. Així, incideix en els diferents aspectes de la persona, treballant directament amb ella, per dotar-la dels suports necessaris per posicionar-la en igualtat de condicions i facilitar la seva incorporació al mercat de treball, a l’educació o a la formació. Mitjançant totes aquestes accions, les persones finalment poden optimitzar les seves competències professionals i possibilitar la participació activa en el seu entorn, afavorint la seva autoestima, confiança, habilitats i estabilitat emocional per a una plena integració social i laboral.